Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

MSZP: a ˝matolcsyzmusnak˝ véget kell vetni

Az ellenzéki párt szerint progresszív, valamint kiszámítható gazdasági környezetre van szükség.
Az MSZP szerint véget kell vetni a "matolcsyzmusnak", mert olyan gazdasági spirálba viszi az országot, amelyből egy évtized alatt sem biztos, hogy ki lehet kerülni - jelentette ki Tukacs István vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A parlament gazdasági bizottságának szocialista tagja az első negyedéves GDP-adattal kapcsolatban azt mondta, az 1,5 százalékos csökkenés ismeretében nem lehet vita tárgya, hogy nem követhető az a gazdaságpolitika, amely kiszámíthatatlan, és nem teremt munkahelyeket.

Ez az adat arra is utal, hogy az elkövetkező egy évben már a 0 százalék körüli GDP-adatért is meg kell küzdeni - tette hozzá.

Az 5,5 százalékos inflációval kapcsolatban Tukacs István mondta, ez az EU 27 országa között a legmagasabb, és jelzi azt is, hogy egy rosszul tervezett költségvetés és társadalompolitika következményeit kell viselnie az országnak.

Mint mondta, "a leghúsbavágóbb dolgoknál" van jelentős áremelkedés, így az élelmiszereknél, a háztartási energiánál és a közműdíjaknál. A reálkeresetek öt százalékkal csökkentek, ami azért katasztrofális, mert minden trükközés ellenére az alacsony keresetűek vesztettek a fizetésükből, nem kaptak olyan mértékű béremelést sem a verseny-, sem a közszférában, amely az áremelést kompenzálta volna - mondta a politikus.

Úgy véli, a legrosszabb helyzet az alacsonyabb keresetű közalkalmazottaknál, illetve a versenyszféra fizikai dolgozóinak jövedelmében tapasztalható.

Tukacs István szerint bebizonyosodott, hogy lehet unortodox gazdaságpolitikai eszközöket alkalmazni, de ez beruházásellenes gazdaságpolitikát, versenyellenes adóztatást és "adóprést" jelent.

Az MSZP szerint progresszív, kétkulcsos adórendszerre és a hozzá kapcsolódó járulékrendszerre, a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítására, az uniós források aktivizálására, valamint kiszámítható gazdasági környezetre van szükség.

Olvasóink írták

 • 17. Ellenzéki 2012. május 21. 08:34
  „Két problémám van.
  Az egyik, amit a Matolcsy művel az bizonyára nem jó.
  A második, aki bírálja, ez a Tukacs nevű MSZP politikus!
  Nincs közgazdász végzettsége, így nem hiteles ember ebben a kérdésben!

  A végére, 8 évig voltak hatalmon, miért nem mutatták meg, hogy miként kell irányítani egy országot, úgy, hogy ne adósítsák el!”
 • 16. sobrij1 2012. május 21. 08:14
  „(Választási szórólap 2002-ből)

  GARANCIALEVÉL

  Dr. Lamperth Mónika, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőjelöltje felelősségem teljes tudatában teljes körű garanciát vállalok "A tisztességes boldogulás 12 pontja" című program minden szaváért.

  Garanciális feltételek: az Ön szavazatával országgyűlési képviselő leszek, és a Magyar Szocialista Párt győz a választásokon. Ebben az esetben garantálom Önnek a következőket:

  1. 25%-kal emeljük a bérek vásárlóértékét. Adómentes lesz a minimálbér.
  2. 20%-kal emeljük a családi pótlékot.
  3. Ingyenessé tesszük az óvodai és bölcsődei étkezést.
  4. Kéthavi családi pótlékot fizetünk minden augusztusban az iskolakezdéshez. Az iskolai tankönyvek térítésmentesek lesznek.
  5. Megvalósítjuk az Érettségi +3 programot: a középiskolásoknak ingyenessé tesszük a nyelvvizsgát, a jogosítványt és a számítógép felhasználói oklevelet.
  6. 30%-kal emeljük az ösztöndíjakat és a hallgatói támogatást.
  7. A heti munkaidőt 38 órára csökkentjük. A 45 év feletti nők és az 50 feletti férfiak újrafoglalkoztatását járulékkedvezménnyel ösztönözzük.
  8. 50%-kal emeljük az egészségügyi dolgozók bérét. Az ápolók négyévente egész évi fizetést kapnak hűségjutalomként.
  9. A településeket új utak építésével bekapcsoljuk a közlekedés országos hálózatába, elősegítve ezzel a megtermelt javak piacra jutását.
  10. 500.000 forintra emeljük az őstermelők adómentességének felső határát.
  11. A nyugdíjasoknak visszaadjuk azt az 52 milliárd forintot, amit az Orbán-kormány 1999-ben elvett tőlük, ami átlagosan 19.000 forintot jelent. 50%-kal megemeljük az özvegyi nyugdíjakat.
  12. Mindenkit az utolsó fillérig elszámoltatunk a közpénzek felhasználásával.

  Ez a garancia "A tisztességes boldogulás 12 pontja" teljeskörű megvalósítására szól. Érvényes négy éven keresztül. Magyarország egész területén.

  2002. április 15.
  Lamperth Mónika”
 • 15. DobóI 2012. május 20. 20:32
  „Szerintem meg élősködő, szakmailag kontraszelektált MSZP visitozásának kell véget vetni. Vagyon elkobzás után börtönbe velük.”
 • 14. lukrecia 2012. május 20. 20:19
  „14”
 • 13. Power 2012. május 20. 19:44
  „Az ország gazdasági állapotától függetlenül változatlanul 386 képviselő ül a magyar parlamentben és változatlanul megszavazhatják a saját fizetéseiket. Elvégre az adófizetők értük vannak.”
 • 12. studyfy 2012. május 20. 19:22
  „lukrécia, az egy kulcsos adóval kapcsolatban nagyot tévedsz megint, nem jól emlékszel. Irma néni nem szól ilyenkor rád? Látod Frakk legalább csendben van. :-)”
 • 11. lukrecia 2012. május 20. 18:39
  „"50 első randi" még jó hogy nem emlékeztek?? Kuncze, gyurcsi, Bajnai és az egész pereputty mind mind az egykulcsos adó mellett harcolt az utolsó pillanatig a kormányzásuk idején.
  Most az Mszp a kétkulcsosért harcol éppen :)) Ezek nem normálisak , de azok sem akik hisznek nekik.
  Tudomásul kellene venni pártállástól függetlenül aki havi egy millánál többet visz haza (vagy okosba offshore ba) annak az elemi érdeke az egykulcs ---hiszen úgy jár jól
  Mszp ismét vizet prédikál”
 • 10. Mil 2012. május 20. 17:18
  „A fidesz jelenleg az MSZP féle kormányzást folytatja, csak megtetézve 1-2, jelentősen negatívabb dologgal: bizonytalan, hiteltelen gazdasági légkör "létrehozása", a politikában pedig az egyeduralomra, "irányított demokráciára" való törekvés.”
 • 9. Én2 2012. május 20. 16:43
  „Igen, az mszp sokkal többet tehetne az emberek érdekében mint most teszik. Hallgatnak de miért is, minden nap a fideszesek fejére kellene olvasni, hogy mit tesznek, mit csinálnak a magyar emberekkel. Ez már népírtás ezért nekik felelni kell.”
 • 8. mackópajtás 2012. május 20. 16:17
  „9349779 Ott a pont Teljesen mind1, hogy szegfű vagy narancs. Mert az egyik 19 a másik egy híján húsz, csak mindig azt kell nagy erővel szidni aki kormányoz.”
 • 7. roxper 2012. május 20. 15:25
  „Ekkora szarban még nem volt az egész ország és ehhez semmi köze az elmúttnyócévnek, ennél csak jobban lehetne kormányozni mint ahogy kancsiék teszik!”
 • 6. maci53 2012. május 20. 14:40
  „Nyavajognak a komcsik,elfogyott a 8 év alatt lopott pénz.
  Még az hiányzik hogy visszatérjetek,akkor még levegőnk sem marad,azt is ellopjátok.”
 • 5. lisa01 2012. május 20. 14:00
  „Még több adót, még nehezebb megélhetést. Ezt szeretjük, ja , és nehogy MSZP-nek hívják mert ki nem álljuk,. inkább éhenhalunk. Hajrá gazdagok, hajrá magyarország!”
 • 4. spiler 2012. május 20. 13:55
  „IGY IGAZ CSAK NE TI KERÜLJETEK A HELYÉRE.....szakértői,magyar érzelmű,embereK érdekét is néző....stb KORMÁNY KELL ...ELÉG VOLT AZ 5 ÉS 3ÉVES TERVEKBŐL,100 NAPBÓL "ADÓMENTES",VISSZAMENŐLEGES KORMÁNYZÁSBÓL.....
  igen elég volt belőllük is...
  ELSZÁMOLTATÁST AKI LOPOTT ANNAK kövér oda adja a kötelet.....LEGYEN EZ A SEJEM ZSINÓR!!”
 • 3. sobrij1 2012. május 20. 13:25
  „Nektek kell véget vetni...”
 • 2. StencilAtya 2012. május 20. 12:34
  „na már visítoznak a komcsik..fáj, hogy nem tudnak lopni? most 8 évig a fidesz csürhe lopja szét az országot..az mszp-nek meg kuss van.

  ez a választói akarat. oszt jónapot.”
 • 1. alfa258 2012. május 20. 12:33
  „Akkor tegyenek érte! Nem mindenki szavazott narancsékra, és akik nem, azok azért, hogy az ellenzék tegyen valamit, ne csak pampogjon! Mi is tudjuk mit kéne tenni, de azért szavaztunk másra, hogy a mi érdekünket is képviseljék t.urak!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokmilliós telefonszámlákat generált egy csaló

A tettes olyan, előre beprogramozott eszközökkel kapcsolta össze a vezetékes telefonokat, amelyek… Tovább olvasom