Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

MSZP: a nemzeti összetartozást az elszegényedés elleni harc szolgálja legjobban

Az elszegényedés megállítását nevezte a nemzeti összetartozást szolgáló legfontosabb célnak Hiller István, az Országgyűlési szocialista alelnöke szerdai közleményében.
A politikus rossz és igazságtalan békének nevezte Trianont, amely az európai konfliktuskezelés akkor már évszázados normáit felrúgva az együttműködés helyett a bosszút állította a rendezés középpontjába és új, még pusztítóbb konfliktusokat hozott létre. Semmilyen más szempontot nem vett figyelembe, csak a pillanatnyi hatalmi érdeket - tette hozzá, megjegyezve: ez szakított szét országot és nemzetet.

Hiller István álláspontja szerint a nemzeti összetartozás napja nem lehet csupán az emlékezésé. Azt írta: "az összetartozás annak a kifejezése is kell legyen, hogy együtt, mindannyian alkotjuk a nemzetet. Azt, hogy a többség érzi, hogy a kisebbség része az egységnek, s azt is, hogy elsősorban vagyunk magyarok együtt, egy nemzet tagjai, és utána különböző politikai, vallási és egyéb közösségek tagjai".

Az MSZP-s politikus arra is kitért, hogy az összetartozás ellentéte a kirekesztés, ezért minden olyan szándék, megnyilatkozás, amely kirekeszt bárkit is a nemzetből, az az összetartozást gyengíti, sőt ellehetetleníti. Úgy fogalmazott: a nemzeti összetartozás azt a felelősséget is jelenti, hogy erős közös szándék, akarat legyen a bennünket megosztó legélesebb különbségek enyhítésére. "Be kell látnunk - politikai többségnek, ellenzéknek -, hogy az összes, köztünk fennálló és nyilván sok esetben fennmaradó vita ellenére az országot sújtó legmélyebb megosztottság a szegénység és a folytatódó elszegényedés" - összegzett Hiller István, aki e folyamat megállítását szorgalmazta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a Magyar Krónika első száma-béta

Megjelent a Magyar Krónika első száma. A közéleti kulturális havilapot Bencsik Gábor főszerkesztő és a lap producereként említett Kerényi Imre mutatta be szerdán sajtótájékoztatón. Tovább olvasom