Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

MSZP: a rossz gazdaságpolitika áldozatává válik az oktatás

A párt szerint hazánkban nagyon rossz adó- és gazdaságpolitika van, amelynek áldozatává válik - egyebek mellett - a köz- és a felsőoktatás rendszere is.
Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány azért akarja elzárni a fiatalok elől a felsőoktatást, mert úgy véli, hogy túl sok az egyetemista. Kunhalmi Ágnes felidézte Orbán Viktor 2008 februárjában a köztévében adott interjúját, e szerint a jelenlegi kormányfő azt mondta, nem az a baj, hogy Magyarországon túl sokan járnak egyetemre, hiszen nem érjük el az európai átlagot az egyetemre és főiskolára járók arányát tekintve.

A szocialista politikus szerint a felére akarják csökkenteni az államilag finanszírozott felsőoktatási hallgatók számát és átlagosan a duplájára emelni a költségtérítéses hallgatók hozzájárulását, szinte önköltségessé téve a rendszert.

Kunhalmi Ágnes úgy látja, így csak egy nagyon szűk elit számára lesz elérhető a felsőoktatás. Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány erőszakosan akarja elterelni a ma még egyetemre járókat, vagy az oda jelentkezőket a szakmunkásképzés felé, hiszen drasztikusan, közel 40 százalékkal csökkenti a gimnáziumi férőhelyek számát.

A legnagyobb baj, hogy egy olyan szakképzési rendszert akar a kormányzat létrehozni, amelyet időben és a tudás megszerzésében is csökkent. Kunhalmi Ágnes emlékeztetett rá, hogy a tervek szerint a szakképzés időtartama 4-ről 3 évre csökkenne, amint a közismeretei órák száma is.

Kunhalmi Ágnes hazugságnak nevezte, hogy az oktatási rendszer államosítása kiegyenlíti az esélyeket. Ehhez minőségi oktatás és pénz kellene, ám csak elvonásokról érkeznek hírek - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Olvasóink írták

 • 4. katika75 2011. szeptember 26. 07:09
  „Ez nem megszorítás.Igenis mindennek ára van!Persze most ez igen rosszul jön le azoknak,akiknek üres a zsebük és jó képességű gyerekük van,mert drasztikus változásról van szó.De aki gyereket vállal az gondoskodjon is róla.Tegyen félre egy bankszámlán (vagy varrjon be a párnába)havonta egy bizonyos összeget és ha a gyerek egyetemre akar menni,hát mehet.
  A szakmunkásképzésről meg annyit,hogy nem "erőszakkal" kellene vonzóvá tenni,hanem azzal hogy a fiatal szívesen válasszon olyan pályát ami ugyan nem diplomás,de mégis meg tud belőle élni.Ha ahhoz van ingerenciája,akkor kőművesként is legyen annyi jövedelme amiből megél és ha a gyereket vállal,akkor tudjon az egyetemi éveire félrerakni.”
 • 3. DobóI 2011. szeptember 26. 05:26
  „Az MSZP jobb ha csendben marad Magyar Bálint és Hiller oktatás romboló tevékenysége után....”
 • 2. sadap12 2011. szeptember 25. 22:09
  „frakk, te nem értetted meg ezt az irást.......ez nem arról szól, amit te irsz......vakon elfogult fideszhivőként nem veszed észre, hogy az általad hőn szeretett mérnök és fizikusképzés államilag finanszirozott helyeit is drasztikusan csökkenteni akarják.......jah, persze nektek e sem megszoritás!”
 • 1. frakk 2011. szeptember 25. 19:52
  „Ismét csak a kormánynak tudok igazat adni. Semmi értelme a könyvtárszakos jogász népművelő képzéseknek.
  Mezőgazdasági, elektro, és gépész szakemberekre kell a hangsúlyt helyezni. (na és hölgyek is mehetnek ezekre a szakokra, nem esik le a műkörmük) A bürokrácia ott ül az irodákban és napközben internetezik munkaidőben. Amikor meg "dolgoznak" azon jár az eszük hogyan tegyék mások számára körülményesebbé az életet. (tiszt a kiv. mindig érvényes).
  Pl az építési hatóság hetekig ül bizonyos tervek engedélyezésén, amikor a mai PC programokkal egy képzett tervező egy óra alatt megcsinál egy komplett tervet. És olyan terveket engedélyeznek melyeket már nem szabadna hőtechnikailag sem átengedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbította az Országgyűlésnek a Balsai-jelentést Orbán

A miniszterelnök azt kérte a házelnöktől, hogy a 2006-os brutális rendőrtámadásról szóló… Tovább olvasom