Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

MSZP: a szemétégetés is lehetne a távhőszolgáltatás alapja

Az igazán korszerű távfűtési rendszerek ma már nem gázfűtés alapúak, Magyarországon is át kellene térni más, például a szemétégetésen alapuló távhőszolgáltatásra - mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnap Budapesten.
Tévhit, hogy a kétmillió távfűtéses lakásban élő a távfűtés általános forgalmi adókulcsának csökkentésével olyan kedvezményt kap, amelyet a másik nyolcmillió fizet, hiszen ezen az alapon bármilyen szociális juttatás megkérdőjelezhető - közölte sajtótájékoztatóján a szocialista politikus. Akik távfűtéses lakásban élnek, nagyon komoly szolgálatot tesznek a köznek a levegőminőség védelméért - hangoztatta. Megismételte, hogy január 1-től 18-ról öt százalékra csökken a távfűtés, valamint a megújuló energiaforrásokon alapuló hőszolgáltatás általános forgalmi adókulcsa. Szanyi Tibor azt mondta, Bécsben szinte kizárólag szemétégetőkből adják a meleget a városnak, Magyarországon is erre a gyakorlatra kellene áttérni. Az osztrák fővárosban nemcsak az építészeknek, vagy az önkormányzati vezetőknek nem jut eszükbe, hanem a lakosoknak sem, hogy mással fűtsenek - vélekedett. Hozzáfűzte: szeretnék, ha egyre több távfűtő tudna áttérni a geotermikus megoldásokra, amelyekre Magyarországon nagyon sok lehetőség kínálkozik. Utalt arra, hogy Magyarországon több mint száz településen van távfűtés, és a legolcsóbb, illetve a legdrágább távfűtés között háromszoros a különbség. Budapesten "tragikusan magas távfűtési árak" vannak - közölte, megjegyezve ugyanakkor, hogy 2007 óta a fővárosban nem emelkedett az alapdíj. Az MSZP-s képviselő a novemberi áramáremeléssel kapcsolatban elmondta, hogy bővebb tájékoztatást kért az MSZP-frakció a Magyar Energia Hivataltól, a dokumentumokat a hétvégén meg is kapták, és most áttanulmányozzák azokat.

Olvasóink írták

  • 1. maradando 2009. október 18. 15:23
    „Megoldható ! Mert "szemét" az van bőven !És égetni való szemét emberekből is van sok az inditványozók között. :-((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyítenének a magyar állampolgárság megszerzésén

Törvénymódosítást nyújtott be a Fidesz-KDNP, hogy a határon túli magyarok könnyebben szerezhessenek magyar állampolgárságot. Tovább olvasom