Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

MSZP: adatok ismerete nélkül ijesztget a Fidesz

Május közepén lesznek először adatok az április elsejétől érvényes új kórházfinanszírozási rend teljesüléséről, ezek ismerete nélkül puszta ijesztgetés tömeges kórházcsődről beszélni - mondta szombaton Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke.
Pesti Imre (Fidesz) délelőtt sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az új finanszírozásban akár 10-15 százalékkal kevesebb lehet a kórházak pénze, ami tömeges csődöket fog eredményezni.

Az áprilistól érvényes rendszerben az ellátás 70 százalékos részének finanszírozása a fix, amelytől a kórházi vezetők 5-7 százalékos forráskivonásra számítottak, most azonban úgy látszik, hogy ennek akár a duplája is lehetséges - mondta Pesti Imre. Idézte Orbán Viktort, aki szerint ez a korábbi intézkedések után újabb bűntény a társadalommal szemben. Szerinte van olyan budapesti kórház, amelyben a korábbi teljesítménynek csak a felét finanszírozza az OEP.

Legkorábban május közepén lesznek adatok az új rendszer teljesüléséről, amelyek alapján meghatározzák a júniusi finanszírozási összegeket - mondta Kökény Mihály, aki szerint ezek ismerete nélkül puszta ijesztgetés arról beszélni, hogy mi történhet. Mint mondta, a kórházak aktív osztályait érinti a változás, a teljesítmény 70 százalékára van emelt összegű garancia, a maradék 30 százalékban a teljes országos teljesítmény arányában kapják a pénzt az intézmények. Az új rendszer az egész kassza 2-2,5 százalékát teszi ki. Az Egészségügyi Minisztérium azt ígéri, hogy az első havi adatok ismeretében - ha szükséges - beavatkozik - mondta Kökény.

Olvasóink írták

 • 4. Power 2009. május 09. 15:28
  „Emlékeztetőül néhány vélemény 2006-ból:

  "Gyurcsány lemondása teljesen a csőd szélére vinné az országot, mivel az ő nevéhez fűződnek az új reformok, ezáltal ő a biztosíték az egészhez. Lemondása esetén az ország még rosszabb helyzetbe kerülne. El kell viselni, azt ami van. Egyszer talán lesz még jobb is. A jelenlegi intézkedések mellett az elkövetkezendő 4 évben, nagyjából talpra tud állni Magyarország."

  "Ha marad Gyurcsány Ferenc, pár éven belül rendeződhet Magyarország sorsa! Amennyiben lemond, lesüllyed az ország Ukrajna, Románia és az egyéb keleti országok szintjére. Jelenleg Gyurcsány a "biztosítéka" az országnak. Nélküle elvesztünk. Röviden ezt közölte több külföldi politikus és vezető. Illetve a szocialisták európai szövetségének vezetője, nyilatkozatában kijelentette, h a jobboldali párt hatalomra kerülése, azt eredményezné, hogy szintén a gazdagoknak osztogatnák a pénzt, és a szegényebb réteg szociális igényeivel nem foglalkoznának. Ez így igaz. Gyurcsány bevállalta, kész tények elé állította a kormányt, és Ő tényleg helyre akarja rakni az elmúlt 16 év romlását. Ő a megfelelő ember, nélküle ez lehetetlen és lemondása esetén Magyarország mind gazdaságilag, mind politikailag, "csődbe" menne."

  Sajnos 2008-ban már csődbe mentünk, csak nem hirdették ki!”
 • 3. achilleus 2009. május 09. 15:10
  „"adatok ismerete nélkül"
  Persze, akkor ezek mik? "a főváros 12 intézményéből 4 már most is csődben van, de a többiben sincs "pozitív szaldó". A nem súlyponti intézmények 15-20 százalékos, a súlyponti kórházaknak pedig 10 százalék vagy valamivel afölötti forráskivonást kell elszenvedniük." Azt tudjuk, hogy az összes Hospinvest-es kórház /a működtető csődje miatt/ valójában csődben van, csak az a kérdés, mi történik az önkormányzati-egyetemi-állami tulajdonban lévőkkel. Vagy az a cél, hogy ezek is hasonló sorsra jussanak???”
 • 2. homer 2009. május 09. 15:08
  „Megnyugtatom az mszp-t, hogy a fidesz jobban ismer bizonyos adatokat mint azt sokan gondolnak..
  A 2006-os kampanyban is elore megmondtak, mit fognak csinalni a szocik a valasztas utan..ugy is lett minden sajnos.”
 • 1. nemecsekerno_007 2009. május 09. 15:08
  „A nyugdíj- és egészségügyi rendszerünk az utolsókat rúgja. Ha még sokáig t*ketlenkedünk ránkdől az egész.

  Mikor értjük mán meg mi emberek, hogy akkor derül ki, hogy ki fizet TB-t ha bevezetjük a magán TB-számlát és az alapellátáson kívül mindenért fizetni kell. Hogy, hogy nem akkor a vállalkozók közül is egyre többen fognak sokkal több TB-t fizetni. Ugyanez a nyugdíj is. Amit 30 éve befizettek azt már eltapsoltuk :) A kádári illúzió drága mulatság. Az egészségüggyel kapcsolatban még az is odab*sz, hogy a gyógyszerek és eljárások is egyre drágábbak mert ugye azt valaki kitalálta, pénzt ölt bele...

  Ami most van az olyan, hogy kb 2 millió ember befizet valamennyi TB-t egy nagy zsákba, oszt abból boldog, boldogtalant gyógyítanak.

  Arról beszéljen ez a két majom is, hogy honnan a p*csából tudják ki mennyi TB-t fizet és ki milyen ellátást vesz igénybe. A politikai színjáték nagyon jól megy ezeknek, de cselekedni azt nem bírnak. Olyanok mint a sziámi ikrek akiknek az egyik karját le kéne vágni :)
  - Nem, nem a másikat vágjuk.
  - Azt nem, az az enyém.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyát és gyermekét gázolta el egy motoros Budapesten

Az elsődleges megállapítás szerint nem a gyalogátkelőn ment át az a nő és gyermeke, akiket pénteken, a Döbrentei térnél gázolt el egy motoros. Tovább olvasom