Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

MSZP: Áder kérjen normakontrollt az önkormányzati törvényről!

Az ellenzéki párt azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá az önkormányzati törvényt.
Áder János államfőhöz fordult az MSZP csütörtökön, azt kérve tőle, hogy ne írja alá a héten elfogadott önkormányzati törvényt, hanem kérjen az Alkotmánybíróságtól (Ab) normakontrollt.

Erről Bárándy Gergely, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke és Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető számolt be a sajtónak a Sándor-palota előtt, miután levelüket személyesen adták át a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetőjének.

A politikusok szerint a parlament a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztásáról tisztességtelen törvényt, olyan jogszabályt fogadott el, amely a választást elcsalva kis politikai támogatottságból teremtene többséget a kormányoldal számára

Horváth Csaba úgy fogalmazott: azt várják az államfőről "hozza meg az egyetlen döntést, amelyet egy ilyen tisztességtelen törvény elfogadása után egy tisztességes ember megtehet". A politikus antidemokratikusnak, a többség érdekeit sértőnek tartja a jogszabályt – közölte.

Bárándy Gergely azt mondta: azért hozták el levelüket személyesen az elnöki hivatalba, hogy saját érveik mellett tolmácsolhassák a tiltakozó társadalmi szervezetek álláspontját is, amelyek közül a Helsinki Bizottságot, a Társaság a Szabadságjogokért valamint az Eötvös Károly Intézetet emelte ki.

Közölte: azt próbálják elkerülni, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjainak megválasztását jelentősen megváltoztató jogszabályt a választáshoz egészen közel vagy esetleg az után semmisítené meg az Ab. Azt is elkerülnék, hogy későn derüljön ki arról: a nemzetközi jogba ütköző.

A politikusok mögött a sajtótájékoztató alatt pártaktivisták és az MSZP munkatársai Ne írt alá János! feliratot tartottak fel.

A parlament kedden fogadta el az önkormányzati választási rendszer módosítását: ennek alapján átalakul a Fővárosi Közgyűlés, és ezentúl a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és 9 listás képviselő lesz a tagja. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják ki a mandátumokat. A közgyűlési döntéseknél bevezetik a kettős többség elvét. Változtattak az ajánláson is, így a nagyvárosokban könnyebb lesz polgármesterjelöltté válni. Emellett enyhítettek az önkormányzati képviselők és a kistelepülési polgármesterek összeférhetetlenségi szabályain.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglant kaptak első fokon a Baunok házaspár gyilkosai

Az ügyész az első- és a másodrendű vádlott esetében súlyosbításért, míg a harmadrendűnél enyhítésért… Tovább olvasom