Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

MSZP: aláírták a hűségnyilatkozatot, marad Gyurcsány?

Az MSZP-frakció 58 tagja közül 57 aláírta hétfőig azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a szocialista képviselőcsoport tagjai maradnak.
Az MSZP-frakció 58 tagja közül 57 aláírta hétfőig azt a nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a szocialista képviselőcsoport tagjai maradnak.

Mesterházy Attila pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: személyes konzultációkon kiderült, közülük 48-an legalább a következő választásokig az MSZP-frakcióban folytatnák, 9 politikus azonban "másképp értelmezte" a nyilatkozatot.

Aláírták a papírt a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platformhoz tartozó képviselők is, a volt miniszterelnök ugyanakkor levélben közölte: a következő napokban, hetekben döntik csak el, hogy kilépnek-e az MSZP-ből.

Mesterházy Attila múlt csütörtökön szólította fel a szocialista frakció tagjait, hogy a képviselőcsoport hétfői üléséig nyilatkozzanak, a frakcióban maradnak-e, elfogadva a párt alapszabályában az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan megfogalmazott elvárásokat. Mesterházy Attila ezt arra hivatkozva kérte, hogy Varju László - a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform igazgatója - előző nap a Magyar Rádiónak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy új frakció alakításán dolgoznak, és azt is, biztos benne, hogy meglesz az ehhez szükséges tíz képviselő támogatása.

A nyilatkozatot végül a Demokratikus Koalícióhoz tartozó hét képviselő is aláírta. Gyurcsány Ferenc azonban hétfőn levelet küldött Mesterházy Attilának, és - a Facebookon is publikált írásban - úgy fogalmazott: a nyilatkozat "nem jelent semmit azon túl, hogy az aláírás napján a frakció tagjai vagyunk, és az esetleges jövőbeni kilépésig azok is kívánunk maradni". Kitért arra is, egy éve rendszerváltást sürgetnek a szocialista pártban, "eddig nem sok sikerrel". "Világos, hogy szaporodó nézetkülönbségeinket látva nekem és társaimnak előbb-utóbb döntenünk kell: maradunk az MSZP-ben, vagy távozunk. A következő napokban, hetekben dönteni fogunk. Ha a távozás mellett döntünk, arról haladéktalanul tájékoztatni fogunk Téged" - írta.

A pártelnök-frakcióvezető által kért nyilatkozatot - mint Mesterházy elmondta - a képviselőcsoport tagjai közül egyedül Oláh Lajos nem írta alá a határidőig. A Hajdú-Bihar megyei listáról a parlamentbe jutott politikus az őt delegáló szervezetek állásfoglalását várja, megérkezésükig pedig haladékot kért. Mesterházy Attila arról is beszámolt, hogy Gyurcsányon kívül Szűcs Erika korábbi szociális és munkaügyi miniszter is kiegészítést fűzött a nyilatkozathoz, és személyes egyeztetést kért tőle. Annak részleteiről viszont nem nyilatkozott Mesterházy Attila. Ugyanakkor érzékeltette: a frakcióban folytatott személyes konzultációk alapján elmondható, hogy kilenc, a nyilatkozatot aláíró politikus nem legalább a ciklus végéig szóló elkötelezettségként értelmezte azt. Hogy kik ők, nem kívánta megmondani.

Hozzátette viszont, ez a helyzet fenntartja az MSZP-ben uralkodó, a szocialista pártnak ártó bizonytalanságot, ezért csütörtökre megbeszélésre hívta Gyurcsány Ferencet, hogy egyeztessenek a helyzet tisztázásáról és a lehetséges megoldásról. Mint mondta: két lehetőséget lát, az egyik, hogy a pártban mindenki tudomásul veszi a többségi álláspontot, a másik, hogy aki erre képtelen, távozik és új formációt hoz létre.

A kérdésre, kizárhatják-e Gyurcsány Ferencet az MSZP-frakcióból, Mesterházy Attila azt mondta: ő a békés elválás híve. Arra az újságírói kérdésre, felvetődött-e benne, hogy Gyurcsányt elmozdítsák a Táncsics Alapítvány éléről, a volt miniszterelnök támogatóját, Vadai Ágnest pedig a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöki tisztségéből, úgy válaszolt: hallott ezekről a fejtegetésekről, hivatalos formában azonban nem találkozott ilyen javaslattal.

Korábban írtuk:

Mesterházy Attila pártelnök sajtótájékoztatóján elmondta: személyes konzultációkon kiderült, közülük 48-an a következő választásokig mindenképp az MSZP-frakcióban folytatnák, 9 politikus azonban "másképp értelmezte" a nyilatkozatot.

Aláírták a pártelnök által kért nyilatkozatot a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platformhoz tartozó képviselők is, a volt miniszterelnök ugyanakkor levélben közölte: a következő napokban, hetekben döntik csak el, hogy kilépnek-e az MSZP-ből.

Mesterházy Attila ezt úgy értékelte: továbbra is bizonytalanság uralkodik a szocialista pártban, ezért csütörtökre megbeszélésre hívta a volt kormányfőt és támogatóit.

A pártelnök által kért nyilatkozatot a frakciótagok közül egyedül Oláh Lajos nem írta alá a határidői

Olvasóink írták

 • 3. babar 2011. október 17. 19:05
  „Jót nevettem mikor hallottam a hírekben Gyurcsány magyarázatát... Viccpárt!
  Van még ott vagyon, nehogymár otthjagyják....”
 • 2. unknown 2011. október 17. 14:27
  „Egy nyitó oldali cím aktualizálva, hogy mit is akarnak Gyurcsányék - az MSZP falain belül maradva:

  "Nem téríteni akarnak, hanem evangelizálni"”
 • 1. jozko 2011. október 17. 13:17
  „"Életünket és vérünket-de zabot nem"

  Aktualizálva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi ház égett ki

Teljesen kiégett és lakhatatlanná vált egy kőröshegyi családi ház hétfőre virradóra - közölte a… Tovább olvasom