Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

MSZP: ˝állami Tajgetoszt˝ emel a kormány

Az MSZP szerint a kormány olyan jogszabályok bevezetését tervezi, amelyek kasztosodást eredményeznének a gyerekek között.
Lendvai Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében "állami Tajgetosz" létrehozásának nevezi ezt a folyamatot, amely szerinte a gyerekek büntethetőségi korhatárának 12 évre tervezett leszállításából, illetve a tankötelezettség 15 évre csökkentéséből áll. A képviselő szerint a nyolc osztály elvégzése nélkül szélnek eresztett fiatalok élete már kamaszkorban kibicsaklik, az "állami Tajgetoszról" pedig, vagy a börtönbe, vagy a tartós munkanélküliség és társadalmon kívüliség állapotába zuhanhatnak.

Hozzáteszi: vannak ugyan olyan európai országok, ahol a tankötelezettség szintén csak 15 éves korig tart, de szerinte ezekben az államokban az "egész életen át tartó tanulás és a gyermekvédelem kiépített rendszere" gondoskodik az iskolából kikerülőkről.

Lendvai Ildikó úgy látja, ezeket az intézkedéseket semmi, így gazdasági kényszer, vagy politikai többség sem igazolhatja, mivel "selejtezi" a gyerekeket, és már "gyerekkorban átjárhatatlanná növeli a társadalmi szakadékokat".

Kiemeli: a gyermekek védelmének alkotmányos parancsát már az a tavalyi törvénymódosítás is megsértette, amely nem csak bűncselekmény, hanem egyszerű szabálysértés esetén is elzárhatóvá, "valódi bűnözők közé csukhatóvá" tette a 14-15 éves gyerekeket. A képviselő megjegyzi, a jogszabály ellen korábban hiába tiltakozott az ombudsman és az "ostoba gyerekcsínyt elkövető 15 éves kislányok" elzárása és megbilincselése is hiába ijesztette meg a közvéleményt.

A szocialista politikus emellett arra is kitér, hogy az új adórendszerrel már elkezdődött a "gyerek és gyerek közötti" különbségtétel, a kis jövedelmű családok gyerekei ugyanis kevesebb állami támogatáshoz juthattak, illetve bizonyos esetekben hátrányosan különböztették meg az élettársak által nevelt gyerekeket is.

Olvasóink írták

 • 1. jozko 2011. március 04. 21:57
  „Tessék?

  Amúgy meg igaza van:
  A nyolc osztály elvégzése nélkül szélnek eresztett gyerekek élete kibicsaklik!

  Csak óvatosan, Kedves Képviselő Asszony!
  Ezzel már majdnem elismeri azt, hogy az iskolázatlan kisebbségi réteg nagy hányada "kibicsaklott"
  Ez egy nagy igazság-csak gyakorolni kell, fog ez menni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a hátrányos helyzetben lévőknek még nehezebb lesz

Az MSZP elnökhelyettese szerint a rokkantsági nyugdíjak tervezett felülvizsgálatával az egyébként is… Tovább olvasom