Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

MSZP: az Ab asszisztált a magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolásához

Így az Alkotmánybíróság osztozik az ezért viselt felelősségben is - mondta Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja.
Az MSZP szerint az Alkotmánybíróság (Ab) egy évig asszisztált az öngondoskodáson alapuló magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolásához, így osztozik az ezért viselt felelősségben is.

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja szerdán azzal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, hogy az Ab két ünnep közötti teljes ülésének napirendjén szerepelt a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügye. A tájékoztatót akkor tartották, amikor még nem érkezett hír a testület döntéséről.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta: ha az Ab úgy dönt, hogy nem jár állami nyugdíj annak a több mint százezer magán-nyugdíjpénztári tagnak, akitől levonják a járulékot, az MSZP az érintettek képviselőivel együtt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul. De ellenkező döntés esetén is vegyesek lesznek a szocialisták érzései, mivel az Ab egy évig asszisztált az öngondoskodáson alapuló nyugdíjrendszer szétveréséhez - mondta Korózs Lajos.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, egy évvel ezelőtt a magán-nyugdíjpénztári tagoknak alig egy hónapjuk volt arra, hogy pénztártagságuk fenntartásáról vagy az állami pillérbe való visszalépésről döntsenek. Az MSZP-s politikus szerint ennyi idő elég kellett volna, hogy legyen az Alkotmánybíróságnak is. Azóta ugyanis - tette hozzá - az állami kezelésbe vont, csaknem háromezer milliárd forintnyi nyugdíjvagyon nagy részét elköltötte a kormány.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a gazdasági stabilitási törvény elfogadása után - amely garantálja a magánpénztártagok állami nyugdíját, mivel az általuk fizetett járulék a jövőben az állami nyugdíjkasszába kerül - van-e jelentősége az Ab döntésének, Korózs Lajosnak azt mondta: feltétlenül, az új szabályozás részletei ugyanis még nem ismertek, így például az sem, hogy aki korábban fenntartotta magán-nyugdíjpénztári tagságát, most változatlan feltételek mellett léphet-e vissza az állami nyugdíjrendszerbe.

Olvasóink írták

  • 2. csergemerge 2011. december 29. 11:38
    „1. Szerintem, ha komolyan vesszük az alkotmánybíróságot, akkor meg nem történt döntéseit ne bíráljuk!
    Várjuk meg a döntést!
    2. Két héttel ezelőtt az alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett újonnan meghozott törvényeket. Az mszmp és az lmp harsogta a híreket. Akkor jó volt , most nem jó?”
  • 1. balihoho 2011. december 29. 08:12
    „Az Ab a Fidesz felé részre hajló lett, hiszen pártkatonákkal töltötték fel. Így biztosítva van, hogy a jelenlegi hatalomnak megfelelő, nem pártatlan döntéseket hozzanak. Szégyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végtörlesztés: januárban tájékoztatják a közszféra dolgozóit

Most összesítik, hogy eddig hány közszolgálati dolgozó jelentkezett a végtörlesztéshez igénybe… Tovább olvasom