Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

MSZP: az Alkotmánybíróság felszabadította az írott sajtót

Az MSZP szerint az Alkotmánybíróság felszabadította az írott sajtót, és kimondta, hogy annak függetlenségét biztosítani kell.
Az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának szocialista tagja ezt hétfőn sajtótájékoztatón közölte azzal kapcsolatban, hogy az Ab alkotmányellenesnek ítélte a médiaszabályozás azon részeit, amelyek az írott sajtó tartalomszabályozásával, az újságírók információforrásainak védelmével, az adatszolgáltatási kötelezettséggel, valamint a média- és hírközlési biztos intézményével függ össze.

Mandur László közölte: kiderült, hogy nem tartható a sajtó túlzott felügyeleti és irányítási rendszere, hiszen az az alkotmányon túl sem a szakmai előírásoknak, sem az uniós normáknak nem felel meg.

A politikus szerint az Ab döntése azt is tükrözi, hogy nem moshatók össze a különféle médiumok szabályozási rendszerei: az írott sajtóé és az elektronikus médiáé.

A képviselő fontosnak nevezte az informátorok védelmére vonatkozó döntést, mert szerinte a médiahatóság "nem viselkedhet úgy, mintha rendőrség vagy ügyészség lenne", és nem tarthatja a fenyegetettség állapotában az újságírókat.

Ugyancsak üdvözölte a médiabiztos intézményére vonatkozó döntést, mert szerinte a biztos nem a nézőket, hallgatókat szolgálja.

Mandur László azt is közölte, hogy az MSZP a közmédia irányítása és a médiafelügyelet rendszerével kapcsolatban is az Ab-hez fordult korábban, erről azonban még nem született döntés. Úgy vélte: "förtelmes dolgok történnek a médiacsomag nyomán, főleg a közmédiában".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi nagyüzem a halfeldolgozókban - galériával

Az ünnep közeledtével teljes kapacitással dolgoznak a halfeldolgozó üzemek, sok cég idénymunkásokkal… Tovább olvasom