Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

MSZP: az egykulcsos adó a problémák gyökere

Az MSZP szerint a kormány gazdaságpolitikájában "túl sok a politika és teljesen hiányzik a gazdaság" - mondta Burány Sándor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen ismét bírálta az egykulcsos személyi jövedelemadót.
A szocialista politikus hangsúlyozta: februárban rengeteg munkavállalónak derült ki a "szomorú igazság", miszerint az idei évre elfogadott adótörvényekkel a kormány "két kézzel szórja az adókedvezményt a gazdagoknak, de csökkenti a szegények jövedelmét".

Az MSZP szerint a probléma gyökere az egykulcsos adó: "ennek bevezetésével hozta szinte megoldhatatlan helyzetbe magát a kormány és egyben munkavállalók tömegeinek okozott egzisztenciális problémát". Burány Sándor leszögezte: nem csak az a baj az egykulcsos adóval, hogy igazságtalan, hanem az is, hogy rengetegbe kerül, hiszen "több százmilliárdos rést ütött a költségvetésen".

A szocialisták úgy vélik, hogy ezt a rést hosszú távon a "magán-nyugdíjpénztári vagyon lenyúlása" sem fogja pótolni, ezért van szükség "Orbán-csomagra," mert csak így lehet hosszú távon tartani a kiadási oldalon az egyensúlyt.

Burány Sándor emlékeztetett arra, hogy Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője korábban bejelentette, a kormány ezen a héten első olvasatban megtárgyalja "az Orbán-csomagot", ennek azonban - tette hozzá - egyelőre semmi nyoma. A szocialista politikus leszögezte: nem külső kényszer, hanem saját döntései idézték elő, hogy a kormánynak most ezzel a nehéz helyzettel kell szembesülnie.

Burány Sándor megismételte, hogy május 1-ig országos petíció-sorozatot szervez az MSZP többek között az igazságos adózást és a devizahitelesek megsegítését követelve.

Kérdésre válaszolva az MSZP-s képviselő leszögezte: az MSZP-nek szerinte nem kell állást foglalnia Puch László azon nyilatkozatával kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferencnek vagy közelítenie kellene a párt által képviselt politikához, vagy új pártot kellene alakítania. Burány Sándor szerint a párt "közös álláspontjához mindenkinek tartania kell magát.

"Szintén kérdésre válaszolva az ellenzéki politikus súlyos külpolitikai kudarcnak minősítette a magyar uniós elnökség idejére tervezett keleti partnerségi csúcs elmaradását, és szerinte az sem siker a kormány számára, hogy az előzetes álláspontjukkal ellentétben mégis kénytelenek voltak változtatni a médiatörvény tartalmán az unió nyomására.

Olvasóink írták

 • 5. történész 2011. február 18. 19:18
  „A nyugdíj az egy előtakarékosság amíg el nem lopják..most lassan az megy.Abból fizetik a gyest ,meg a szalagszülő megélhetést.
  Közgazdasági analfabéta az aki azt állítja a nyugdíjast el kell tartani, nem a nyugdíjas a jövedelméből ki ennyit-ki annyit de befizetett és a pénz istenek törvénye szerint az visza is jár, bárhogyan is szeretnék uraink magánvagyonukat gyarapítani belőle.”
 • 4. LukSzusz 2011. február 18. 18:52
  „4.Kedves barátom.
  Akkor mondd meg a az ujszegedi kiskertekbe lakó pártnyudíjasok,járási pártitkárok és még sorolhatnám miért kapnak 2-300 ezeret?
  Nagyon sajnálom őket,mindnek Tanácsi lakása volt amit bagóért megvettek,meg a gyerekeiket is ellátták lakással.
  Szegények.”
 • 3. jozko 2011. február 18. 17:58
  „Uraim!

  Nem babra megy a játék!
  Magyarországra licitálnak!

  Aggódni nem kell, lesz rá vevő!
  Gyurcsány Ferenc, bár nem lebecsülendő a vagyona és a háta mögött álló kapcsolati tőke-
  nem tud akkora erőt mozgósítani-még az Mszp szakadása árán sem-
  hogy meghatározó politikai erőt tömörítsen és magához ragadja a hatalmat!

  Sokkal nagyobb -külföldi- pénzek játszanak itt!
  Nem fogjáják jelenlegi értékén megvenni, sem megszállni az országot.
  Egyelőre csak megosztják az erőket-összeugrasztják a népet-nekik egy polgárháború sem drága, ahol magyar fogja a magyart pusztítani!

  Közben jól irányzott spekulációval tönkreteszik a magyar fizetőeszközt, a gazdaság maradékát.
  A keletkező hatalmi vákumba pedig benyomulnak:
  vagy direkt, szégyenkezés nélkül, vagy elegánsabban, egy bábkormányt előretolva!
  A nép pedig ezt a megalázó helyzetet a sorsa jobbra fordulásaként fogja megélni-mert akkor már rosszabb nem lehet!

  Akár az ország neve és a zászló színe is megmaradhat...
  Modern kori rabszolgaság!

  Ez most csak vízió!
  De az oszd meg és uralkodj elkezdődött, és a bábokat ügyesen rángatják.
  Karnyújtásra vagyunk attól, hogy beteljesedjen!”
 • 2. tintasbarns 2011. február 18. 17:22
  „Demján embereinek kellett kedvezményezni az új adó nemmel.”
 • 1. queenmargareth 2011. február 18. 16:31
  „erre rájöttünk és gratulálunk újra a fidesznek”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamu kérdések az alkotmányról

Az igazán lényeges kérdések kimaradtak az alkotmányról szóló nemzeti konzultációs kérdőívből -… Tovább olvasom