Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: az elmúlt tanévben csökkent az oktatás színvonala és nőtt a bürokráciáé

Hiller István, a szocialisták humánpolitikai kabinetvezetője kijelentette: bebizonyosodott, hogy az államosítás nem jár szakmai előnyökkel.
Az MSZP szerint az elmúlt tanévben a korábbinál kevesebb figyelem jutott a diákokra, több lett a bürokrácia és csökkent az oktatás színvonala.

Hiller István, a szocialisták humánpolitikai kabinetvezetője a befejeződő iskolaévet értékelő pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: bebizonyosodott, hogy az államosítás nem jár szakmai előnyökkel, de már megmutatkoztak az iskoláknak és a diákoknak okozott hátrányai. Az új rendszer semmilyen színvonal-emelkedést nem hozott, legfeljebb a színvonal kiegyenlítődését eredményezheti, ugyanis lehúzza a jobbak teljesítményét, a gyengébbeket viszont nem emeli fel - folytatta.

A létrehozott rendszer a legerősebben központosított mind közül, mióta önálló magyar tanügyi irányítás létezik – jelentette ki a volt oktatási miniszter. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rendszerének lényege, hogy minden fontos döntést felfelé tolnak, de már világosan látszik, hogy ez a szisztéma nem működik - mondta.

Szavai szerint az államosítás nem egy szakmai döntés eredménye, az nem a diákoknak vagy a pedagógusoknak jó, hanem a politikának. Az átalakítás pénzkivonással járt, az oktatásra nemcsak összegszerűen, hanem GDP-arányosan is kevesebbet fordít a kormány, mint korábban – bírált.

Hiller István azt mondta, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem képes megszervezni a nyári táborokat a diákoknak, mert azt önkormányzati feladatnak tartják, a központosított iskolarendszert néhányan viszont üzleti tevékenységre akarják felhasználni, az MSZP ezért külön-külön nyomon fogja követni a központ közbeszerzési pályázatait.

A kormány szakképzési tervei gyakorlatilag megbuktak, amit egy saját maguk által készített háttértanulmány gyakorlatilag el is ismert – fűzte hozzá az ellenzéki politikus.

Olvasóink írták

 • 3. HAJDÚKFOKOSA 2013. szeptember 01. 13:37
  „AZ MSZP-nek volt 8 éve hogy bizonyitson alkosson, de mit tett???? rombolt és lopott, és most osztja az észt???? ugyan már”
 • 2. Légiós 2013. július 13. 19:52
  „Hiller inkább beszélni tanuljon meg és ne okoskodjon volt neki is nyoc éve mi a cart csinált addig, vagy most jött meg az esze neki is mint több mszpnek ?:PPP ej de késő érő banda , tessék menni a nagy oroszbaráthoz kedves komcsi urak és logopédushoz de sürgösen okoska :)”
 • 1. csergemerge 2013. június 14. 20:01
  „Az MSZP szerint az elmúlt tanévben a korábbinál kevesebb figyelem jutott a diákokra, több lett a bürokrácia és csökkent az oktatás színvonala.

  Szerintem pedig ez nem így van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Posztumusz díszpolgári címet adományoz Zala megye Szalai Annamáriának

A Zala Megyei Közgyűlés csütörtökön zárt ülésen döntött a díszpolgári cím adományozásáról és a megye… Tovább olvasom