Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

MSZP: az infláció fele a kormány döntéseiből fakad

Miközben Magyarországon az elmúlt egy évben átlagosan mintegy 6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, addig a válság sújtotta Görögországban nem érte el az 1 százalékot.
Az MSZP szerint az Európai Unióban legmagasabb, 6 százalékos magyarországi infláció mértékének csaknem fele a kormány döntéseinek eredménye, a többi közt az áfaemelés és a különadók következménye.

Burány Sándor, az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának szocialista tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Magyarországon az elmúlt egy évben átlagosan mintegy 6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, addig a válság sújtotta Görögországban nem érte el az 1 százalékot.

Úgy vélte, az Orbán-kormány döntéseinek eredménye, hogy a fogyasztói árak emelkedése Magyarországon szökött a legmagasabbra az unióban. Szerinte az inflációt az áfa 25-ről 27 százalékra emelése növelte jelentősen, valamint a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójának növelése és a különadók kivetése, amelynek egy részét a cégek áthárították a lakosságra.

Az ellenzéki képviselő arcátlan hazugságnak nevezte Orbán Viktor kormányfő azon nyilatkozatát, miszerint a kormány befagyasztotta volna a rezsiköltségeket. Szerinte ezek az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek, a távfűtésé például 8, míg a vezetékes gáz ára 7 százalékot meghaladó mértékben nőtt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az áremelkedés nagyobb mértékben sújtja az alacsonyabb jövedelműeket, fogyasztói kosaruk ugyanis 6,6 százalékos áremelkedést mutat, míg a magasabb jövedelműeké 5,5 százalékosat.

Szerinte a problémát megoldaná a személyi jövedelemadó többkulcsossá tétele, amely több pénzt hagyna a szegények zsebében és szükségtelenné tenné a különadókat.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. szeptember 13. 20:11
    „Javaslom a "kétharnadnak" nyújtsanak be törvényjavaslatot ! amely szerint kizárható legyen az a képviselő az
    Országgyűlésből : aki krónikus amnéziában szenved , tehát szellemi képességeket tekintve alkalmatlan,
    felelősségteljes munka végzésére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő hét elején dől el, indul-e fegyelmi eljárás a játékpisztolyos hallgató ellen

A hallgatói fegyelmi szabályzat szerint ha az a gyanú merül fel, hogy egy hallgató kötelezettségeit,… Tovább olvasom