Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

MSZP: az összeomlás szélén a budapesti tömegközlekedés

Az MSZP szerint a fővárosi közösségi közlekedés az elmúlt másfél évben összeomlás szélére sodródott, de az ország és a főváros választott vezetői nem ezzel foglalkoznak, hanem egyre ádázabban küzdenek egymás ellen a nyilvánosság előtt.
A Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciója a budapesti közlekedés problémáinak megoldására utalva az MTI-nek küldött csütörtöki közleményében úgy fogalmazott: a kormány nem tartja be szerződött kötelességeit, hónapról hónapra csökkenti a BKV és a főváros támogatását, felelős döntéshozók nincsenek, a különböző szereplők pedig újabb és újabb adókkal állnak elő a megoldások helyett. A terület érintett vezetői "egyre ádázabban küzdenek egymás ellen a nyilvánosság előtt, miközben a közlekedést mindenki elfelejtette" - fogalmaztak.

A szocialista párt szerint "egyre komikusabb", ahogy az érintettek próbálják elmagyarázni, hogy a BKV-támogatás megfelezése valójában annak duplázása.

Rogán Antal V. kerületi polgármester korábban azt közölte az MTI-vel, hogy szerinte adóemelés helyett a fővárosnak önmagán és cégein kell spórolnia, számba kellene venni például, melyek az elhalasztható vagy lemondható beruházások. A politikus, aki a parlament és a főváros gazdasági bizottságának fideszes elnöke is, úgy véli, a tömegközlekedés működtetése ma a főváros legfontosabb kötelező feladata, éppen ezért "sajnálatos, hogy 2010-2011-ben a város egyetlen forint működési támogatást sem adott a BKV-nak, miközben a kormány példátlan összeggel, több mint 140 milliárd forinttal támogatta azt".

A fideszes politikus leszögezte: a sajtóban megjelent információkkal ellentétben nem elégedetlen a BKK vezetésével, "amikor azonban a fővárosnak elő kell teremtenie legalább további 10-15 milliárd forintot a BKV működtetésére, akkor szerintem el kell gondolkodnunk a fentieken”.

A főváros vezetése szerint ugyanakkor nem reális többletbevételek nélkül megoldani a budapesti közösségi közlekedés finanszírozását. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes az MTI-hez eljuttatott közleményében szükségesnek nevezi, hogy a főváros "minden ésszerű és lehetséges mértékig" részt vállaljon a budapesti tömegközlekedés finanszírozásában, de önmagában nem tudja megoldani a kérdést.

Mint írta, a főváros a 150 milliárdosra apadt működési költségvetéséből nem tudja a hiányzó 73 milliárd forint működési forrást biztosítani a tömegközlekedésre, és visszafizetni a BKV 58 milliárd forintos lejáró hitelét, "csak ha minden más feladatát megszünteti, a közutak fenntartásától a színházakon, közterület-felügyeleten, parkfenntartáson, köztisztasági feladatokon és gyermekvédelmi intézményeken át a gimnáziumokig, ez pedig lehetetlen". Mindezekre reagálva a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciója közleményében azt írta: az országnak nemcsak új nemzetgazdasági miniszterre, hanem az Országgyűlésben a Fővárosi Közgyűlésben és az V. kerületi önkormányzatban is feladatot ellátó "három felelőtlen Rogán Antal helyett" munkájukat ellátó, Budapest érdekeit szem előtt tartó, felelős politikusokra van szüksége.

Olvasóink írták

 • 5. csergemerge 2012. február 03. 19:04
  „"Az MSZP szerint a fővárosi közösségi közlekedés az elmúlt másfél évben összeomlás szélére sodródott..."

  A fővárosi tömegközlekedés Hagyó elvtárs és a hozzá hasonló korrupt társaság áldozatává vált. Nem másfél éve, sok-sok éve!
  Az MSzMP-nek csak meaculpáznia lenne szabad, esetleg mélyen hallgatni.”
 • 4. bánki 2012. február 03. 15:46
  „Hát a 10-es bus sem érdekel !

  IV-es metró meg pláne !

  Mellesleg BKV-s 170 000 ,,családtag" utazik .udapesten!

  Szerintem ,,B" Laci elintézhetné nekünk az ingyenes tömegközlekedést - sógor, koma, jó barát stb. !

  Vicc volt ! <moderálva.>”
 • 3. szentmiki 2012. február 03. 12:55
  „a pestiek mennyivel járulnak hozzá a falunk közlekedéséhez?”
 • 2. babar 2012. február 03. 10:05
  „1.5 év alatt csődbe vitték fideszék azt amit a nokiás dobozok ellenére sem sikerült az szdsz-mszp duónak!”
 • 1. DobóI 2012. február 03. 05:46
  „20 év Demszky..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áprilisra létrejöhet az IMF-egyezmény

Londoni elemzők szerint az áprilisra várható egyezmény lehetővé teheti a magyar jegybanknak, hogy még az idén a szigorítási ciklus előtti szintre csökkentse alapkamatát. Tovább olvasom