Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

MSZP: biztosítani kell az abortusztabletta lehetőségét

Az ellenzéki párt határozottan kiáll a nők önrendelkezési jogának csorbítása ellen.

Az MSZP határozottan kiáll a nők önrendelkezési jogának csorbítása ellen, ezért fontosnak tartják a nők számára az abortusztabletta használati lehetőségét biztosítását - jelentette ki Kormos Kata, a párt szóvivője szerdán, az egészségügyi államtitkárság előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Mint kifejtette: egy párt nem szólhat bele olyan kérdésekbe, amely a polgárok szabad döntésébe és a tudomány kompetenciájába tartozik. A politikának - ebben kérdésben is - az a kötelessége és felelőssége, hogy olyan szabályokról, törvényekről gondoskodjon, amelyek biztosítják a döntés, a mérlegelés szabadságát a családok és az orvosok számára.

"A politika dolga az, hogy olyan társadalmi és gazdasági környezetről gondoskodjon, amelyben az abortusz kényszere szociális okok miatt fel sem vetődik" - fogalmazott Kormos Kata. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja kiemelte: az MSZP mindig úgy vélte, hogy az abortusz a családtervezés nem kívánatos, végső eszköze, de tiltása és korlátozása mélyen ellentétes a nők és a családok önrendelkezési jogával, amelynek "beláthatatlan következménye" az illegális terhesség-megszakítás gyakorlatának újraéledése lehet.

Hozzátette: a kormány felelőssége, hogy a megfelelő szexuális felvilágosítást biztosítsa, amely kiterjed az igénybe vehető fogamzásgátló eszközök körére is. Ezzel együtt viszont az is a kormány felelőssége, hogy a fogamzásgátló eszközök minél szélesebb körben, megfizethető áron elérhetővé váljanak.

Bangóné Borbély Ildikó leszögezte: "már nem a középkorban élünk, 2012-t írunk, és ma már a nőket nem lehet félrevezetni és becsapni. Demeter Márta a párt elnökségi tagja azt mondta: természetes, hogy az államnak fontos, hogy sok gyermek szülessen Magyarországon, de ezt nem kényszerítéssel kell elérni, hanem azzal hogy megfelelő gazdasági környezetet, stabilitást biztosít a párok számára. Az elmúlt két év eseményeiből viszont az látszik, hogy az Orbán-kormány nem képes ezt a kiszámíthatóságot biztosítani a magyarországi pároknak - hangzott el.

Mint kiemelte: az MSZP tiltakozik amiatt, hogy a KDNP saját erkölcsi megfontolásait rákényszeríti az egészségügyi kormányzatra és ezen keresztül az egész magyar társadalomra is. Ezt igazolják az alaptörvénybe bekerült magzati élet védelméről szóló rendelkezések, valamint a családvédelmi törvény is. Az MSZP kitart amellett, hogy a nőknek meg kell adni a választás szabadságát.

Olvasóink írták

 • 6. alfa258 2012. május 24. 15:38
  „DobóI: remélem te is! Mike3: te öntelt idióta maj om, menj anyukád....! Ha eljutunk oda, hogy egy vén pisilni sem tudó KDNP-s trotty dönti el, hogy vállaljak-e gyereket, nos akkor inkább macskát vennék...”
 • 5. Mike3 2012. május 24. 14:53
  „1: semmivel sem rosszabb. a "mezei" abortusz is bűn szerintem. ne jöjjön vitatkozni senki a szubjektív véleményemmel! köszi

  azért sem támogatom a tablettát, mert a nők nagy része egyébként is teljesen életképtelen szülők vagy egy kan tángálása nélkül, így az önrendelkezési jogról tárgyalni sem lehetne esetükben”
 • 4. bambinaXX 2012. május 24. 06:11
  „1. Sztem is ez lesz.. aki meg nem elég "gazdag", és abortuszra nem mer elmenni - megszüi s eldobja magától.. miért jobb is ez így? pedig gyerekpárti vagyok. MIÉRT NEM a MEGSZÜLETETTEKEN segítenek???!
  Esetleg, ha megkönnyítenék az örökbeadási tortúrát/procedúrát/! Vagy végre kiállnának a Magyar Szülők mellett a külföldiekkel szemben: mert jelenleg ott tartunk, hogy MO.on nem védi őket semmiféle jogszabály-ha a külföldi szülő magának akarja, akkor hozzá kerül!!! EZT (is) mihamarabb rendezni kellene! ÁLSZENT dolog ez az abortusztabletta-ellenesség addig, míg a megszületettekért nem tesz meg mindent a kormányzat, a társadalom.”
 • 3. DobóI 2012. május 24. 05:55
  „Az MSZP-nek, hátha kihalnak végre..”
 • 2. deszkás 2012. május 23. 22:48
  „Számomra-laikusként és férfiként Ceizel Endre prof. állásfoglalása a mérvadó,nem pedig az egyház vagy egy két kiszáradt vén politikus véleménye. Ja az hogy "elfelejtettek" egy s mást mint "előnyt" emliteni na az nem véletlen. ( ATV Egyenes beszéd ma esti utolsó vendége)”
 • 1. lepkehalo 2012. május 23. 17:59
  „Kíváncsi lennék, hogy miért rosszabb a tabletta a "szokásos" abortusznál? Vagy ez csak a kezdet, és majd azt is betiltják? Semmi gond, akinek pénze van, majd megy Bécsbe, ott a tabletta is legális.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres bűnözőket fogott el a TEK

Zsarolás, illetve egy szigetszentmiklósi ház fegyveres megtámadása miatt indult eljárás ellenük. Tovább olvasom