Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

MSZP: csaknem 10 százalékkal kevesebb vidékfejlesztési támogatást kap az ország

Ha a 2006-os megállapodás alapján osztanák el a forrásokat, akkor Magyarországnak 12,15 milliárd eurót kellene kapnia, az Európai Tanács február 8-ai ülésén született egyezség szerinte azonban csak 11 milliárdot fog.
Csaknem tíz százalékkal kevesebb vidékfejlesztési támogatáshoz juthat Magyarország a következő hét évben az Európai Unió előző költségvetési időszakához képest - mondta Harangozó Gábor MSZP-s politikus csütörtökön sajtótájékoztatón.

A szocialista országgyűlési képviselő - az Európai Parlament (EP) támogatáspolitikával foglalkozó főosztályának adataira hivatkozva - közölte: ha a 2006-os megállapodás alapján osztanák el a forrásokat, akkor Magyarországnak 12,15 milliárd eurót kellene kapnia, az Európai Tanács február 8-ai ülésén született egyezség szerinte azonban csak 11 milliárdot fog, vagyis az eddiginél 9,3 százalékkal kevesebbet.

Ezzel Magyarország az ötödik a legtöbb agrártámogatást elveszítő országok sorában - mondta Harangozó Gábor, az MTI kérdésére hozzátéve, hogy a csaknem tízszázalékos támogatácsökkenés nagyjából átlagosnak mondható.

Az MSZP ezt is megfontolva támogatja, hogy az Európai Parlament jóváhagyja a költségvetési javaslatot, mivel a késlekedés még nagyobb károkat okozna - jelentette ki Harangozó Gábor. Megjegyezte ugyanakkor: felháborítónak, színtiszta hazugságnak tartják, hogy a kormány a gazdák félrevezetésével azt a látszatot igyekszik kelteni, mint ha jobb eredményt ért volna el elődjénél a tárgyalásokon.

Kitért arra is, bár a kormány azt sugallja, hogy a területalapú támogatásoknál jobb eredményt ért el az Európai Bizottság, illetve az EP eredeti javaslatánál, ez nem igaz, az Európai Tanácsban született megállapodás valójában kedvezőtlenebb Magyarországnak.

Hozzátette: nem igaz az a kormányzati állítás sem, hogy a gazdák az előző ciklusban 500 milliárd forinttal kevesbbet kaptak, mert ezt a magyar költségvetésből kipótolták - erre a 2006-os uniós megállapodás lehetőséget adott -, az pedig már korábban eldőlt, hogy a következő időszakban erre nem lesz szükség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alaptörvény módosítását is megvizsgálja az Eu

Az EP illetékes, alapjogi, bel- és igazságügyi bizottsága, amely csütörtökön a magyarországi… Tovább olvasom