Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

MSZP: elfogadhatatlan, hogy a megyei lakosokat nem kérdezi a kormány

A párt szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányoldal az ott élők megkérdezése nélkül döntsön a megyei önkormányzatok vagyontárgyainak és intézményeinek államosításáról.
Tóbiás József, a szocialista párt Pest megyei elnöke szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: a miniszterelnök és a megyei közgyűlések között létrejött megállapodás törvénytelen volt, a kormánytöbbség utólag, alkotmánymódosítással próbálja azt jogszerűvé tenni.

Hozzátette, tiltakoznak, amiért a helyben élőket, az államosítani tervezett iskolákba járó gyerekek szüleit, az egészségügyi intézményeket felkeresőket nem kérdezték meg. Szavai szerint 1,4 millió Pest megyei joggal érzi úgy, hogy kizsákmányolták.

A szocialisták frakcióigazgatója kitért arra is, hogy a megye majdnem húsz iskolájában és további húsz közintézményében nincs fűtés. Véleménye szerint ugyanakkor egyértelmű, hogy a kormány a megyei önkormányzatok 180 milliárd forintos adósságának átvállalásával nem segíteni akar, hiszen cserébe igényt tart a megyék mintegy ezermilliárdos vagyonára, és azt is államosítja.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a megyei önkormányzatok feladatai az elmúlt években gyarapodtak, támogatásuk viszont nem, Tóbiás József úgy reagált: sok települési önkormányzat az intézményrendszer racionalizálása helyett átadta intézményeit a megyének, amelynek kötelessége volt átvenni őket. Ez azonban a finanszírozási nehézségeken nem enyhített, csupán a megyékre tolta a terheket.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy bár a kormánypártok a választási kampányban több pénzt ígértek az oktatásnak és az egészségügynek, ehelyett az intézmények államosítása egy részüknek a bezárásához, létszámleépítéshez és az üresen maradó épületek értékesítéséhez vezet majd, miközben semmilyen garancia nincs arra, hogy a szolgáltatások színvonala emelkedne.

Mint mondta, joggal feltételezik, hogy a kormánynak nem az ellátórendszer jobbítása a célja, ha az államosítandó intézmények között szereplő János-kórház területének egy részén tízezer négyzetméteres irodaházat terveznek.

A politikus közölte: pártja szerda esti, a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtti tüntetésén az ellen is tiltakoznak, hogy a kormány a megyék ezermilliárdos vagyonával próbálja befoltozni a költségvetési lyukakat.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. október 19. 12:53
    „Érdekes,az MSZP-SZDSZ kormány ( 2002-2010 között!) sem kérdezett semmit a lakosoktól sem a megyékben,sem a városokban!! Hová lettek az eltűnt ezermilliárdok, mert az ország fejlettségi szintjén ez egyáltalán nem látszik, hogy ott fektették volna be ezt a temérdek pénzt?!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthonteremtési programot készít a Jobbik

A párt elindítja saját otthonteremtési koncepcióját, mert az ellenzéki párt szerint a kormány tervei… Tovább olvasom