Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

MSZP: előkészítetlen a kötelező erkölcs- és hitoktatás bevezetése

A kötelező erkölcs- és hitoktatást 2013 szeptemberétől vezetnék be az általános iskolákban.
Előkészítetlennek nevezte a kötelező erkölcs- és hitoktatás általános iskolákba történő, 2013 szeptemberére tervezett bevezetését Lendvai Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus kifejtette: az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy így gondolja a két legnagyobb történelmi egyház vezetője, Erdő Péter és Bölcskei Gusztáv is.

A szocialista politikus elmondta, hogy a kötelező erkölcs- és hitoktatás részleteit illetően írásbeli kérdésekkel fordultak az illetékes miniszterhez. Ha ezekre nem kapnak 15 napon belül megnyugtató választ, akkor a párt azt javasolja, hogy halasszák el bevezetését - tette hozzá.

Az MSZP választ vár a világnézeti, lelkiismereti és vallásszabadság érdekében, a párt szerint ugyanis az egyházi törvény az elmúlt egy évben azt bizonyította, hogy egyik sem érvényesül megfelelően.

Ezért az MSZP azt javasolja, hogy sürgősen módosítsák az egyházi törvényt. Lendvai Ildikó kijelentette: a vasárnap egyéves "születésnapját ünneplő" egyházi törvény olyan helyzetet teremtett, amely rosszul szabályozza az egyház és az állam viszonyát, "egymás fogságába került" az egyház és az állam.

Az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagjaként kifejtette: nem megfelelő, hogy a parlamentnek, a politikusoknak kell dönteniük arról, hogy egy vallási közösség egyház-e vagy sem. Ráadásul az eljárás szabályozása sem megfelelő. Példaként említette, hogy bár a Magyar Tudományos Akadémia elnökének ki lehet kérni az előzetes véleményét, az elnök több levélben is leszögezte, nem kíván élni ezzel a lehetőséggel. Vagy hiába állítottak fel különböző technikai feltételeket, mint például az ezer aláírás megszerzése, decemberben ennek, valamint több más feltételnek a teljesítése ellenére sem kapta meg egyházi bejegyzését például a Rózsa Keresztes Egyház - sorolta a szocialista politikus.

Márpedig az egyházi státusnak az anyagi előnyökön túl is nagy jelentősége van. Például az iskolai hitoktatásban is csak a Magyarországon bejegyzett egyházak vehetnek részt - emelte ki a képviselő.

Olvasóink írták

 • 6. Emberségetavilágnak 2013. január 01. 11:49
  „Az a gyermek, aki otthon, a család oltalmában nem tanult hitet, erkölcsöt, az az iskolában sem fog.
  Sőt!
  Ki és milyen erkölcsöt fog tanítani?”
 • 5. florian72 2012. december 29. 19:33
  „3. Mozimasiniszta 2012.12.29. 17:13

  Csípi a banya - meg a többi szemét - szemét, ha erkölcsről vagy hitről van szó ! Mit is várhatnánk tőlük, nekik a lopás, csalás, a hazugság: lételem...

  Nektek a reggel délben este már nem is elég szerintem”
 • 4. tucat 2012. december 29. 17:33
  „1. tavimaszlag
  Nincs kibúvó!
  Talán majd másfél év múlva nem számít már a törvény erejével üldözendő eretneknek. De addig térdre, imához! Vagy, ha nem is imádkozik a kölyök, de a jól meghatározott erkölcsi renddel kapcsolatos útmutatások ismeretéről számot kell adnia, tehát mégiscsak jobb, ha megismerkedik a misztériummal, félve-remegve megtanulja, hogy az úr mindent lát, még a boltban elcsent csokit is felvezeti a bűnlajstromára; memorizálja azt a miatyánkot, meg még pár mantrázni valót, ha nem hiszi is, amit motyog. Az nem baj, csak vicces, ambivalens és kissé szkizoid. Mindegy, nincs kibúvó, irány a mennyeknek országa! Nem kívánságműsor ez, a hétszázát, hanem kötelező kirándulás az önfeladás útján a hűséges jobbággyá válás egyházépítő birodalmába!
  Vili, ugye? Akkó´ addig is béke legyen veletek - és az én lelkemmel, ámen! ;)”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. december 29. 17:13
  „Csípi a banya - meg a többi szemét - szemét, ha erkölcsről vagy hitről van szó ! Mit is várhatnánk tőlük, nekik a lopás, csalás, a hazugság: lételem...
  1#-es ! Te is kibújtál ilyen "baromságok" tanulása alól, mégis milyen jól el vagy...!”
 • 2. Qllancs 2012. december 29. 16:49
  „Az egyházi iskolákban ..igen legyen. De államiba..felesleges!Talán "t<moderálva>zsolt..<moderálva> " találta ki ?? mert ugye az hiteltelen !!!”
 • 1. tavimaszlag 2012. december 29. 16:27
  „az ilyen baromság helyett, inkább még egy idegennyelv jóvalhasznosabb lenne, ilyen baromsággal ne növeljék a gyerekek óraszámát! keresem a kibúvót, ilyen baromságot a gyermekem nem tanulhat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emmi: 60 millió családbarát programokra

A pályázat külön figyelmet fordít az egyszülős családokra és a fogyatékos gyermeket nevelő szülőkre. Tovább olvasom