Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

MSZP: értékeljék újra a vitatott NFÜ-pályázatot!

Az NFÜ 2012 májusában kiírt pályázatán a 20 milliárdos összegből 12,5 milliárd forintot öt olyan cég nyert el, amelyeket egy napon hoztak létre, székhelyük azonos.
Az MSZP szerint vélelmezhető, hogy a későbbi győztesek érdekeinek figyelembevételével írták ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) pályázatát a szélessávú körzethálózatok fejlesztésére. A szocialisták ezért a pályázatok újraértékelését sürgetik.

Baja Ferenc országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján felidézte, hogy az NFÜ egyik, szélessávú körzethálózati fejlesztések címen 2012 májusában kiírt pályázatán a 20 milliárdos összegből 12,5 milliárd forintot öt olyan cég nyert el, amelyeket egy napon hoztak létre, székhelyük azonos, továbbá átfedéseket mutat a vállalkozások tulajdonosi körének összetétele is.

Az MSZP infokommunikációs tagozata áttekintette a pályázati kiírást, és arra jutott: nem zárható ki, hogy azt a későbbi győztesekre szabták.
Ezt a gyanút támasztja alá, hogy a milliárdos értékű pályázatokon egy embert foglalkoztató, lezárt gazdasági évvel - így kellő tapasztalattal - nem rendelkező cégek is elindulhattak - fejtette ki a szocialista politikus.

Hozzátette, hogy noha a pályázatokon nem vehettek részt a nagy szolgáltatók, mégsem az érintett kistérségekben vagy azok közelében működő vállalkozások nyerték el a megbízást. Szerinte ez azt jelzi, hogy az állami földbérletpályázatokhoz hasonlóan ebben az esetben sem helybeli, hanem megfelelő politikai kapcsolatokkal rendelkező győzteseket hirdettek ki, ami szakmai felháborodást szült.

Baja Ferenc elmondta, az összejátszás gyanúját erősíti az is, hogy a pályázati határidőt meghosszabbították, az öt említett győztes cég bejegyzése ugyanis csak az első határidő lejárta után történt meg.

Az MSZP-s politikus a kifogásai között említette, hogy a 2010-es kormányváltás után a civileket eltávolították a NFÜ-pályázatokat elbíráló szakmai bizottságokból, jelenleg pedig az sem ismert, hogy kik döntenek azokról, sőt akár az egyszemélyi döntés lehetősége is adott.

Az MSZP a korrupciógyanú miatt azt sürgeti, hogy a szóban forgó pályázatokat mielőbb értékeljék újra, a győztesek pedig ne kezdhessék meg a beruházást. Emellett szükségesnek tartják megvizsgálni, hogy volt-e bármilyen együttműködés a nyertes cégek és a pályázat kiírói között - ha igen, az említett vállalkozásokat zárják ki, és ha szükséges, a kiírást ismételjék meg az európai uniós források megfelelő felhasználása érdekében.

Baja Ferenc elmondta, hogy az ügyben feljelentés is született, véleményük szerint azonban a pályázatok újraértékelése az esetleges büntetőeljárás megállapításaitól függetlenül szükséges. Annál is inkább, mert ellenkező esetben a sértett pályázók akár az Európai Unióhoz is fordulhatnak panaszukkal - jegyezte meg.

Olvasóink írták

 • 3. DMagóg 2013. február 08. 13:26
  „1.Mozimasiniszta 2013.02.08. 11:38: "Ferinek az a baja...hogy elromlott a memóriája...(nyócév)"

  Mármint Baja Ferinek a baja ...
  Reméljük, a Te memóriád jó, s van még benne szabad hely! Bár egy "Reset" hasznos lenne!
  Ha belezökkennél a mába -amiről itt szó van- sokat érne! Attól még nyócévezhetsz, mert tény, hogy akkor is hasonlóan mentek a dolgaink, ám épp ezért szerinted rendben lévő, hogy ma is. Reset!”
 • 2. DMagóg 2013. február 08. 13:11
  „"... öt olyan cég nyert el, amelyeket egy napon hoztak létre, székhelyük azonos."
  Véletlen egybeesés! Felér egy lottó ötössel! Az is ritka, de megesik, hogy egybeesik!
  Semmi nem tiltja, hogy egy tulajdonosi kör több cége pályázzon, s ha már egy is bekerül a legjobbak közé, akkor mindnek ott a helye! Minden jogszerű!
  Persze, megeshet, hogy -látszólag- rájuk szabták a kiírást -s hozzájuk igazították a határidőt-, de ember legyen a talpán, aki ezt bebizonytíja! Ez így működik -s működik-, minden, de minden jogszerűen, mutyi nélkül!
  Pokorni azt mondta : "aki a közpénzhez nyúl, annak a fél karját levágjuk".
  Nem láttam még egyetlen újdonsült félkarút sem! Tehát, minden rendben!
  Ilyen alapon gyanúsíthatók az egy napon s egyazon kórházban született újszülöttek is! (Na jó, ez vicc akart lenni, mint ahogy az egész hozzászólásom.) Vicc az egész! Most kellene nevetni! Nem megy? Nem baj! Vannak akik röhögnek, rajtunk!”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. február 08. 11:38
  „Ferinek az a baja...hogy elromlott a memóriája...(nyócév)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezsicsökkentés: a víziközmű szövetség kész az együttműködésre

Július 1-jétől a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-,… Tovább olvasom