Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

MSZP: fel kell lépni az egykulcsos adórendszer ellen

Az MSZP szerint a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseleteknek is fel kell lépniük a kormánnyal folytatott tárgyalásokon az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer megváltoztatásáért.
Tukacs István országgyűlési képviselő ezt azzal kapcsolatban jelentette ki szerdán sajtótájékoztatón, hogy a parlament előző nap megkezdte az elvárt béremelés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó büdzsémódosítás általános vitáját.

Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott: a "megzsarolt", erőn felüli béremelésre kényszerített vállalkozásoknak, a rosszul járó munkavállalóknak és a tisztességes adórendszerben érdekelt gazdasági szereplőknek is érdekük, hogy a jelenlegi szja-rendszer megváltozzon, mivel nem biztosít több fizetést a dolgozók nagy részének és nem segíti a gazdasági növekedést.

A bérkompenzáció változásáról úgy foglalt állást: a kormány előbb szankciókkal fenyegetve, "középszerű zsarolással" próbálta béremelésre bírni a cégeket, majd amikor későn ébredve belátta, hogy többségük nem tud ötszázalékos fizetésemelést adni, a rendszer módosítását javasolta.

Tukacs István hangsúlyozta azt is, hogy a kabinet mostani indítványa - amely szerint pályázati úton kiegészítő bérkompenzációt vehetnének igénybe azok a munkáltatók, akiknek gondot okoz az ötszázalékos elvárt béremelés kifizetése - átmeneti jellegű, nem tudni, hogy a következő évekre is terveznek-e hasonló lehetőséget, sőt azt sem, hogy idén hány vállalkozás tud élni vele.

Az MSZP ezért - túl azon, hogy továbbra is a progresszív szja-rendszer visszaállítását sürgeti - azt kezdeményezi, hogy a parlament szakbizottságai az év közepén vizsgálják meg, hány vállalkozás tudta igénybe venni a szigorú feltételekhez kötött pályázati forrást és végül hány munkavállaló veszteségeit kompenzálták így.

Olvasóink írták

  • 1. balihoho 2012. március 07. 12:58
    „Az USA egyik leggazdagabb embere is szorgalmazta, hogy a gazdagok is fizessenek több adót! Pedig tudta, hogy saját maga ellen is beszél! Nálunk ilyesmi elképzelhetetlen! Pláne ilyen propaganda mellett!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Malév-ügy: a Malért hivatalosan is egyeztetést kér a minisztériumtól

A Magyar Légiközlekedésért Egyesület (Malért) szerdán hivatalosan megkeresi a fejlesztési… Tovább olvasom