Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

MSZP: felháborító a Széll Kálmán Terv kettőssége

Az MSZP szerint felháborító, hogy amíg a Széll Kálmán Terv magyar változata 285 milliárd forintnyi forrást ígér az oktatással kapcsolatos beruházásokra, fejlesztésekre és felújításokra, addig a külföldnek szánt angol változat szerint 88 milliárd forint elvonás sújtja a következő években a felsőoktatást.
A párt pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, valóban túl sok az egyetem, átlagos színvonaluk nemzetközi összehasonlításban alacsony. Most azonban egy "ötletszerű, szakemberekkel nem egyeztetett, minden objektív koncepciót nélkülöző, elhamarkodott átalakítás zilálná szét" a meglévő intézményeket, jelentős teljesítménycsökkenést okozva.

Úgy vélték, semmilyen elgondolást nem hoztak az átalakításról nyilvánosságra, e helyett egy lista lesz, amely azt "sejteti", hogy a döntés alapja nem szakpolitikai, hanem ideológiai, hatalomtechnikai és pártpolitikai lesz. Különösen hibásnak tartják az államilag támogatott hallgatólétszám jelenlegi évi 56 ezer főről 40 ezerre, majd 30 ezerre történő csökkentését.

Az, amit az Orbán-kormány tervez, az ország érdekeinek elárulása, a tudás, a civilizált világ értékeinek semmibevétele. A rombolás helyett nemzeti felsőoktatási stratégiát, annak széleskörű, demokratikus megvitatását, majd megvalósítását követeljük! - olvasható az MSZP közleményében.

A felsőoktatási intézményrendszer átalakításáról az origo.hu írt múlt szerdán, arra hivatkozva, hogy birtokába került egy erről szóló koncepció. E szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és 4 főiskola). A Nemzeti Erőforrás Minisztérium aznap azt közölte, hogy a kormány várhatóan május végén tárgyalja a felsőoktatási koncepciót.

Olvasóink írták

 • 3. queenmargareth 2011. május 13. 19:17
  „:21 év lett volna, de lehet, hogy tényleg 210 év múlva épül meg:)”
 • 2. queenmargareth 2011. május 13. 19:17
  „:21 év lett volna, de lehet, hogy tényleg 210 év múlva épül meg:)”
 • 1. queenmargareth 2011. május 13. 19:16
  „nos, amíg ilyen ember ül ott, mint Hoffmann(nem zsidó) Rózsa, akkor a felsőoktatását halálát nézhetjük végig.
  A kormány a tervre hivatkozva mindent visszavesz, amit privatizáltak.
  Nos, ha az M0-körgyűrű 210 év alatt nem lett kész, úgy mi visszakanyarodtunk legatyásodva abba a korba és fizukba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics Tibor: nő az államigazgatás szerepe

Nagyobb szerepe lesz az államigazgatásnak területi, megyei, 2013. januártól pedig járási szinten… Tovább olvasom