Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

MSZP: feltartott kézzel küldték az IMF-hez Fellegit

Az ellenzéki párt szerint Fellegi Tamás az elveszett jóindulatot próbálja visszaszerezni Washingtonban.
Az MSZP szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tárgyaló delegációt vezető Fellegi Tamás azért utazott "feltartott kézzel" Washingtonba, hogy megpróbálja visszaszerezni azt a jóindulatot, amelyet az Orbán-kormány elveszített. Tukacs István országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón Járai Zsigmond lemondásával kapcsolatban arról is beszélt: téved, aki azt hiszi, személyi változásokkal orvosolhatók a nemzetközi aggályok.

Járai Zsigmond az MTI-nek azzal indokolta lemondását a Költségvetési Tanács (KT) éléről, hogy a stabilitási törvény a korábbinál jelentősebb feladatokkal látta el a tanácsot, és ezek elvégzése egyéb funkcióival összeegyeztethetetlen.

Tukacs István ezt az érvelést átlátszónak nevezte, mondván, hogy a KT nem végez folyamatos munkát, csak a költségvetés tervezésekor vannak feladatai, amelyek nem bővültek érdemben az elmúlt évihez képest. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár Járai Zsigmond távozásával egy "emblematikus Fidesz-figura" hagyta ott a Költségvetési Tanácsot, lemondása rossz, hatástalan gesztus, ha bárki azt várta tőle, hogy így megszüntethetők a nemzetközi szervezetek kifogásai. Azok ugyanis a KT korábbi szervezetének és jogkörének helyreállítását várják - mondta a szocialista politikus.

Fellegi Tamás washingtoni tárgyalásairól úgy foglalt állást: a kormány "feltartott kézzel" küldte az IMF-hez a tárca nélküli minisztert, véget vetve annak a gazdasági szabadságharcnak, amelyen veszítettek a devizahitelesek, a vállalkozások, az állampapírhozamok emelkedése miatt veszített rajta a költségvetés és általában a magyar gazdaság.

Az MSZP-s képviselő azt is hangsúlyozta, hogy mindeközben Magyarország az Európai Unió "páriája" lett, így nem véletlen, hogy a hírek szerint az IMF és az unió is elsősorban jogszabályváltozásokat vár az Orbán-kormánytól, és nem gazdasági előfeltételeket szab a tárgyalásokhoz.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a Magyar Nemzet értesülése szerint az EU az azonos neműek házasságának engedélyezését és a Gyurcsány Ferenc elleni büntetőeljárás leállítását várhatja a hiteltárgyalások sikeréért cserébe, Tukacs István úgy reagált: már a közlés helye kételyeket ébresztett benne az információ hitelességét illetően, és úgy ítéli meg, vannak az Európai Uniónak ezeknél feszítőbb problémái is.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság a Malévnak 2007 és 2010 között nyújtott állami támogatás visszafizetésére szólított fel, az MSZP-s képviselő elmondta: a nemzeti légitársaság ellen egy konkurens vállalkozás indított eljárást. Véleménye szerint az ügyben egyharmad-egyharmad felelősség terheli a Gyurcsány-, a Bajnai- és az Orbán-kormányt, amelyek egyaránt a Malév megtartására, megmentésére törekedtek, és "mindháromnak ennyire futotta a jószándékából és a tehetségéből".

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: az MSZP-nek nincs hivatalos álláspontja Bajnai Gordon hétfői írásáról, amelyben a kabinetet bírálva egy leendő kormányváltás esélyeiről, feltételeiről és a 2014 után követendő politika irányairól is értekezett. Tukacs István azt mondta, az MSZP-nek egyelőre a saját politikáját kell követnie és ezt is teszi.

Olvasóink írták

  • 1. kopkop 2012. január 10. 19:53
    „Az mszp-nek semmi nem tetszik. Korábban az volt a baj, hogy Járai lett a KT elnöke, most az a baj, hogy Járai lemondott. Szerintük Fellegi sem jó, de úgy néz ki, hogy Bajnai sem való semmire, mivel valószínűleg Gyurcsány embere lesz. Véleményük szerint csak mszp-és személy lehet okos és becsületes. Minden vezető helyre - főleg ahol sok pénz van - őket kell kinevezni, megbízni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rácz Margit: Az Európai Uniónak előre kell menekülnie

Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója szerint az adósságot a piacról Európában… Tovább olvasom