Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

MSZP: fiatalok kontra idősebbek

A vitát a fiatalok generációváltást sürgető felszólalásai robbantották ki. Az elnökség öt tagja azt javasolta, hogy a pártvezetés kérjen bizalmi szavazást maga ellen a júliusi kongresszuson.
Szinte minden országos napilap foglalkozik a szocialista párt elnökségi ülésén elhangzottakkal. A Népszabadság információi szerint az ülésen komolyan összeszólalkoztak a vezetőség fiatalabb és idősebb tagjai. A vitát a fiatalok generációváltást sürgető felszólalásai robbantották ki. Az elnökség öt tagja - a lap szerint - azt javasolta, hogy a pártvezetés kérjen bizalmi szavazást maga ellen a júliusi kongresszuson. Az újság megemlíti, hogy " az ötök" mögött valószínűleg Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes áll, aki már korábban jelezte: változtatni kéne a párt vezetésén.

A július 4-i pártkongresszuson egyébként nem lehetne új elnökséget választani, az ülés ugyanis úgynevezett "kötött mandátumú", vagyis csak azzal foglalkozhat, ami miatt összehívták. A Magyar Nemzet közben arról ír, hogy amennyiben a kongresszuson a tervezett napirenden kívül a megyei elnökök által vezetett küldöttcsoportoknak van egyéb javaslata, akkor semmi akadálya, hogy felvessék. A megyei elnökök csütörtökön tárgyalnak erről. Ha nincs is többségi álláspont, a küldöttcsoportok vezetői még a kongresszuson is kérhetnek bizalmi szavazást - írja a lap.

A Népszavában pedig azt olvasni, hogy az ügyről tárgyaltak szerdán a budapesti párttanácson is és a szocialisták fővárosi elnöksége letette a voksát a bizalmi szavazás mellett. Állítólag azt kérik, hogy az országos vezetés egy emberként vállalja a megmérettetést és ha a kongresszustól nem kap bizalmat a testület, akkor ki-ki döntse el, hogy indul-e ismét az elnökségi tagságért. Az alapszabály - a lap szerint - lehetővé teszi, hogy a lemondást követően felmenő rendszerű tisztújítás nélkül új vezetőket választhasson a párt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvénytelen idősotthonok

Sok helyen illegálisan, engedély nélkül működnek idősotthonok. Tovább olvasom