Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

MSZP: hamis legenda, hogy diplomás túlképzés van

Az MSZP-s Hiller István szerint hamis legenda, hogy diplomás túlképzés van, és hiba erre hivatkozva csökkenteni az állami finanszírozású felsőoktatási helyek számát.

A korábbi oktatási miniszter szerdán sajtótájékoztatón elmondta: minden felmérés azt támasztja alá, hogy akinek diplomája van, könnyebben kap munkát és nehezebben veszíti el az állását, mint a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők.

Lázár Jánosnak a Népszabadságban hétfőn megjelent interjújára reagálva - amelyben a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: nem biztos, hogy az oktatási államtitkárság jól mérte fel a magyar valóságot, és a kételyeit meg fogja osztani Hoffmann Rózsával - kifejtette: bár Lázár a kormányoldalon elsőként hallotta meg a hónapok óta sorolt aggályokat, téved, ha azt hiszi, hogy a felsőoktatási keretszámok kiosztásának részleteivel van probléma, a koncepció egésze rossz.

Hiller István hibaként értékelte, hogy jelentősen csökken az állami finanszírozású hallgatói helyek száma, hogy az állam szinte kivonul a gazdasági és a jogászképzésből, és hozzátette: a keretszámok elosztása regionálisan igazságtalan, olyan intézményeket veszélyeztet, mint a Miskolci Egyetem, a Szolnoki Főiskola, a Kaposvári Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeknek "nagy jövője ez alatt a kormány alatt nem lesz".

Érthetetlennek nevezte azt is, mi alapján döntött a kormány arról, hogy hol teszi lehetővé a részösztöndíjas képzést, szerinte elosztásukat szakmai és munkaerő-piaci okok nem igazolják.

Az MSZP-s politikus bírálta azt is, hogy a megszokott decemberi időpont helyett csak alig egy hónappal a jelentkezési határidő lejárta előtt jelent meg a keretszámokat intézményenkénti bontásban közlő felvételi tájékoztató, és utalt arra, hogy ezt Szabó Máté, az alapvető jogok országgyűlési biztosa is kifogásolta, mondván, hogy mivel nincs kellő idő a megalapozott döntésekre, illetőleg azok újragondolására, sérülnek a fiatalok jogbiztonság követelményéből fakadó jogai.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány végül kilenc nappal, február 24-ig meghosszabbította a jelentkezési határidőt, Hiller István rámutatott, ez a folyamat további késedelmet okozhat az érettségi és felvételi eljárásban.

Az oktatási tárcát 2006 és 2010 között vezető politikus arról is beszélt, hogy a kormánynak nincs válasza arra, mi lesz a nagyjából 90 ezer idén érettségiző közül azzal több tízezerrel, akik nem tudnak továbbtanulni.

Olvasóink írták

 • 2. bánki 2012. február 08. 17:33
  „Á dehogy !

  Túlképzés ács, lakatos, kőműves, autószerelő és gyors és gépkocsi vezetőből van.

  Hiány szakmák : politológus, szociológus, ó - új és egyéb bölcsész, filozófus, közgazdász, jogász, celeb, civil, zsidó, jobbikos, szocialista, MEASZ-os partizánból van !”
 • 1. Beroesz 2012. február 08. 11:26
  „Örülök, hogy az MSZP fölfedezte az állami finanszírozás és a felsőoktatás fontosságát, gazdaságra gyakorolt hatását. Kár, hogy ezt csak ellenzékben tették meg, kormányzásuk idején más véleményen voltak. Akkoriban Hiller István bőszen, miniszteri minőségében támogatta a 150 000 forintos tandíjat, illetve az állami finanszírozott keretszámok csökkentését.

  Gyurcsány ment, a hitelességi deficit maradt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap alatt ötven embert szállítottak kórházba kihűlés, fagyás tüneteivel

A mentők 24 óra alatt ötven embert szállítottak kórházba kihűlés, fagyás tüneteivel - közölte Győrfi… Tovább olvasom