Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

MSZP: Hoffmann Rózsa beismerte kudarcát

A szocialista Hiller István szerint a kormány döntése a felsőoktatási férőhelyek átcsoportosításáról az új felsőoktatási törvény által bevezetett részösztöndíjas képzési forma kudarcának beismerése.
Az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: a bejelentésnek az az oka, hogy az új felsőoktatási törvény által bevezetett részösztöndíjas képzési forma a jelentkezések alapján teljes csődöt mondott. Erre a formára nem volt elég jelentkező, mert fizetni is kellett volna érte és a röghöz kötési dokumentumot is alá kellett volna írni, így szinte senki sem választotta - fejtette ki, hozzátéve: ennek eredményeképp sok ezer hallgatói férőhely maradt volna betöltetlen. Hiller István szerint a döntés ennek a kudarcnak a beismerése.

A beismerés kellemetlen az oktatási kormányzatnak, de jó a felvételizőknek, mert így legalább nem marad kihasználatlan férőhely, bár a menet közben megváltoztatott szabályok felvethetnek még aggályokat - jegyezte meg Hiller István.

Kitért arra is, hogy az állami támogatás radikális csökkentése és a rosszul kidolgozott felvételiférőhely-kiosztás egyszerre okozza a mostani problémát.
A Demokratikus Koalíció - szintén közleményben - a bukás beismerésének minősítette a bejelentést, miszerint növelik az államilag finanszírozott egyetemi férőhelyeket.

Hoffmann Rózsa a keddi kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben induló tanévben. Az oktatási államtitkár elmondta: az idei jelentkezési adatok feldolgozása után döntöttek úgy, hogy ennyi férőhelyet átcsoportosítanak az eredetileg részösztöndíjas helyektől. A felsőfokú szakképzésen, alapképzésen, illetve egységes, osztatlan képzésen így 34.087 helyett 39.087-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben térítésmentesen.

Olvasóink írták

  • 2. papika56 2012. június 26. 17:45
    „Rózsikanéni + 2 államtitkára járja a világot --állampénzen ---külföldi ,fizetős diákokat hajtanak fel.Jártak Finn o . most pl Braziliába voltak. De nem jártak sikerrel --mivel a világ ranglistán a magyar egyetemek az utolsó harmadban vannak !”
  • 1. bánki 2012. június 26. 17:35
    „Beszédhibás bukott oktatási miniszter mondja, akkor hihető ?

    Répa, retek, mogyoró ! = szükséges, de nem elégséges feltétel az ész osztásának oktatás ügyben !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány döntött a mindennapos testnevelés bevezetéséről

A kormány döntött arról, hogy az iskolákban idén szeptembertől bevezetik a mindennapos testnevelést,… Tovább olvasom