Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

MSZP: kik állnak az olcsó földgázhoz jutó offshore cég mögött?

Kérdéseket intézett a kormányhoz az MSZP hétfőn, miután az index.hu azt írta: offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az MVM kereskedőcége. A szocialisták arra kíváncsiak, kik állnak a kajmán-szigeteki és svájci vállalatok mögött, és a kormány miért nem közvetlenül a távhőszolgáltatóknak adja az olcsó gázt.
Tóth Bertalan, a szocialista párt elnökségi tagja sajtótájékoztatóján a hírportál cikkére hivatkozva azt mondta: az állami tulajdonú MVM Partner Energiakereskedelmi (MVMP) Zrt. egy rendelet alapján hoz be olcsó földgázt Ausztriából. Nagy részét azonban nem a szolgáltatóknak értékesíti, hanem minimális felárral továbbadja a MET Magyarország Zrt.-nek (korábbi nevén a Mol Energiakereskedő Kft.-nek).

Ez a cég többségében offshore hátterű: 50 százalékban kajmán-szigeteki, 10 százalékban svájci tulajdonosa van - mondta az MSZP-s politikus.

Hozzátette: a MET Magyarország Zrt. nagy haszonnal értékesíti a gázt, és évente körülbelül 35 milliárd forint nyereséget könyvel el az üzletből, vagyis az elmúlt három évben összesen százmilliárdot.

Tóth Bertalan választ vár a kormánytól arra, hogy miért nem közvetlenül a távhőszolgáltatóknak adja a rendelet alapján beszerzett gázt, akik aztán olcsón értékesíthetnék a háztartásoknak. Feltette a kérdést, kik állnak az évi 35 milliárdos "extraprofitot bezsebelő" offshore cégek mögött.

"Kit szolgál azzal Németh Lászlóné" nemzeti fejlesztési miniszter, amikor "az EU-nak azt hazudja, hogy azért van szükség az olcsó gázra, hogy visszapótolja a stratégiai tározókból kiemelt gázt?" - kérdezte.

A szocialista politikus elmondta, minden jogi eszközt megragadnak az igazság feltárására, hogy kiderítsék, "milyen Fidesz-közeli üzletemberek állnak e mögött az üzlet mögött". Ha pedig kormányra jutnak, megszüntetik az emberek pénztárcáját károsító gyakorlatot - fűzte hozzá.

Az MTI kérdésére Tóth Bertalan elmondta, elsőként közérdekű adatigénylést nyújtanak be, mert véleményük szerint az említett szerződéseket nyilvánosságra kell hozni, nem lehet őket üzleti titokra hivatkozva eltitkolni.

Hozzátette: a vagyontörvény alapján a nemzeti vagyonra nem lehet ismeretlen hátterű cégekkel szerződést kötni, a szóban forgó földgáz pedig nemzeti vagyonnak minősül. Ha más törvénytelenségre is alapos a gyanú, az MSZP büntetőeljárás kezdeményezését is megfontolja - mondta.

Tóth Bertalant megkérdezték arról is, hogy az mno.hu a Hír Tv felvétele alapján azt írta: az MSZP szombati nagygyűlésén, amikor Mesterházy Attila pártelnök Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterről beszélt, valaki azt kiabálta be: "kötelet!"

A szocialista párt elnökségi tagja válaszként Mesterházy Attila Facebook-bejegyzését olvasta fel. A pártelnök azt írta a közösségi oldalon: "Még mielőtt tovább terjedne ez a nyilvánvaló hülyeség: nem kötelet, hanem börtönt ígérek mindazoknak, akikről kiderül majd, hogy ellopták az emberek pénzét. A jobboldali média is az ilyen hírekkel foglalkozzon inkább, mintsem azzal, hogy helyettem dönti el, mit hallottam a bekiabálásból." Bejegyzése alatt a Tóth Bertalan-sajtótájékoztató témáját adó Index-cikket osztotta meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: engedélyezzék újabb pénztárgépek forgalomba hozatalát!

A Demokratikus Koalíció azt követeli a kormánytól, hogy engedélyezze újabb, olcsó online pénztárgéptípusuk forgalomba hozatalát. Tovább olvasom