Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

MSZP: kockázatokat rejt a patika-visszavásárlás

Az MSZP szerint az ellátást és patikák működőképességét veszélyezteti, hogy az ott dolgozó gyógyszerészeknek a jövő év elejéig meg kell vásárolniuk a patikák 25 százalékos tulajdonrészét.
Tukacs István országgyűlési képviselő hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök tavaly júliusban megállapodást kötött a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével arról, hogy az állam pénzügyi segítséget ad a patikusoknak a gyógyszertárak visszavásárlásához.

A szocialista politikus elmondta, hogy a megállapodás eredménye egy törvény lett, amely szerint a szakmai befektetőknek 2014. január 1-jéig tulajdonrészük negyedét, majd 2017 kezdetéig a gyógyszertár többségi tulajdonát értékesíteniük kell az ott dolgozó patikusoknak.

Szavai szerint azonban sem a kormány, sem a kamara nem vizsgálta, hogy a patikusok mindegyike igényt tart-e erre. Ugyanis - fűzte hozzá Tukacs István - a szabályozás alapján a gyógyszerészeknek, ha nincs pénzük, bankhitelből kell tulajdonrészt vásárolniuk, ellenkező esetben elveszik a patika működési engedélye.

A szocialista politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy sok patikus nem akar eladósodni, mivel várakozásuk szerint az árrés nem elegendő az üzlet fenntartásához és a hitel visszafizetéséhez. Így patikák működőképessége kerülhet veszélybe, ha pedig a gyógyszerészek nem vállalják a visszavásárlást, sok település megfelelő gyógyszerellátás nélkül maradhat a patikabezárás miatt - jegyezte meg, hozzátéve: "keserves következményei" lesznek a kormány és a gyógyszerészkamara megállapodásának, ha az a tervezett formában valósul meg.

Olvasóink írták

  • 2. DobóI 2013. február 20. 05:31
    „A mindennapi "szagértő" MSZP jajongások újabb terméke..”
  • 1. Egyolvasó 2013. február 19. 06:57
    „"...a szakmai befektetőknek 2014. január 1-jéig tulajdonrészük negyedét, majd 2017 kezdetéig a gyógyszertár többségi tulajdonát értékesíteniük kell az ott dolgozó patikusoknak."

    És ha a dolgozók nem akarják megvenni a patikát??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomozók szálltak ki az egyetemfoglaló diákokhoz

Vonulós demonstrációt tartott az egyetemfoglaló mozgalom hétfőn Budapesten, a menetet rendőrök kísérték. Tovább olvasom