Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

MSZP: közmunka helyett munkaszolgálatot akar a kormány

Az MSZP szerint a kormány az elmúlt napokban világossá tette, hogy az új közmunkaprogram egyetlen célja az állástalanok "megrendszabályozása", a kabinet közmunka helyett munkatáborokat akar.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságában elmondta: a közfoglalkoztatásra szánt forrásokat kivonják a Munkaerő-piaci Alapból, és július elsejétől a belügyminiszter irányítása alatt létrejön az új közmunkaalap.

Szűcs Erika országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón erre reagálva kijelentette: a döntés azt mutatja, hogy a kormány közmunka helyett munkatáborokat akar, ahol "munkaszolgálatosok dolgoznak belügyi felügyelet alatt". Szavai szerint a "nemzeti munkaerő-kölcsönző" a helyi gazdaság élénkítése és a közfoglalkoztatottak képességeinek javítása helyett kizárólag a társadalom peremére sodródott állástalan százezrek "megrendszabályozását" célozza.

A volt szociális és munkaügyi miniszter szólt arról is, hogy az MSZP véleménye szerint a kormány irreális terveket sző a közmunkaprogramokkal összefüggésben. Elmondta, a kabinet az Országos Roma Önkormányzattal kötött megállapodás alapján 2015-ig százezer cigány embert vonna be a munkaerőpiacra, és munkát ígér az újra dolgozni kényszerülő rokkantnyugdíjasoknak, a 90 napnál hosszabb ideje állástalanoknak, valamint 30 ezer, nyugdíjból visszatérő rendészeti dolgozónak. Ez nagyjából 400 ezer ember - mutatott rá a szocialista politikus, hozzátéve: ugyanakkor a kormány a ciklus végéig csak 300 ezer új munkahelyet helyezett kilátásba, többségüket a közmunkaprogramok keretében.

Kiemelte továbbá, hogy 2010-ben, amikor a Bajnai-kormány szabályozása volt érvényben, az önkormányzati közfoglalkoztatás átlagos havi létszáma 90 ezer fő volt, időtartama kétharmaduk esetében napi nyolc óra, hossza pedig átlagosan elérte a fél évet. Így az önkormányzati közmunkaprogram 180 ezer embert ért el, 30 ezren pedig állami közmunkát kaptak - mondta. Ezzel szemben az idén 170 ezer ember jut napi négy órában, 2-4 hónapra közmunkához, és csak 25 ezret foglalkoztatnak nyolc órában, további 9 ezer ember pedig vállalkozásoknál kaphat így munkát - ismertette a szocialista politikus, megjegyezve: mindez jelzi a közmunkaprogram romlását. Elsősorban azt kifogásolta, hogy a kormány szerinte szakított azzal az elképzeléssel, hogy minden családban legyen valaki, aki nyolc órában dolgozik.

Olvasóink írták

 • 5. jozko 2011. május 31. 21:55
  „Munkatáborok?
  Ideje lenne a "megrendszabályozásnak" !
  Nagyon is!”
 • 4. achilleus 2011. május 31. 18:57
  „Kár hogy a Rákóczi bankot becsődöltető volt munkaügyi miniszter asszony (akinek rövid minisztersége alatt, mintegy 140 000-rel növekedett a munkanélküliek száma), nem szépül olyan ütemben, mint amennyire okosodik.”
 • 3. bánki 2011. május 31. 18:25
  „Hát igen a tanulás szegregáció, a munka meg büdös, pedig állítólag nemesít.”
 • 2. dodó 2011. május 31. 17:53
  „Bizony, bizony, drága szép Erika, igazad van!
  Mit képzelnek ezek? A cigányt akarják dolgoztatni? Ez már kőkemény nácizmus!”
 • 1. zoltanszabo 2011. május 31. 14:11
  „Remélem ezekben a munkatáborokban az t 100 ezer cigányt foglalkoztatják a mit Orsós Valter megígért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt H. Bóna Márta meteorológus

Hatvanhat éves korában elhunyt H. Bóna Márta, az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa. Tovább olvasom