Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

MSZP: legfeljebb 19 milliárdot lehet spórolnia nyugdíj-átalakítással

Az ellenzéki párt azt kérdezi: hogy hogyan spórolja meg a kormány hiányzó 74-84 milliárd forintot.
Az Orbán-kormány kalkulációival ellentétben a nyugdíjrendszer átalakításával nem 93 milliárd, hanem legfeljebb 19 milliárd forintot lehet megtakarítani - írja csütörtöki, az MTI-hez is eljuttatott közleményében a Policy Agenda számításaira hivatkozva a szocialista Korózs Lajos, aki azt kérdezi: hogy hogyan spórolja meg a kormány hiányzó 74-84 milliárd forintot.

Az ellenzéki politikus közleményében hozzáteszi, hogy a rokkantnyugdíjasok 2012-es felülvizsgálatának várható elhúzódása miatt a feltételezett megtakarítás alig 8-9 milliárd lesz. Az MSZP elnökségi tagja azt írja, hogy pártjuk a Policy Agendához hasonló eredményekre jutott, amikor a rokkantnyugdíjakkal kapcsolatban felvetette aggályait.

Hangsúlyozza, hogy ha a kormány jelenlegi terveinek megfelelően a változások csak az 5 évvel a nyugdíjkorhatár alatt állókat érintik, akkor a Policy Agenda számításainak megfelelően ezek 177 ezer emberre vonatkoznak, akik közül 60 ezren semmilyen munkavégzésre nem alkalmasak. Hozzáteszi, hogy így megmarad nagyjából 110 ezer III. csoportos egészségkárosodási rokkantnyugdíjban részesülő ember, akiknek 2012-ben újra megvizsgálják egészségkárosodásuk mértékét. Szavai szerint ezeknek a személyeknek sem mindegyike alkalmas a felkínált munkák elvégzésére.

Ha a fenti csoporthoz hozzáadják a megváltozott munkaképességűeket, akkor még mindig kérdéses, miből fogja az állam "összekuporgatni" a szükséges 93 milliárdot - írja Korózs Lajos, aki szerint ezt az összeget vélhetően a nyugdíjasokon kell majd megspórolnia a kormánynak.

Olvasóink írták

  • 1. babar 2011. november 27. 11:01
    „Szerintem meg a nyugger pártfunkcik nyugdíjából, meg a pártvagyonok államosításából simán megvan nem??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tározóba gyűlik Bakonycsernyén hegyről lezúduló víz és iszap

Európai uniós támogatással záportározót építettek, s a hegyoldalból lezúduló vízzel és iszappal… Tovább olvasom