Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

MSZP: ma már csak formálisan vagyunk köztársaság

Lopakodó diktatúrának nevezte a jelenlegi rendszert Mesterházy Attila, amely szerinte díszletté silányítja a demokratikus intézményeket.

MSZP elnöke szerint Magyarország ma már csak formálisan köztársaság, tartalmilag önkényuralom, mert egyetlen párt, egyetlen ember kizárólagos akarata irányítja.

Mesterházy Attila erről a XIII. kerületben található Magyar Köztárság kövénél beszélt kedden Budapesten, annak elhelyezésének egy éves évfordulóján. A pártelnök a jelenlegi rendszert lopakodó diktatúrának nevezte, amely díszletté silányítja a demokratikus intézményeket.

A politikus emlékeztetett arra, pártja aznap állította fel a követ, amikor a Fidesz, "visszaélve kétharmados többségével, elhajította az ország korábbi alkotmányát" és a nemzetre kényszerítette egypárti alaptörvényét. Az elmúlt egy évben a hazai és nemzetközi kritikák ellenére kiépültek Orbán rendszerei - tette hozzá.

Megfélemlítik a közigazgatást, az Alkotmánybíróságot megfosztották jogköreitől, ellopták a nyugdíjvagyont, egyházakat töröltek el - sorolta a hatalom terjeszkedésének stációit, amelyeket egyben egy lopakodó diktatúra ismérveinek nevezett.

Mesterházy Attila szerint egy korlátot azonban még Orbán Viktor sem képes ledönteni, az európaiságot, ahol minden diktatúra ellen szövetségre léptek a nemzetek. Mint mondta, ez a szövetség mára minden korábbinál szélesebb és erősebb lett, célja pedig érvényt szerezni a demokráciának az egész kontinensen.

Ezeket rombolja Orbán Viktor - jegyezte meg, hozzátéve: eddig csak a szélsőjobboldal vállalta fel azt a politikát, hogy Európán kívül is van élet, de mára a miniszterelnök tettei is ezt sejtetik.

Hiller István, a párt humánpolitikai kabinetvezetője kijelentette: 2014-ben nem 1989 harmadik magyar köztársaságát kell újraalakítani, hanem egy újat, a negyedik magyar köztársaságot kell együtt megalkotni.

Azt mondta, a negyedik magyar köztársaságban - ahol a köz választja elnökét - a demokratáknak újból szót kell érteniük egymással, legyenek akár konzervatívok, liberális demokraták vagy szociáldemokraták. Ahol a demokraták utálják egymást, ott a szélsőségesek nyerni fognak - jelentette ki.

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke azt hangsúlyozta: Magyarországnak ma olyan kormánya van, amely jókra és rosszakra, helyesen és helytelenül gondolkodókra, Fidesz-szavazókra és ellenségekre osztja az embereket. Szerinte ez a kormány még abban sem bízik, hogy meg tudja győzni választóit céljai helyességéről.

Olvasóink írták

 • 4. maci53 2012. április 18. 08:02
  „Ennyi tetű politikust mint az MSZp-ben van?Mind milliárdos,ha ilyen rossz itt ellehet húzni, a volt vezéretek mondta.”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. április 17. 22:13
  „......házy szerint ez már nem az a Köztársaság , amit a scucillisták elképzeltek, de !
  még most " El lehet menni".... holnap már nem biztos ! Lehet hogy ingyenesen kapnak
  díjmentes férőhelyeket a Köztársaság intézményeiben !”
 • 2. babar 2012. április 17. 22:07
  „Fel kell jelenteni az eu-nál, majd az visszacsinál mindönt!”
 • 1. deszkás 2012. április 17. 18:01
  „Tévedés,már formálisan se. Szerintem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bántalmazták a csecsemőjüket - többéves börtönre ítélték a szülőket

Emberölés kísérlete miatt ítélték el a csecsemőjüket bántalmazó szülőket kedden első fokon. Tovább olvasom