Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

MSZP: megakadt a romák felzárkóztatása

Az MSZP szerint megakadt a romák felzárkóztatása Magyarországon, és ebben az Orbán-kormánynak komoly felelőssége van.
Teleki László, a párt elnökségi tagja a roma kultúra világnapja, április 8. alkalmából az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: 2002 és 2010 között nagyon sok olyan lépés történt a kormányzó pártok részéről, amely elsősorban az oktatásban és a foglalkoztatásban adott lehetőséget a romáknak a hosszú távú Roma integráció évtizede program keretében.

A szocialista politikus - az előző kormány roma ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottja - úgy véli, e program fő iránya követendő példa lehetne az Orbán-kormány számára, ám tapasztalata szerint a jelenlegi kormány romastratégiája nem erősíti a romák felzárkóztatását. Teleki László elismeri, hogy a rendszerváltást követően az elmúlt kormányok mindegyikének van felelőssége abban, hogyan alakult a kisebbség helyzete és viszonya a többséghez, azonban - véleménye szerint - az elmúlt évben az Orbán-kormány még a stagnálást sem volt képes megteremteni. Különösen drámai a visszaesés az oktatás és a foglalkoztatás területén.

Az ellenzéki politikus arra hívja fel a figyelmet, hogy a jelenlegi és a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie, hogy a cigányság tagjai ne másodrendű állampolgárai legyenek Magyarországnak, és ehhez meg kell teremteni a társadalmi befogadóképességet.

"Az MSZP abban érdekelt, hogy a romák bérből, fizetésből éljenek és ne szociális segélyekből. Hasonlóképpen azt várjuk el minden aktuális kormányzattól, hogy a roma gyerekeknek egyenlő esélyt biztosítson az oktatásban, a romák halálozási rátáját csökkentse és a lakhatási esélyeit javítsa" - írta Teleki László, hozzátéve, az MSZP a roma kultúra világnapján arra ösztönzi a romákat, hogy pártállástól függetlenül emeljék fel szavukat a romákat ért sérelmekkel, hátrányos megkülönböztetéssel szemben.

Olvasóink írták

 • 4. hahaha62 2012. április 08. 17:55
  „a nyikorgás és az ugrabugra már jól megy nekik-sokan meg jól is élnek belőle---tessék!”
 • 3. EgEdina 2012. április 08. 11:25
  „"Az MSZP abban érdekelt, hogy a romák bérből, fizetésből éljenek és ne szociális segélyekből. Hasonlóképpen azt várjuk el minden aktuális kormányzattól, hogy a roma gyerekeknek egyenlő esélyt biztosítson az oktatásban, a romák halálozási rátáját csökkentse és a lakhatási esélyeit javítsa" -
  Persze, még házakat is építettek nekik! Mit tettek? Eltüzelték a parkettát, eladták a mosdókagylót stb. Nekem nincs bajom a romákkal, de mindenütt nyalják őket. A CSP-T a kocsmába viszik..., ezeregy dolog amiért megállt a felzárkóztatási folyamat. Annyi segítséget kapnak, hogy aki akar az fel is zárkózik!!!!!!”
 • 2. bambinaXX 2012. április 08. 10:57
  „"Az MSZP abban érdekelt, hogy a romák bérből, fizetésből éljenek és ne szociális segélyekből. "
  - Ezt a jelen kormány is így gondolja: segélyek "megnyirbálása", rokkantak felülvizsgálata, közmunkaprogram. hm?

  "2002 és 2010 között nagyon sok olyan lépés történt a kormányzó pártok részéről, amely elsősorban az oktatásban és a foglalkoztatásban adott lehetőséget a romáknak"
  - pl. Mohácsi Viki is dolgozott, aztán csatlakozott azokhoz, akik másutt többet kapnak munka nélkül.. Így most Kanada tartja el.”
 • 1. FattyúMatthew 2012. április 08. 10:17
  „Mit is lehet várni ettől a totálisan impotens Mszp-től.Továbbra is erőlködnek és szítanak.Befogadóképesség?Másról sem szól az élet mint elviselni ezeket az uszított,agyon pátyolgatott romákat.Az Mszp és a többi csürhe brigád pedig végre kérjen elnézést azoktól a magyar állampolgároktól akiket folyamatosan megsért,megaláz és háttérbe szorít!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A húsvéti nyuszika

A nyuszika és az ő medve komája utaznak a vonaton. Medve barátunknak van jegye, a nyuszi azonban... Tovább olvasom