Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

MSZP: megbukott a felvételi rendszer

Az MSZP szerint megbukott az új felsőoktatási felvételi rendszer.
Hiller István korábbi oktatási miniszter kedden, a ponthatárok nyilvánosságra hozásának napján budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: amíg Európa összes országában növelik a felsőoktatásba felvehetők számát, addig az Orbán-kormány egy év alatt 53 ezerről 32.300-ra csökkentette az államilag finanszírozott helyeket, erről ráadásul későn értesítve az érettségizőket.

Így nem tudni, hogy akik ingyenes képzésre jelentkeztek, de nem kerülnek be, azok tudják-e majd vállalni a megemelt tandíjakat - fűzte hozzá.
A szocialista politikus szerint hiba volt bevezetni a részösztöndíjas képzési formát, mivel az így meghirdetett helyeket nem tudták betölteni, azok egy részét át kellett csoportosítani, ez pedig önmagában a felvételi struktúra bukását bizonyítja.

Az MTI kérdésére elmondta, egyetért az alapvető jogok biztosával, aki a felsőoktatásba felvehető hallgatók létszámkeretéről szóló határozat visszavonását kérte a kormánytól. Szabó Máté keddi állásfoglalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogalkotó nem tartotta be a felsőoktatási törvénynek azt a rendelkezését, amely legfeljebb tízszázalékos változtatást engedélyez az előző évi létszámkerethez viszonyítva.

Hiller István erre reagálva kifejtette: az ombudsman helyesen döntött, hogy megfogalmazta kifogását, de nem fordult az Alkotmánybírósághoz, miután a testület nem tehetett volna mást, mint hogy a törvénysértés miatt visszamenőleges hatállyal megsemmisíti a létszámkeretről szóló kormányhatározatot. Ez viszont az egész felvételi eljárás bukásával lett volna egyenlő. Szerinte az alapvető jogok biztosa a politika nyelvére lefordítva azt üzente a kormánynak, hogy "méretes ökörség", amit csinálnak, de nem veszélyeztette annak a több mint harmincezer diáknak a továbbtanulását, akik teljesítményüknek köszönhetően bejutnak az állami képzésre.

A volt oktatási miniszter arról is beszélt, hogy a keretszámok csökkentése oktatók elbocsátásához vezet, ez pedig a költségvetési megszorításokkal együtt a felsőoktatás színvonalának zuhanását okozza majd.

Szerinte az államtitkárságnak meg kell akadályoznia, hogy nyugdíjba küldjék a 62 év feletti egyetemi és főiskolai oktatókat, mert aki ezt a szándékot megfogalmazta, az nem ismeri a felsőoktatás és a tudomány világát. Mint mondta, ez az intézkedés a felsőoktatás "lefejezését" jelentené.
Emellett Hiller István bírálta a vagyontörvény közelmúltbeli módosítását is, mert az közlése szerint minimálisra szűkítette az egyetemek gazdasági mozgásterét.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2012. július 24. 17:20
    „Tisztelt MSZP! Önök meg 2010-ben buktak meg, nem kicsit, nagyon!! Szíveskedjenek ennek megfelelően viselkedni és megnyilatkozni bármiben is! Elég ha csak annyiról teszek említést, hogy Önök 2003 óta gátlástalanul engedték a bankoknak a banki indexálási trükköket, mellyel a magyarországi bankok legalább 300000 család életét tették tönkre és teszik tönkre még ma is! Szóval: kicsit szerényebben illenék - ha egyáltalán ismerik a szerénység szó lényegét! - megnyilvánulni a sajtóban és mindenféle médiában!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil szervezetek petíciót hirdetnek a bírói függetlenségért

Az eltávolított bírák visszahelyezését és a bírói függetlenség visszaállítását követelik a civil… Tovább olvasom