Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

MSZP: nem adott át jogszerűtlenül fegyvereket a honvédség a rendőrségnek

Az MSZP cáfolja, hogy jogszerűtlenül adott fegyvereket 2006-ban a honvédség.
Az MSZP közlése szerint nem felel meg a valóságnak az a sajtóban megjelent, a Honvédelmi Minisztériumra hivatkozó állítás, hogy jogszerűtlenül adott át fegyvereket 2006. október 23-án a honvédség a rendőrségnek.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap szerdán azt írta: a honvédelmi tárcánál Hende Csaba miniszter utasítására folyó, hamarosan lezáruló részletes vizsgálat szerint a honvédség törvénytelenül adott a 2006 októberi tömegoszlatáshoz gránátokat, gránátvetőket, valamint egy barikád felszámolására alkalmas teherautót. A jelentés szerint a fegyverek átadása nem történhetett az akkori miniszter, Szekeres Imre tudta nélkül, így őt az ügyben politikai felelősség terheli - írta a Magyar Nemzet.

Az MSZP erre reagálva, az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: "a valóság az, hogy a rendőrség egy még 2003-ban kötött együttműködési szerződés alapján, amelyet a honvédség részéről Fodor Lajos mai közigazgatási államtitkár, mint vezérkari főnök írt alá, a Honvédség Műveleti Központjához fordult azzal a kéréssel, hogy a honvédség kézi könnygáz alkalmazásához alkalmas eszközöket és nem fegyvereket, lőszert adjon át. A volt katonai vezetők közlése szerint mindez nem október 23-án, hanem korábban történt, amit egyébként később a rendőrség visszaszolgáltatott".

Hozzátették: Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter korábbi nyilatkozataiban már kijelentette, hogy maradéktalanul bízik a volt katonai vezetőkben, és meg van arról győződve, hogy az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően jártak el minden esetben.

A szocialisták szerint a Magyar Nemzet "valótlan híre" próbálja elterelni a figyelmet a honvédség mai valós helyzetét jellemző tényekről, illetve ellensúlyt próbál képezni arra, hogy az MSZP szerdán indít vitát az Ajánlat Magyarországnak című vitairatról, amelyet a Szekeres Imre kuratóriumi elnökletével működő József Attila Alapítvány szakértői dolgoztak ki.

Az MTI március 22-én számolt be arról, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában azt közölte: a honvédségtől kapott tömegoszlatásra alkalmas eszközöket a rendőrség 2006 őszén; a kérdés kapcsán a honvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el.

Az Országgyűlés honlapján megjelent dokumentumok szerint Juhász Ferenc azt kérdezte a tárca vezetőjétől, hogy valóban a honvédség töltötte-e fel a rendőrség készleteit. A 2002 májusa és 2006 júniusa között a honvédelmi miniszteri posztot betöltő Juhász Ferenc az írásbeli kérdésben - a Magyar Nemzetben március 5-én megjelent, Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíróval készült interjúra hivatkozva - felidézte azt a kijelentést, hogy "a rendőrök olyan sok lőszert használtak fel a polgári lakosság megfélemlítésére 2006. október 23-án, hogy a készleteiket a honvédségnek kellett feltöltenie".

Hende Csaba válasza úgy szólt: "2006. október 23-án a Rendészeti Biztonsági Szolgálat az MH HAEK Fegyverzettechnikai Raktártól 593 darab 40 mm-es (93 db KHT, 450 db KAZ, 50 db NHT) gránátot és 9 darab 40 mm-es DT gránátvetőt vett át az MH Támogató Ezred objektumában. Az átadás jogi alapjai egyelőre tisztázatlanok".

Az MTI akkori érdeklődésére a honvédelmi tárca azt válaszolta, hogy tényfeltáró vizsgálat lefolytatását rendelte el Hende Csaba a Magyar Honvédség rendszeresített fegyverzeti eszközeinek és harci anyagainak a rendvédelmi szervek részére történő átadásával kapcsolatban a 2006. szeptember 17. és december 31. közötti időszakban.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. május 16. 11:08
    „Nna,,, ezt is félre akarják ugatni a cucillisták! nem az volt az eredeti kérdés hogy jogos-e vagy jogszerűtlen, hanem hogy a részeges-szekeresnek tudnia kellett róla, és felelősség terheli !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos baleset Újkígyós közelében

Autóval ütközött egy kerékpáros ma délelőtt a 4431-es úton Újkígyós és Gerendás között. A biciklist… Tovább olvasom