Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

MSZP: nem megoldott, hogy a külföldön élők szavazhassanak

A Fidesz szerint a szocialisták a tényeket is hamisítják.
Az MSZP szerint nem megoldott az, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyar állampolgárok részt vehessenek a jövő évi választásokon. A szocialisták ezért azt sürgetik, hogy például Londonban több szavazóhelyiséget nyissanak meg számukra.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a jelenlegi választási eljárási szabályok olyan pontatlanok, hogy erősen kétséges, azok alapján lehet-e tisztességes választásokat tartani.

Véleménye szerint a kormányoldal nem rendezte megnyugtatóan a határon túl élő magyar állampolgárok levélben szavazását, így az csalásokra ad lehetőséget.

A másik probléma - folytatta a szocialisták európai parlamenti listavezetője -, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő állampolgárokat lényegében kizárták a választójogból. Elképzelhetetlen ugyanis, hogy a választás napjára haza tudjanak jönni, ugyanakkor megoldhatatlan az is, hogy például Londonban több tíz- vagy százezren adják le szavazatukat a nagykövetségen - magyarázta.

A szocialisták ezért sürgetik, hogy a kormány azokban a nyugat-európai nagyvárosokban, ahol sok magyar él, több szavazóhelyiséget alakítson ki számukra.

Gúr Roland, az MSZP EP-listájának 3. helyezettje arról beszélt: a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyar állampolgárok jellemzően jól képzett fiatalok. Ezt azzal magyarázta, hogy itthon 28 százalékos a munkanélküliség a fiatalok között, akik közül sokan kénytelenek külföldön munkát vállalni.

Szorgalmazta, hogy a kormány a szakmai szervezeteket és az ellenzéki pártokat is vonja be a fiatalok munkához jutását célzó ifjúsági garanciaprogram hazai előkészületeibe.

Szanyi Tibor egy kérdésre válaszolva megerősítette: ha a baloldal győz a választáson, a két párt megállapodásának megfelelően Mesterházy Attila vagy Bajnai Gordon lesz a miniszterelnök, attól függően, hogy az MSZP vagy az Együtt-PM szerez-e több listás szavazatot. Ezzel azt a Gyurcsány Ferenc által javasolt forgatókönyvet zárta ki, hogy az ellenzéki pártok találjanak egy harmadik, mindannyiuk számára elfogadható kormányfőjelöltet.

Szanyi Tibor ugyancsak kérdésre azt mondta: ismeretségükre hivatkozva valóban megkereste Bárándy György, a hamis bajai videó készítésében részt vevő Kőrös Gusztáv ügyvédje azzal, hogy segítsen közben járni az MSZP vezetésénél az ügy békés lezárása érdekében. Cáfolta azonban, hogy a szocialisták kártérítést fizetnének a videó készítőinek.

Kőrös Gusztáv a videó készítésekor a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció tagja volt, de azt állítja: az MSZP rendelte meg tőlük a hamis bajai videót. A szocialisták ezt cáfolták. Kőrös Gusztáv arra hivatkozva szeretne kártérítést a szocialista párttól és a videót publikáló hvg.hu-tól, hogy az ügy miatt elveszítette az állását.

Fidesz: a tényeket is hamisítják a szocialisták

Ahogy a bajai videót, úgy a tényeket is hamisítják a szocialisták - reagált közleményében a Fidesz sajtóirodája az MSZP csütörtöki nyilatkozatára, amely szerint nem megoldott az, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyar állampolgárok részt vehessenek a jövő évi választásokon.

A nagyobbik kormánypárt szerint a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyarok szavazásában nincs semmiféle újdonság az eddigiekhez képest, ők eddig is a külképviseleteken szavazhattak, és eztán is ott fognak.

A Fidesz álláspontja szerint mindenhol meg lesz oldva a szavazás. Ahogy az elmúlt hetek történései is mutatják, választást csalni egyedül a bukott baloldalnak jut eszébe - zárul a a közlemény.

Az MSZP csütörtöki sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor, az ellenzéki párt elnökségi tagja azt mondta, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő állampolgárokat lényegében kizárták a választójogból. Elképzelhetetlen ugyanis, hogy a választás napjára haza tudjanak jönni, ugyanakkor megoldhatatlan az is, hogy például Londonban több tíz- vagy százezren adják le szavazatukat a nagykövetségen - magyarázta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetes letartóztatásba került Kiss Ernő

Befolyással üzérkedés gyanújával tartóztatták le a volt XIII. kerületi rendőrkapitányt. Tovább olvasom