Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

MSZP: Orbán a diákok jövőjével játszik

A szocialisták szerint ötletszerű a felsőoktatás átalakítása, a miniszterelnök pedig a diákok jövőjével játszik. Az LMP szerint "kódolt üzenet" volt a miniszterelnök bejelentése. Kövér szerint a kormány nem készítette elő a "politikai talajt".
Kövér: a kormány nem készítette elő a "politikai talajt"

Kövér László szerint a kormány nem készítette elő a "politikai talajt" a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban, és nem számolt azzal, hogy lesznek olyanok, akik a diákok mögött a saját sérelmeikért akarnak revansot venni. A házelnök erről az M1-nek adott, vasárnap este sugárzott interjújában beszélt.

Véleménye szerint "a kormány ezeket a bejelentéseket, kiszivárogtatásokat úgy tette meg, hogy nem készítette elő a politikai talajt", nem kezdett el beszélni arról, hogy mi az a probléma, amelyet meg akar oldani, hanem evidensnek vette, hogy mivel a téma tavaly és tavalyelőtt már szóba került, logikus az, amit tenni fog, és azt az érintettek is így fogadják majd.

A kabinet nem számolt azzal, hogy "az emberi emlékezet véges", illetve vannak olyanok, akik a diákok mögött, a "saját sérelmükért való revansvétel" vagy a saját területeiket érintő folyamatok megállítása okán abban érdekeltek, hogy most nagyobb botrány legyen ebből az intézkedésből, mint tavaly vagy tavalyelőtt - fejtette ki álláspontját a házelnök.

Kövér László "fizetett forradalmárokhoz" és az egykori KISZ-vezetőkhöz hasonlította azokat, aki most "hergelik" a hallgatókat. Úgy fogalmazott: a KISZ-vezetőket "ugyanúgy a kutya sem választotta meg a fejünk fölé, és ugyanúgy nem képviselték a valóságos érdekeinket, mint ahogy szerintem ma - tisztelet a kivételnek - nagyon sok HÖOK-vezető nem a valóságos érdekei szerint jár el azoknak, akiket elvileg képvisel".

"Le kell ülni, normálisan, higgadtan, nyugodtan beszélni, lecsendesítve a hisztériát, pláne lecsendesítve a hisztériakeltőket" - hangsúlyozta a politikus, aki szerint így kiderülhet, a demonstrálók vajon azt akarják-e, hogy továbbra is tömegesen képezzék a titkárnőnek elmenni készülő bölcsészdiplomásokat és olyan "úgymond szakembereket", akiknek a tudása semmire sem jó. Megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte a demonstrálók többsége jóhiszemű.

A házelnök arra a felvetésre, hogy sokak szerint Gyöngyösi Márton jobbikos képviselőnek antiszemita kijelentése után nincs helye a parlamentben, azt mondta: a "hülyeség" vagy a rosszhiszeműség a képviselők alkotmányos joga. Ha demokrácia van, akkor el kell viselnünk azt, hogy néha rossz választásaink eredményeképpen "mindenféle alakok, Gyurcsány Ferenc egyfelől, Gyöngyösi Márton másfelől" bekerülhetnek a politikába, sőt a hatalomba is, az ország élére - tette hozzá.

Az ügynökakták nyilvánosságára vonatkozó kérdésre Kövér László kijelentette: a kutatási szabadság adott Magyarországon. Szerinte azok szeretnének nagyobb szabadságot, akik célja, hogy "történészként villoghassanak", vagy hátsó politikai szándékokkal azokon akarják elverni a port a kommunizmusért, akik ennek a hierarchiának a legalján, sok esetben "morális rabszolgák" voltak.

A politikus az 1990 előtti időkre visszanyúló, "aljas politikai manipulációnak" tartja azt, hogy nem a Politikai Bizottság vagy a Központi Bizottság tagjain kezdték a felelősségre vonást, hanem úgy állították be, mintha a III/III-as főcsoportfőnökség, azon belül is "piti besúgók" tartották volna fenn a rendszert.

Arról, hogy Magyarország kikerül-e az uniós túlzottdeficit-eljárás alól, Kövér László azt mondta: az EU-nak azt kell eldöntenie, hogy nyíltan szembemegy-e saját írott normáival, és igazolja azokat a félelmeket, hogy egy "európai szuperállam diktatúrája felé megyünk", vagy alkalmazkodik a saját szabályaihoz és kiveszi Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól. Szerinte ez utóbbi fog megtörténni.

Ugyanakkor úgy vélte: Magyarország "kritikus pont" azoknak, akik nem szeretnék, hogy Európa másként működjön, mint eddig, mert ha a polgári kormány sikeres lesz, akkor sok ország követi a példáját, ezért be kell bizonyítani azt, hogy ezzel a politikával nem lehet belföldi sikereket sem elérni. Kövér László ezt nevezte 2014 igazi veszélyének és úgy fogalmazott: "reálisan számítani kell arra is, hogy ezek a külső erők, magyarországi belpolitikai erőket fognak támogatni, itt elsősorban Bajnai Gordonra meg az MSZP-re kell gondolni".

A Fidesz egyetért az ingyenes felsőoktatással

A Fidesz egyetért azzal, hogy ingyenes legyen a felsőoktatás azoknak, akik Magyarországon szeretnének dolgozni.

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta: pártja nagy várakozással tekint a szerdai kormányülés elé, ahol döntenek a részletekről. A Fidesz oktatási kabinetje addig is minden támogatást kész megadni ahhoz, hogy a diákok számára legjobb megoldás megszülessen.

A közleményben a Fidesz arra szólítja fel az MSZP-t, hogy ne hergeljék a tanulni akaró, jó szándékú, jövőjükért aggódó diákokat.

Orbán Viktor kormányfő a Facebookon szombaton megjelent videoüzenetében közölte, el kell törölni a keretszám-szabályozási rendszert; azoknak, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vasárnap tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy megszüntetik a keretszámrendszert, így a minőségi követelményeket teljesítő diákok bekerülhetnek a felsőoktatásba, ha pedig vállalják, hogy a diplomaszerzés után Magyarországon dolgoznak, az állam a teljes képzési költségüket kifizeti. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felsőoktatási képzés sokba kerül, az állam célja ezért, hogy a tandíj nélkül, állami támogatással megszerzett diplomájukat a diákok itthon kamatoztassák.

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak nincs koncepciója a felsőoktatás átalakítására, csak rögtönöz, és ezt kommunikációs trükkökkel próbálja elfedni.

DK: káosz van a felsőoktatásban

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint teljes a káosz és zűrzavar a magyar felsőoktatásban alig néhány héttel a jelentkezési határidő előtt.

Az ellenzéki pártnak az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleménye szerint ma senki nem tudja, miképpen fognak működni az egyetemek és főiskolák 2013-ban, nem tudni, miből fogják finanszírozni a felsőoktatási intézményeket, hányan és milyen formában kezdhetik meg egyetemi és főiskolai tanulmányaikat.

A DK szerint az elmúlt napok eseményei mindenki számára nyilvánvalóvá tették, hogy a kormánynak semmiféle elképzelése, koncepciója sincs a magyar felsőoktatásról, annak jövőjéről.

A DK felszólítja a kormányt, hogy ne három nap alatt csapjanak össze egy új felsőoktatási törvényt, hanem a szakmai szervezetek és hallgatói érdekképviseletek bevonásával dolgozzanak ki egy olyan koncepciót, amely nem a pillanatnyi gazdasági és politikai érdekeknek megfelelően alakítja a hazai felsőoktatást.

Orbán Viktor a Facebookon szombaton megjelent videóüzenetében közölte, el kell törölni a keretszám-szabályozási rendszert; azoknak, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak.

Az LMP szerint "kódolt üzenet" volt a miniszterelnök bejelentése

Az LMP szerint ""kódolt üzenet" volt Orbán Viktor miniszterelnöknek a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos bejelentése.

Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese egy más témában tartott vasárnapi budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, a kormányfő szombati nyilatkozata "kódolt üzenet volt, és nem lehet tudni pontosan, mit jelent".

Orbán Viktor a Facebookon szombaton megjelent videóüzenetében közölte, el kell törölni a keretszám-szabályozási rendszert; azoknak, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy az azóta megjelent szakmai vélemények szerint a kormányfő "megpróbálja az egyetemek nyakába varrni" a probléma megoldását. Hozzátette: ha a költségvetés nem biztosít jelentős pluszforrásokat a felsőoktatásnak, akkor "ebben a formában a keretszámok megszüntetése gyakorlatilag a magyar felsőoktatás fejre állását eredményezné".

MSZP: Orbán a diákok jövőjével játszik

%Tóbiás József%_, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak nincs koncepciója a felsőoktatás átalakítására, csak rögtönöz, és ezt kommunikációs trükkökkel próbálja elfedni.

A szocialista politikus szerint Orbán Viktor kormányfő szombati bejelentése - amely szerint azoknak, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak - nincs kiérlelve, a szakma sem tudja értelmezni, és alighanem még a szaktárcát is meglepte, hiszen Balog Zoltán erőforrás-miniszternek három napja van kidolgozni a megfelelő kormányrendeletet.

Tóbiás József kifejtette: a felsőoktatás jövőjéről tárgyalásokra lenne szükség, a miniszterelnök viszont "fordítva ül a lovon", előbb hoz döntéseket, és csak utána egyeztet róluk.

Szerinte a bizonytalanságot jelzi, hogy a kormány egyik nap még önfenntartó felsőoktatásról, az intézmények költségvetésének csökkentéséről, másik nap viszont már a keretszámok megszüntetéséről beszél. Ezek a rögtönzések azt jelzik, hogy Orbán Viktor kezében nincs biztonságban a diákok jövője - mondta a szocialista frakcióvezető-helyettes, megjegyezve: a kormányfő jelenleg százezer végzős középiskolás jövőjével játszik.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. jozko 2012. december 17. 13:15
  „24. qeenmargareth 1 :

  Nyugi, ismerem a névválasztásod -általad előadott- indokát a Qeen együttes kapcsán!
  Semmi kifogásom ellene - de szerintem választhatnál "pozitív tudatmódosító" nevet is.
  Mindentől független véleményem : amíg háttal állsz a Napnak, csak az árnyékodat látod!
  Szóval nem ártana egy kis fény-felé fordulás.
  Feltöltene energiával.

  Ne zavarjon Téged az olyan nagyon, hogy más álláspontról más-más irányba haladva érhetjük el - ugyanazt a célt!
  Ha teszem azt Budapestre akarsz jutni Békéscsabáról - Észa-Nyugatra kell indulnod.
  Ugyanerre a pesti célállomásra Zalaegerszegről Észa-Keleti irányba haladva juthatsz el!
  A kritika nélküli "véleményazonosság" fura helyzeteket eredményezne:
  Ha a békéscsabai utazó kritikátlanul elfogadná helyesnek az Észak -Keleti irányt , előbb utóbb Ukrajnában találná magát! Ha pedig a zalai utazó adná be a derekát - na jó, legyen a helyes irány Észak-Nyugat: Németországban kötne ki.../nem is járna rosszul..../.

  A cél meghatározása - a végállomás!- nagyon fontos szempont lenne!
  Sokan csak az utazgatás élményét, az átszállásokat élvezik - vagy éppen szenvedik!
  Akiknek fizetik a jegyét - köszönik, jól elvannak.
  A többieknek már nem olyan olcsó ...

  A nevemet nem használja más.
  Változni is csak annyit változtam, amennyit a körülmények.
  Nem lehet mindent kívülállóként szemlélni, állást foglalni viszont még nem azonos az elkötelezettséggel!

  Azokat a csodavárókat, még inkább az embereket a csodavárásra bíztatókat arra intem:
  még egyszer ugyanabba a folyóba nem léphetnek - az bizony folyik, változik!
  Ugyanazokat a hibákat viszont sokan a tanulságok levonása nélkül is készek /lennének/ elkövetni!
  Főleg ha kritikátlanul lépkednek egymás nyomában!
  Több józanságot - aztán kialakul, alakítjuk.
  Legjobb, ha együtt. Forrófejűek nélkül!”
 • 24. csergemerge 2012. december 17. 12:28
  „Szerintem az a párt amely tandíjat akart bevezetni, jobb ha hallgat ebben az ügyben.”
 • 23. queenmargareth1 2012. december 17. 08:56
  „21. jozko 2012.12.16. 21:13 igen, taposnék, ha engem lehet akkor én miért nem?
  Libataposó, jobban hangzik Orbán az embertaposó?Hát, inkább a libák, hogy állítólag öngyilkosok lettek?És akik most lettek öngyilkosok?Válasz nincs, csak 8 év, meg liba, meg Őszöd és itt megakad a lemez.
  Régebben egész értelmes voltál, mostanában vagy nagyon átalakultál, vagy más használja a neved.Régebben semleges, értelmes dolgokat írtál...
  már leírtam, hogy a nicknevembe hiába köttök bele, mert nem a valóságot látjátok.Mert azt is leírtam, miért-e név:))))))))))de, ha ennyire korlátoltak vagytok szenvedjetek, üdv néked, mi legyél???jóska.”
 • 22. NP1 2012. december 16. 22:39
  „achilleus 2012.12.16. 18:37

  " Tudom nehéz követni. Lazíts. Quennmargareth nemkülönben. Nyugi." - majd ha a Te gyereked bőgi végig a fél éjszakát akkor nyugtatgass bárkit is. Ezt a nyegle, lekezelő stílust hol tanultad?”
 • 21. stonerock 2012. december 16. 22:21
  „Érdekes, Selmeczi most ezt üdvözli...pár napja meg ezzel ellentétesen hülyének nézte a hallgatókat, hogy amit akarnak az jó.... Szavahihetőség, iq, gerincesség, szakértelem mind távol áll tőle...”
 • 20. jozko 2012. december 16. 21:13
  „11. "margitkirály lány"

  Szóval már taposnál is?

  Nem a "Libataposó" nevet kellett volna választanod inkább / gondolom, emlékszel rá, ott állt a Stefánián/?!
  Persze ez meg a <moderálva> nem tetszene , Te pedig vigyázó szemeidet már igencsak reá vetetted...

  Egyébként merő jóindulatból nem tanácsolom ezt a "királynő" nevet - rossz nyelvek azt szokták mondani, a királynők "apródonként" veszítik el a szüzességüket.
  Ugye a látszat ...pártok jönnek, pártok mennek ...most meg itt van ez a DK...
  Kell neked, hogy a szájukra vegyenek?”
 • 19. roxper 2012. december 16. 20:48
  „No mi van frakkocska megint csak az alpári személyeskedés megy? Sovány agyi kapacitással csak ennyire futja... :D”
 • 18. kipkop 2012. december 16. 19:13
  „"%Tóbiás József%" a lap szerkesztője leszázalékolta az mszp frakcióvezető-helyettesét!”
 • 17. lukrecia 2012. december 16. 18:56
  „10? köszönöm az 1-9 ig észrevételed. Külön öröm roxper is belekerült. De aki a garázsát is bérli....nagy gazdasági fenomén nem lehet, ezért inkább sérteget”
 • 16. DobóI 2012. december 16. 18:51
  „Koszos MSZP-nek már megint kuss a neve a témában: 8 évig silányitották az köz és felsőoktatást!”
 • 15. roxper 2012. december 16. 18:47
  „14.
  Előbb gondolkozz, hátha rájössz hogy kik fognak bekerülni...

  Belőletek meg a kutya nem kér! :P”
 • 14. GondaIstván 2012. december 16. 18:38
  „12. spiler: "...itt veszni kell a kormánynak!!!!!!!!!!!"
  Ez mind szép, de milyen színűt szeretnél helyette?

  8. roxper: "szerintük a felsőoktatásba csak a tehetős kölykök menjenek"
  Idézd már be kérlek, hogy hol mondtak ilyet. Szerintem ezt csak te képzeled bele.”
 • 13. achilleus 2012. december 16. 18:37
  „12. spiler 2012.12.16. 17:35
  Ezt mire írod? Arra, hogy a fidesz újabban az ingyenes felsőoktatást támogatja?
  Nem maradtál le egy brosúrával? Vagy csak úgy maradtál. Tudom nehéz követni. Lazíts. Quennmargareth nemkülönben. Nyugi. Lassan mélyet lélegezni, egy kis Mozart, egy kis advent, már jönnek is az angyalkák. Pszt. (A felkiáltójel valószínűleg beragadt.)”
 • 12. spiler 2012. december 16. 17:35
  „itt nem lehet 8 évezni
  itt nem lehet másra fogni a dolgokat
  itt a szülőkre se lehet több terhet rakni
  itt veszni kell a kormánynak!!!!!!!!!!!”
 • 11. queenmargareth1 2012. december 16. 17:27
  „taposni a férgeket...és sleppjüket.”
 • 10. Mozimasiniszta 2012. december 16. 17:10
  „9#-es ! +1pont és egy megjegyzés: az előtted szólók egy kivételével (6#) szellemileg annyira leépültek, hogy
  aligha értik hozzászólásod lényegét...”
 • 9. jozko 2012. december 16. 16:21
  „Kedves DK és LMP tagok és szimpatizánsok, kommentelők:

  Amióta a diák "megmozdulások" napirenden vannak, rendszeresen találkozom a legkülönfélébb területeken dolgozók véleményével / korábban is, de akkor nem ez volt a téma/.
  Többnyire józanul gondolkodnak!

  Egyetértek /velük is/ abban, hogy az egyetemi hallgatók - és minden tanulni vágyó és t e h e t s é g e s fiatalember !- sorsa, taníttatása, pályára állítása meghatározóan, kiemelkedően fontos
  hazánk jövője szempontjából!
  Arról sem tudok megfeledkezni, hogy ezt a jövőt a j e l e n lehetőségei között kell megalapozni , ami sajnos azt is jelenti, hogy ezeknek a tanulni vágyó fiataloknak részt kell vállalni családjuk, az egész társadalom megpróbáltatásaiban!
  Inkubátorban nem tudja tartani őket a társadalom - és nagyobb ostobaságot nem is tudnék elképzelni!
  A jelenünk nem független a múltunktól - leépültünk, eladósodtunk!
  Elismerem, nem egyformán - és most is vannak kiváltságosok, akik nem akarják kivenni a részüket a nehézségekből!
  Nem a diákokra gondolok!!
  A társadalmi igazságtalanságok minél nagyobb léptékű felszámolása legyen a "főcsapás iránya" - előbb a célt érdemes nagyon pontosan megjelölni, utána érdemes - de akkor már kell !! - fokozni a tempót!
  Jólétet színlelni és megenni a "vetőmagot " is ekkora adósság mellett - egyenesen bűn lenne a Kormány részéről!
  Mint ahogyan karba tett kézzel lapulni és költekezni is bűn - majdcsak lesz valahogy alapon.
  A kamatokra pedig már az egész ország kevés lenne...

  A kölcsönöket korábban felvették /szinte "nyakló nélkül"/ - és akik felvették, még büszkék is rá - és ócsárolják azokat, akik most kénytelenek a garast a fogukhoz verve szűkölve, de fizetni.
  Mi vagyunk ezek, úgy tízmillióan - leszámítva azt a párat, aki most kivárja, amíg a terhek nagy részét letudjuk, utána majd ringbe száll/ná/nak ismét, hogy újfent nagyvonalúskodjanak!

  Én úgy látom, azt tapasztalom,az emberek józanabbul gondolkodnak az ilyen "rövid emlékezetűeknél".
  Osztozkodni / oktatásra, eü-re, nyugdíjakra, segélyekre, állami feladatokra/ abból lehet, amit az aktívan dolgozók
  adók , járulékok formájában befizetnek, és amit az állam ezen felül realizál / állami, jövedelmet termelő vagyon egyre kevesebb van.../.
  A Kormány - mostani meglátásom szerint - finomhangolási készséget mutat a hallgatói igények rendezésére /is/.
  Csodákra, csodavárásra a partvonalról bekiabálók bíztatnak - sőt ígérnek is ilyeneket!
  Megfeledkeznek arról - nekik sem ment , csak olyan adósságok felhalmozása árán, amiktől jó lenne végre szabadulni!

  Jó eredményeket kívánok minden felvételizőnek és hallgatónak!
  Ez több annál, mint "jól tanulni" : jó helyzetfelismerést, kreativitást, szintetizáló gondolkodási képességet, problémamegoldó képességet is jelent!
  Az ilyen emberek megérdemlik az "ingyenes" oktatást!
  Velük "többek " leszünk !
  Az erre nem képesekkel - csak sűrűbben!
  Arra pedig most nem tud költeni az ország - és a középszerűség újratermelésére később sem szabad!”
 • 8. roxper 2012. december 16. 16:20
  „Konkrétan az ország jövőjével játszanak, szerintük a felsőoktatásba csak a tehetős kölykök menjenek, akik meg diplomával a kézben szépen eléldegélnek igazi munka nélkül is. Ki fog itt dolgozni 2018-ban???”
 • 7. X_Y 2012. december 16. 15:02
  „2. Cillit_bang 2012.12.16. 13:11
  "A rendszerváltozásig csak azok kerülhettek be egyetemre, akik felvételi eredményük, illetve egyéb kedvezmény (pl fizikai dolgozó gyermeke) alapján befértek a korlátozott számú helyre"

  Ez a szokásos jobboldali demagógia... De tőled meg a hasonlóktól már megszoktuk hogy kényszeresen hazudnak.”
 • 6. igazságkereső 2012. december 16. 15:02
  „Úgy látszik, hogy az MSZP, a DK, a 4K és még ki tudja milyen megélhetési politikai formáció próbálja itt hülyíteni a még mindig hülyíthető remélhetően nem túl nagy létszámú, de nemzetünk részét alkotó tömeget! A x2. Cillit_bang hozzászólónak teljesen igaza van, olyan jó lenne, ha nemzetünk végre felébredne és nem engedné magát befolyásolni a gyurcsányi, Mesterházy-i hazug manőverektől, és még kitudja kiktől, kiknek politikája és pénzügyi intellektuális machinációi miatt országunk teljesen lenullázódott! Itt rendet kell tenni és ez nem megy két, két-és fél év alatt.Amit 8,12,20 év alatt teljesen tönkretettek, azt rendbe tenni bizony időigényes. Ez érvényes az élet minden területére,még akkor is, ha ezt a "sikolyszimfóniások" talán másképp gondolják!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Detoxikálóba akarták vinni, rátámadt a mentősökre

A mentőautó sofőrje nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Tovább olvasom