Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

MSZP: Orbán Viktor mondjon le!

Mesterházy Attila az MSZP nevében arra szólította fel Lázár Jánost, hogy a "Fidesz-frakció konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal válasszon új miniszterelnököt és új kormányt".
Az ellenzéki pártelnök-frakcióvezető pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a Moodyís Investors Service megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást. A hitelminősítő csütörtök éjjel Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar kormánykötvény-osztályzatot, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló, negatív kilátást hagyott érvényben.

Mesterházy Attila azt kérte, hogy a Fidesz-frakció olyan új kormányfőt válasszon, aki "kellően hiteles" ahhoz, hogy megoldja a problémákat. Hangsúlyozta, hogy a kétharmados kormánypárti parlamenti többség bír kellő támogatással egy ilyen személyi változtatáshoz, valamint ahhoz is, hogy a kormány egy olyan programot hajtson végre, amelyik kivezeti az országot "ebből a zsákutcából".

Az MSZP vezetője arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy az ország érdekében tegyenek félre minden személyes és pártpolitikai érdeket, "viselkedjenek hazafiként, ne pedig egy hűbérúr szolgáiként". Arra a kérdésre, hogy lenne-e saját jelöltjük, azt felelte, hogy a "Fidesz-frakciónak van kétharmados többsége", ezért az ő kezükben van a megoldás kulcsa.

Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor kormányfő teljesen elveszítette a hitelét a világban, ezért mennie kell. Elég volt a nagyképűségből, az arroganciából és a háborús politikából, mert ez vezetett oda, hogy másfél évvel a választások után Magyarország nagyobb bajban van, mint 2008-ban vagy 2009-ben volt - mondta.

Kijelentette azt is, hogy Orbán Viktoron és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteren kívül ma mindenki látja, hogy Magyarország nem összeesküvés, hanem "két ember hülyeségének az áldozata" lett. Véleménye szerint ugyanis a miniszterelnök által választott "szabadságharcos politika teljes zsákutca", ami a csőd közelébe vitte az országot. A nem ortodox gazdaságpolitika napról napra hozza egyre nehezebb helyzetbe a családokat, ezért ki kell, hogy mondjuk, nemzetellenes – fogalmazott Mesterházy Attila.

Hozzátette, már akkora a baj, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalások sem tudták megmenteni az országot a leminősítéstől.

Saját javaslataikat ismertetve közölte, hogy az ország iránti bizalom visszaállításának érdekében a kormánynak a lehető leggyorsabban meg kell állapodnia az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. Emellett az MSZP szerint szükség van egy radikális, "ha úgy tetszik, 180 fokos" gazdaságpolitikai fordulatra, miközben helyre kell állítani a jogállam rendjét és a demokratikus működést. Végül leszögezte: a politikai felelősöknek pedig távozniuk kell.

A hatályos alkotmány értelmében a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban - a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével - bizalmatlansági indítványt nyújthat be, amelyet a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.

Olvasóink írták

 • 10. KovácsKitty 2011. december 17. 00:19
  „a katonákról, rendőrökről,és a tűzoltókról meg annyit, hogy elveszik a nyugdíjukat, de ha esetleg háború lenne elvárná hogy ,, védjék az országot" Senki nem érti meg hogy ezek az emberek komoly pszichikai terhelésnek vannak kitéve.

  -Csak egy apró példa : egy ismerősöm tűzoltó. Van egy ötéves kislánya.Egy nap balesethez riasztották őket, mert egy autó totálkárosra tört, és a benne utazók meghaltak. Az ötéves kislány holttestét nekik kellett kivágni az autóból, annyira roncsolódva volt. Mikor hazament a kislánya már aludt, és ő csak nézte hosszú percekig és arra gondolt, hogy az ő kislánya is lehetett volna a balesteben, hisz egykorúak voltak... Neki még napokig nem jött álom a szemére, mert minden éjszaka felriadt a baleset rémképei miatt. Gondoljatok bele, egy apának milyen érzés egy ugyanolyan korú halott kisgyermeket a kezében tartania, mint a sajátja, és közben minden nap mosolyognia, hogy minden rendben, de közben álmatlanság és rémálmok gyötrik... Egy nagyobb tűz esetén az életét adná a bentrekedt emberekért, amikor ő a tartóoszlopa családjának.

  És a kedves miniszterelnökünk szerint ezek az emberek ugyanolyan szellemi munkát végeznek mint egy eladó, vagy egy gyári munkás, vagy egy banki dolgozó ezért nem jár nekik a korkedvezményes nyugdíj, és elveszi azét is aki már megszolgálta az idejét! Akkor hol van itt az igazság?! Nagyon elszomorító. És ez csak egy példa volt a sok közül. Elgondolkoztató...Milyen érdekes hogy azoknak az életét teszi tönkre, akik a hazát védik és szolgálják és nekik köszönhető a közbisztonság (katonák, rendőrök) és szerencsétlenségeknél az emberi élet (tűzoltók,katonák, rendőrök) . Mi lehet ezzel a célja, merthogy az előremutatások szerint nagyobb bevétele nem lesz az országnak ebből az új törvényből, azis biztos. Akkor mi? Érthetetlenül áll az ember és sokkolva szótlanul csak néz, hogy ezeket a dontéseket egy ember tényleh meghozhatja és meglépheti?! hihetetlen...”
 • 9. Koszta 2011. november 25. 15:43
  „A Moody´s ,,elemzése" teli van ellentmondásokkal!
  ,,A külső tényezők közül Magyarországot a fő kereskedelmi partnerek, különösen Németország meggyengült növekedési kilátásai érintik"...
  Tehát ha egy ország partnerei gyengülnek, akkor gyengül az ország. Igaz, de nem csak ránk!
  Németország növekedési kilátásai is gyengültek. Ráadásul a válság miatt ez a partnereire is ugyanúgy igaz... A német gazdaság is lassul, a partnereivel együtt. Németország mégse lett e miatt leminősítve. Ott ugyanaz a tézis másként hat?
  ,,A hitelminősítő szerint a 2010 végén mért 81 százalékos GDP-arányos államadósság-ráta ´érdemben meghaladta´ a ´Baa3´ besorolású országokra jellemző középértéket"
  Az államadósság-ráta számos országban magasabb a mienknél. Lásd Amerika, aki fizetésképtelen közeli helyzetbe került többször is. Ráadásul tovább növelik az eladósodásuk... Mégsem gyengébb a besorolása a mienknél...
  ,,erősödik a külső piaci volatilitás is"
  Nagyon ,,tudományosan hangzik... csakhogy: ,,A volatilitás a tőzsde világában az árfolyamok (egészen pontosan a hozamok, pl. napi hozamok) változékonyságát jelenti." Egyik mutatója pl. a VIX index. ,,a VIX emelkedése általában az árfolyamok esését vetíti előre, a csökkenése pedig az árfolyam emelkedését, azonban láttunk már arra is példát, hogy a piac egyre növekvő VIX index mellett szárnyalt tovább, mint pl. 1997 és 2000 között." Tehát ismét itt a jól hangzó ám nesze semmi fogd meg jól tudomány. Általában ilyen, de az ellenkezője is lehet, mert volt már rá példa... Én meg úgy értelmezem, ahogy akarom, ahogyan a mondandóm éppen alátámasztja. Ez ám az érv, ez ám a tudomány, ez ám a megalapozott számítás.
  ,,e tényezők együttes hatása kedvezőtlenül fogja érinteni a kormány pénzügyi erejét"
  És melyikét nem? Mint láttuk a válság Európában mindenhol ugyanúgy hat. Számos ,,együttes" hatással, megtorpanással, visszaeséssel... Mégse lett mindenki visszaminősítve...
  Sem az angolok, sem a németek, sem a franciák nem dobálóznak úgy a pénzekkel, mint korábban. Mindenhol megszorítások és takarékoskodás van... Vissza lettek minősítve e miatt?
  Ugyanakkor végén ott a ,,lóláb":
  ,,A Moody´s ugyanakkor megfontolná a kilátás stabilizálását a ,,Ba1"-es kötvényosztályzaton - ami hosszabb távon felminősítéshez vezethet -, ha az ország fenntartható konszolidációs pályára lépne, aminek részét képezné a középtávú terv és a konvergencia-program következetesebb végrehajtása".
  Tehát aki úgy táncol, ahogyan ,,ők" fütyülnek, azoknál csodás javulás, ,,felminősítés" várható... ?
  A Moody´s asztalainál nem tévedhetetlen istenek ülnek, csak gyarló emberek... Akiket szintén a pénz vezet, akiknek a pénz diktál...
  Ami pedig a ,,hazafi viselkedést" illeti ez pont az MSZP sorokból hiteltelen... Mert szerintük a határon túli magyarok magyarsága NEM... Ha jól emlékszem.
  És ennyit az összefogásról is. Mert megint csak a hatalomért csahol az összes hatalomból kiszorult pártocska... Az MSZP rángatta bele a devizahitelekbe az országot és Nem volt válasza a munkanélküliségre. Növelte az ország adósságállományát. Bizonyíthatott volna az előző években, de nem tette. Nem tudott javítani az ország és az emberek helyzetén. Most mitől lenne okosabb, jobb?
  Az LMP, mint SZDSZ utód és filozófia híve Ugyanezen ,,értékrend" szülötte. Nem visz előre. Liberális káosz...
  A Jobbik meg az adósság újratárgyalási mániájával azonnal görögországi helyzetet eredményezne. Hú de jó lenne... Tehát kinek van összefogási hajlandósága, avagy jobb ötlete? Mert egyenlőre csak az acsarkodás megy. De az nagyon...
  Ráadásul ez a "monnyon le" erősen Torgyánnal kevert utcai zavargós... Gyönyörű párosítás... Pont ez hiányzik...
  Szóval mondjon... mert a FIDESZ se különb... Adócsökkentésekkel kampányolt és most mégis jövedéki adót, meg ÁFA-t emelt... ami a "nem lesz gázáremelés" kategória... csak nem látom a perspektívát, nem látom a megoldást... Pusztán a hataloméhes csaholást. Melyik lenne nyerőbb, melyik lenne jobb? Mitől?”
 • 8. baratom 2011. november 25. 15:10
  „Egekben az élelmiszer árak.
  Egekben a üzemanyag árak.
  Egekben az adók.
  Egekben a forint-euró árfolyama.
  Egekben a munkanélküliség.
  Leminősítve az ország.

  Orbán-nak le KELL mondania!”
 • 7. lukrecia 2011. november 25. 15:03
  „"mert csak úgy lemondott," Alzheimer meg csuklik.
  Még lemondani sem tudott az a sze....len. Volt vagy hat próbálkozása , majd végül elzavarta az IMF.
  Mekkora különbség :))”
 • 6. Queenmargareth 2011. november 25. 14:33
  „Annak idején haragudtam GyF-re, mert csak úgy lemondott, helyre kellett volna hoznia, nem lelépnie, most viszont várom, hogy ezek lemondjanak.”
 • 5. 620829 2011. november 25. 13:34
  „Minél előbb...majd az össszes politikus adja vissza az ellopott ezer milliárdokat...és megyünk 4 lépcsővel feljebb és a ft egyenlő lesz a chf-fel.....goooooooooooooooooooooooooooo+NA BEMERI VÁLLALNI??????.....”
 • 4. Mil 2011. november 25. 12:42
  „Sajnos maximálisan igaza van..”
 • 3. Queenmargareth 2011. november 25. 12:32
  „Teljesen igaza van! Ez egy értelmes megnyilvánulás!
  Tényleg a népre, országra kell figyelni és ezt OV nem teszi, vagy nagyon nem jól teszi. De a hatalomvágy, ugye?!:(”
 • 2. tótkomlósi 2011. november 25. 12:28
  „Bóvli land vezére igazán elgondolkozhatna a távozáson!

  A folyamatos hazudozást ..rvára unjuk már!”
 • 1. fer981 2011. november 25. 12:24
  „Szakértői kormány helyett , 2 ámokfutót kaptunk, ha most távoznának, sajnos már késő volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetnek Esztergomban a városháza előtt

Esztergomban százötven ember tüntet péntek délelőtt a városháza előtt. Tovább olvasom