Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: Pécs költségvetése megbukott

Az MSZP szerint Pécs költségvetése megbukott, ezért a párt pécsi közgyűlési frakciója egy hosszú távra szóló programköltségvetés elfogadását javasolja.
A szocialista frakció Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterének keddi sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Pécs 4,2 milliárd forint hiánnyal zárta a 2010-es évet, a város folyószámlája jelenleg 5 milliárd forint mínuszt mutat. Az ingatlaneladásokból idén 3 milliárd forint bevételt terveztek, de eddig sem ebből, sem a Zsolnay gyár eladásából nem folyt be pénz, és ismeretlen az iskolabezárásokkal, intézményátszervezéssel elért megtakarítás.

"Valószínűleg ez is oka annak, hogy a közel 3 milliárd forintos működési hitellel kapcsolatos közbeszerzésre egyik bank sem jelentkezett. Álszent Páva Zsoltnak az a bejelentése, hogy Pécs nem vesz föl hitelt, hiszen az általa aláírt költségvetési rendelet ezt a tételt tartalmazta. Egyszerűen arról van szó, hogy a közbeszerzési felhívásra senki nem váltotta ki a pályázatot, a hitelfelvétel érdeklődés hiányában egyelőre elmaradt" - közölték. A szocialista frakció szerint Pécs költségvetése ezen okok miatt megbukott.

Páva Zsolt keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, bár a baranyai megyeszékhely nehéz anyagi helyzetben van, működése ebben a ciklusban biztosan finanszírozható.

"Pécs olyan város, amely napra pontosan fizeti a számláit. A stabilabb gazdálkodás érdekében folytatni kell az év elején megkezdett programot, de a ciklus végére a bevételeink 3 milliárd forinttal meghaladják majd a kiadásainkat" - mondta a politikus. Megjegyezte ugyanakkor, hogy mindez akkor tartható, ha nem áll elő vis maior helyzet, nem lesz újabb gazdasági válság a következő években.

Páva Zsolt megerősítette azt a korábbi sajtóhírt, miszerint az önkormányzat nem veszi fel a tervezett 2,76 milliárd forint hitelt, a költségvetés e hiányát rossz konstrukciójú hitelek kedvezőbbre váltásával kívánja pótolni. Ennek érdekében biztató tárgyalásokat folytatnak egy pénzintézettel.

A polgármester kitért rá: Pécs gazdálkodásáról az elmúlt napokban több kedvezőtlen hír jelent meg a médiában, egyes hírek a város csőd közeli helyzetéről szóltak.

"Pécs két sikeres évet tudhat maga mögött. Ez városon belül és kívül is sokakat zavar" - reagált a politikus a baranyai megyeszékhely anyagi helyzetével kapcsolatos "rossz hírekre". Hozzátette: hasonló információk korábban az Európa Kulturális Fővárosa programmal, a vízszolgáltatással és egyebek mellett a helyi tömegközlekedéssel összefüggésben is napvilágot láttak, de nem bizonyultak igaznak.

Hangsúlyozta, a város nehéz anyagi helyzetben van, ám kilátásai jobbak, mint 2009-ben, amikor őt Tasnádi Péter (MSZP) halálát követően polgármesterré választották. "Szégyen, de két évvel ezelőtt ugyanis nem volt olyan magyar bank, amely az akkor meghirdetett kölcsöntenderre pályázott volna" - mondta.

A szocialisták közleményükben arra hívták fel a figyelmet: Páva Zsolt a "busásan megfizetett szakértői átvilágítás alapján" idén márciusban jelentette be, hogy a 2011. évi költségvetés új gazdasági alapokra helyezte Pécset. "Igaz, hogy már 2009 nyara óta mást nem hallunk, minthogy a polgármester elzárta a pénzcsapokat, először 500 millió, majd 2 milliárd forintot megtakarított, Pécs újra hitelképes, a bankok bíznak Pécsben" - jegyezték meg.

Mint a szocialisták írták, Páva Zsolt nem törődött a kritikai észrevételekkel - az általa jegyzett költségvetések fiktív bevételeket tartalmaznak - sőt pofátlanságnak nevezte azokat. Nem fogadta meg Schmuck Roland MSZP-s képviselő programköltségvetés összeállítására vonatkozó javaslatát sem.

"Ma a Pécs tulajdonában álló cégek - saját vezetőik szerint is - fizetésképtelenek. A Tettye Forrásház Zrt. a felelőtlen hitelfelvételek, a Biokom Kft. a ki nem fizetett városüzemeltetési költségek, a Pécs Holding a Tettye Forrásház Zrt. fizetésképtelensége, a Zsolnay gyár névérték alatt eladott részvényei és a Pécsi Ipari Park beolvadása okán elszenvedett veszteségek miatt. Úgy tűnik, a városi cégek átalakításával kapcsolatos lépések romba döntötték Pécs új gazdasági alapjait" - olvasható a közleményben.

Az MSZP-frakció szerint a jelenlegi helyzetre nem megoldás a folyószámla-hitelkeret esetleges további növelése, hiszen annak kamatterhei a legkedvezőtlenebbek. Kezdeményezik ugyanakkor, hogy Páva Zsolt azonnal távolítsa el gazdasági tanácsadóit, szüntesse meg az "irritálóan magas díjakat" tartalmazó megbízási szerződéseket és tegye meg a szükséges lépéseket a "silány munka után" a szakértőknek kifizetett milliók visszafizetéséért.

"A kialakult válságos helyzet megoldása érdekében azonnal hívjon össze frakcióegyeztetést a szakszervezetek képviselőinek részvételével, hiszen közös érdekünk, hogy Pécs elkerülje a csődöt, a közalkalmazottak nyáron kapjanak fizetést. Emellett a legszélesebb társadalmi egyeztetést követően készüljön el Pécs hosszú távra szóló programköltségvetése - tették hozzá.

A frakció tagjai végezetül felhívták Páva Zsolt figyelmét arra, hogy "a pécsiekben kialakult elégedetlenségért talán nem a sajtó a felelős, hanem a polgármester és a városvezetés".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy ékszerboltot a XX. kerületben

Kiraboltak egy ékszerboltot Budapesten, a XX. kerületi Kossuth Lajos utcában kedd délután - közölte… Tovább olvasom