Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

MSZP: politikai voks volt a Ptké. visszaküldése

Az MSZP pártpolitikai voksnak tartja azt, hogy Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Polgári törvénykönyv hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló törvényt (Ptké.), valamint az új magánjogi kódexszel szorosan összefüggő négy jogszabályt.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek kedden úgy fogalmazott: az államfő néhány héten belül nem először hoz olyan döntést, ami pártpolitikai voksként értelmezhető.

A szocialista politikus szerint az új polgári törvénykönyv (Ptk.) egy modernebb Magyarországot teremtene, de a Ptk.-ra "a vaskalapos Fidesz" nemet mond.

Nyakó István sajnálatosnak tartja, hogy ehhez a nemhez sorakozik fel Sólyom László is.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) kedden közölte: a köztársasági elnök nem írta alá a polgári törvénykönyvről szóló törvény hatálybalépéséről és végrehajtásáról szóló jogszabályt.

Sólyom László az Országgyűlésnek írt levelében két kifogást fogalmazott meg. Egyrészt általában nem értett egyet azzal, hogy a törvényhozó hatályba léptessen egy olyan Ptk.-t, amely átgondolatlansága és ellentmondásai miatt nem alkalmas a mindennapi életben való alkalmazásra. Másrészt aggályosnak tartotta a lépcsőzetes hatályba léptetést is, mert így a jogalkalmazóknak néhány hónapon belül kétszer is igen terjedelmes jogszabály-változásra kellene felkészülnie - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A parlament december 14-én 196 igen, 151 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett fogadta el a Ptké.-t. Ez alapján a polgári törvénykönyvnek 2010. május elsején a második könyve és alapelvei lépnének életbe, így a személyekre, a gondnokságra, az alapítványokra és a személyiségi jogokra vonatkozó szabályok. A kódex többi része 2011. január 1-jétől lenne hatályos, de van olyan rendelkezés is, amely 2015-től.

Sólyom László a Ptké. mellett nem írta alá a nagykorú személy döntéshozatalának és jognyilatkozata megtételének segítéséhez kapcsolódó polgári nemperes eljárásokról szóló, a gondnokoltak és gondnokaik, a támogatott személyek és támogatóik, valamint az előzetes jognyilatkozatok nyilvántartásáról szóló törvényt.

Az államfő visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az alapítványok elektronikus nyilvántartásáról, valamint a nyilvántartásból történő adatszolgáltatásról szóló, illetve az egyes pénzügyi tárgyú törvényeknek az új polgári törvénykönyvvel összefüggő módosításáról szóló törvényt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: mindenki oltassa be magát a H1N1 ellen!

A Fidesz szerint mindazt, amit el lehetett rontani az újinfluenza elleni védőoltás bevezetésével… Tovább olvasom