Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

MSZP: romlottak a foglalkoztatási mutatók a kormányváltás óta

Gúr Nándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a külföldön dolgozók egy részének beszámítása torzítja a hazai foglalkoztatási statisztikákat.
Az MSZP alelnöke szerint a kormányváltás óta romlottak a foglalkoztatási mutatók.

A parlament szakbizottságát vezető Gúr Nándor szerdai sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a külföldön dolgozók egy részének beszámítása torzítja a hazai foglalkoztatási statisztikákat. Ezekben ugyanis - folytatta - azok is szerepelnek, akik fél évnél nem régebben dolgoznak külföldön, illetve időszakosan vállalnak munkát a határon túl.

Ezzel kapcsolatban utalt rá, Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként beszélt arról, hogy félmillió magyar dolgozik külföldön. Gúr Nándor közlése szerint ez 400 ezerrel több, mint ahányan a pénzügyi válság kezdete előtt külföldön helyezkedtek el, és ennek a 400 ezer embernek a jó része ma is szerepel a magyarországi munkaügyi regiszterben.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatottak számának emelkedése részben ennek köszönhető, valamint annak, hogy nőtt a közmunkások, illetve hozzávetőleg százezerrel a részmunkaidőben dolgozók száma. A versenyszférában viszont 35-40 ezerrel kevesebb embernek van állása - jegyezte meg.

Az MSZP-s politikus szerint mindez világossá teszi, hogy hazugság az a kormányzati állítás, amely szerint javultak a foglalkoztatási mutatók.
Gúr Nándor beszélt arról is, hogy a reálkeresetek csaknem 4 százalékkal csökkentek tavaly, a minimálbér vásárlóereje 15, a közmunkabéré pedig majdnem az egyharmadával lett kevesebb 2010 óta.

A szocialista párt alelnöke megismételte: az MSZP olyan foglalkoztatási programot javasol, amely megőrzi a minimálbér vásárlóerejét, és arra törekszik, hogy minden családban legyen legalább egy kereső.

Olvasóink írták

 • 4. balihoho 2013. március 28. 07:55
  „Dübörög a gazdaság, csak az a bibi, hogy nem a határon belül.”
 • 3. Mozimasiniszta 2013. március 27. 18:18
  „2#-es ! (alias: balfék !) "párttól függetlenül" szétnéztél már (a három nagy országon kívül) hol pezseg a gazdaság és az élet ???...eltaláltad a lila tehén szarva közt a tőgyét ! igen ott !... a svájci bankokban !
  (de azért nyugodtan sipákoljatok tovább)”
 • 2. balihoho 2013. március 27. 16:55
  „Párttól függetlenül: Ugyan hol az ígért egymillió új munkahely, idő arányos része?”
 • 1. Qllancs 2013. március 27. 16:34
  „2013,febr . + 30 000 több a munkanélküli ..mint 1 hó val előtte !
  a regisztrált : 676 500 ez + 4,6 % TÖBB !
  AKIK semmilyen ellátást NEM kapnak : 351 000fő, ez + 14 % , Ebből : 183 000 fő ..már 1 évnél tovább nincs munkája. 105 000 fő..a pályakezdő..25 év alatti ! kb. 500 000 fő külföldön !
  MIRŐL beszélünk ????? Köszönet orbánnak és a rezsimjének !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvad a hó: több helyen van árvízvédelmi készültség

Jelenleg csaknem 994 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség az országban. Tovább olvasom