Délmagyar logó

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

MSZP: rossz üzlet az E.ON-vásárlás

A parlament a fejlesztési miniszter javaslatára három héttel ezelőtt már módosította a büdzsét az E.ON földgázipari érdekeltségeinek megvétele miatt, hétfő este azonban újra ilyen tárgyú előterjesztést tárgyal a Ház.
Túlárazott, rossz üzletnek tartja a német E.ON magyarországi gázüzletágának megvásárlását az MSZP. A szocialisták szerint a kormány alkalmatlanságát bizonyítja, hogy az üzlet miatt már másodszor kell módosítani az idei költségvetést.

Józsa István frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a parlament Németh Lászlóné fejlesztési miniszter javaslatára három héttel ezelőtt már módosította a büdzsét az E.ON földgázipari érdekeltségeinek megvétele miatt, hétfő este azonban újra ilyen tárgyú előterjesztést tárgyal a Ház.

Hozzátette: ennek oka, hogy az előző indítványban a kormány nem tudta pontosan megnevezni az eladót, és változik a kezességvállalás mértéke, illetve módja is. Szerinte ez az előterjesztő alkalmatlanságát bizonyítja, amiért egy magáncégnél már leváltották volna.

A szocialista politikus megismételte: rossz üzletnek tartják az E.ON gázüzletágának megvásárlását. Mint mondta, a kormány egy veszteséges gázkereskedő céget vásárol meg szükségtelenül drágán, az értékbecslésben szereplő árnál jóval többért, ám ettől nem lesz olcsóbb a gáz, a tranzakció pedig veszélyezteti az országgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését.

Kifogásolta azt is, hogy az újabb költségvetés-módosítás nem rendezi a büdzsével kapcsolatos, az elektronikus útdíjból és a pénztárgépek összekapcsolásából tervezett bevétel elmaradása miatt adódó problémákat.

Kitért arra is, hogy az MSZP olyan módosító javaslatot nyújtott be, amely kötelezné a kormányt, hogy adjon tájékoztatást az E.ON-vásárlással kapcsolatos kezességvállalás mértékéről és annak költségvetési hatásairól.

Józsa István elmondta: ha az MSZP kormányra jut, megvizsgálja az üzletet, amelyért szerinte a miniszterelnököt és a fejlesztési minisztert is felelősség terheli, ezért "számolniuk kell a következményekkel". Ugyanis - jegyezte meg - a gázüzletág megvásárlásának költségéből megduplázhatnák a gyógyszerkasszát, ingyenessé tehetnék a felsőoktatást vagy 600 ezer társasházi lakást korszerűsíthetnének.

Olvasóink írták

  • 3. Cillit_bang 2013. március 04. 18:17
    „Ők pedig szakítottak, mikor eladták! Most szívbaj nélkül fellépnek, mint erkölcs-csőszök!”
  • 2. kipkop 2013. március 04. 14:17
    „A szocialistáknak minden rossz amit nem ők kezdeményeznek, illetve amiből nem tudnak "meríteni".”
  • 1. Mozimasiniszta 2013. március 04. 13:48
    „mert hogy az elvtársak nem bírtak belőle szakítani...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puskás Ferenc özvegye is tiltakozik az MSZP kampányfilmje miatt

Az MSZP kampányfilmjét előző nap az RTL Klub is kifogásolta szerzői jogsértés miatt. Tovább olvasom