Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

MSZP: Semjén Zsoltot fel kell menteni

Az ellenzéki párt a magyar állampolgárság könnyített megszerzésével való visszaélésekre hivatkozva szólította fel erre Orbán Viktort.
Az MSZP Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes haladéktalan felmentésére szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt a magyar állampolgárság könnyített megszerzésével való visszaélésekre hivatkozva.

Kiss László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi közleményében utalt az Index aznapi cikkére, miszerint az utóbbi években rengeteg csaló ukrán és orosz szerzett magyar állampolgárságot, hogy aztán szabadon utazhassanak a világban, maffia épült a közvetítésre. Kiss László emlékeztetett arra, hogy rendőrségi eljárás folyik amiatt, hogy a gyanú szerint Szekszárdi Járási Hivatalban pénzért adtak állampolgárságot.

A további visszaélések elkerülése érdekében a szocialisták kezdeményezik az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága azonnali összehívását - tudatta, hozzátéve: Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke pedig az eddigi visszaélések felderítése érdekében a nemzetbiztonsági bizottság napirendjére tűzi a probléma megtárgyalását.

Az ellenzéki képviselő szerint annak köszönheten, hogy az állampolgársági törvény elfogadását követően rohamléptekkel, a megfelelő biztonsági elemek beépítése és figyelembe vétele nélkül vágtak bele a jogszabály végrehajtásába, több tízezren tehettek állampolgársági esküt hamis dokumentumok alapján.

Parlamenti bizottságokkal vizsgáltatná a magyar állampolgárság megszerzésének ügyét a DK

A Demokratikus Koalíció szerint a parlament honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságainak együttes ülésen kellene foglalkoznia azzal, hogyan ellenőrzik a magyar állampolgárság megszerzését. Erről Vadai Ágnes beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, miután az Indexen megjelent egy cikk Ukrán maffia osztja tízezrével a magyar állampolgárságot címmel.

A független képviselő azt mondta, hogy egy ilyen maffia kialakulása azok állampolgárságának megszerzését is veszélyezteti, akik a törvény alapján jogosultak lennének arra. Hozzátette, hogy a magyar állampolgárok szabad utazása is veszélybe kerülhet, mert a szomszédos országok illetékesei dönthetnek a schengeni határok visszaállításáról.

Arra a kérdésre, hogy a cikkben megjelenteken kívül van-e valamilyen más információja az ügyről, Vadai Ágnes azt felelte: az esetről többféle információ is keringett az interneten, de pusztán az írás alapján is megérne egy együttes bizottsági ülést, hogy hogyan is alakult a kettős állampolgárság megadásának folyamata.

Semjén: a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett zajlik a honosítás

A legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett és szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik a honosítás - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kedden.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese az MSZP és a DK keddi, sajtótájékoztatójára reagálva kiemelte: amikor a honosítási eljárással kapcsolatban visszaélés vagy visszaélési kísérlet történt, akkor az elkövetőket letartoztatták, mint az a nyilvánosság előtt is ismert.

Akinek visszaélésről van tudomása, annak feljelentési kötelezettsége is van - jelentette ki Semjén Zsolt.

Rámutatott: több esetben nyilvánvaló volt, hogy az ilyen provokációk és híresztelések mögött ellenérdekű titkosszolgálatok álltak, akik el akarták bizonytalanítani a külhoni magyarokat az állampolgárság felvételében.

Semjén Zsolt felhívta a figyelmet arra: a külföldi titkosszolgálatokkal való együttműködés hazaárulás.

Felidézte azt is, hogy Vadai Ágnes és az MSZP annak idején ellenezte és a akadályozta a határon túliak honosítását, és Gyurcsány Ferenccel együtt "elkövették azt, hogy 2004. december 5-én a külhoniak állampolgársága ellen agitáltak.

A miniszterelnök-helyettes elgondolkodtatónak nevezte, hogy az Index keddi cikkét, amely a baloldal összehangolt akcióját kiváltotta, pontosan a szlovák Alkotmánybíróság döntésének idejére időzítették.

Az MSZP kedden Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes haladéktalan felmentésére szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt a magyar állampolgárság könnyített megszerzésével való visszaélésekre hivatkozva. Az ellenzéki képviselő szerint annak köszönhetően, hogy az állampolgársági törvény elfogadását követően rohamléptekkel, a megfelelő biztonsági elemek beépítése és figyelembe vétele nélkül vágtak bele a jogszabály végrehajtásába, több tízezren tehettek állampolgársági esküt hamis dokumentumok alapján.

A Demokratikus Koalíció szerint a parlament honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságainak együttes ülésen kellene foglalkoznia azzal, hogyan ellenőrzik a magyar állampolgárság megszerzését. Erről Vadai Ágnes beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, miután az Indexen megjelent egy cikk, Ukrán maffia osztja tízezrével a magyar állampolgárságot címmel.

Az Index cikkében azt írta: elképesztő maffia épült a kettős állampolgárságra, óvatos becslések szerint is tízezrével kaphattak állampolgárságot hamisított papírokkal ukránok, oroszok, szerbek. Több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre - olvasható az írásban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkormányzat 2014: emlékkártyát kapnak az először választók

41 ezer fiatal számára készül el a bankkártya méretű plasztiklap, amelyet október 12-én, a szavazás… Tovább olvasom