Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

MSZP: soha nem épülhet meg a bűnösöket felmentő szobor

A kormány megpróbálja meghamisítani a történelmet - írta Mesterházy Attila a német megszállás 70. évfordulója alkalmából kiadott közleményében.
Az MSZP elnöke szerint a német megszállás ürügyén nem épülhet meg a magyar bűnösöket felmentő emlékmű.

Mesterházy Attila szerdán, a német megszállás hetvenedik évfordulója alkalmából közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: a magyar kormány megpróbálja meghamisítani a történelmet.

A Szabadság téren tiltakozott a baloldali ellenzék

A német megszállási emlékmű terve ellen tiltakozott az ötpárti ellenzéki szövetség a budapesti Szabadság téren szerda este. Elhangzott: ha győznek a választáson, nem valósul meg a szerintük történelemhamisító emlékmű.

A demonstráción a "kormányváltó erők" politikusai - Kerék-Bárczy Szabolcs, Horváth Csaba, Fodor Gábor, Karácsony Gergely és Szelényi Zsuzsanna - úgy vélekedtek: a tervezett szobor nem tesz különbséget bűnösök és áldozatok között, és azt a hamis látszatot kelti, hogy a magyarországi zsidók üldözése, deportálása kizárólag a náci Németország bűne volt.

A fáklyás tüntetésen több százan vettek részt.

A "kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje közleményében emlékeztetett a hetven évvel ezelőtti eseményekre: miután a hitleri Németország csapatai megszállták Magyarországot, Horthy Miklós kormányzó maradt; az ekkor kinevezett kormány kiszolgálta a megszállókat és kiszolgáltatta nekik az egész nemzetet; a magyar állam folytatta a háborút a náci Németország oldalán. Az MSZP-s politikus szerint az állam emiatt történelmének legnagyobb veszteségét szenvedte el, és ez vezetett a nemzet legnagyobb tragédiájához, a magyarországi zsidóság legnagyobb részének kiirtásához is.

Úgy folytatta: a magyarországi zsidóüldözés nem a megszállás napján kezdődött, csak ezen a napon vett minden korábbinál nagyobb lendületet és nyert külső bátorítást. Hozzátette: a magyar hatóságok aktív közreműködésével zajlott a magyar zsidóság kifosztása, szervezett összegyűjtése és deportálása.

A magyar állam vezetői szerinte gyávák, mert nem mernek szembenézni az állam egykori felelősségével, és hazugok, mert felmentenék az egykori bűnösöket. "Ezért próbálják meghamisítani a történelmünket. Ezért lett a szemükben zsidók tömeges meggyilkolásából idegenrendészeti eljárás. És ezért akarnak a német megszállás ürügyén a magyar bűnösöket felmentő emlékművet állítani" - olvasható közleményében.

Szóvá tette, hogy a zsidó szervezetek képviselői, "számos józan, bátor demokrata, a történelmi igazság őrzői" sem tudták elérni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megváltoztassa szándékát.

Nyomatékosította: a miniszterelnök által "továbbra is erőszakkal fölállítani tervezett emlékmű" nem valósulhat meg soha, mert megsérti zsidó honfitársainkat, meggyalázza az áldozatok emlékét és megakadályozza a szembenézést a múlttal.

Közleményét úgy zárta: a közelgő választás ezért a magyarság egész múltjáról és hosszú távú jövőjéről is szól, ezért szerinte a történelemhamisítás megakadályozása érdekében le kell váltani a kormányt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heisler: a magyar történelem gyásznapja 1944. március 19-e

A magyar holokauszt 70. évfordulója alkalmából meghirdetett Mazsihisz-rendezvénysorozat nyitó… Tovább olvasom