Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

MSZP: szülessenek döntések a fejlesztési pénzekről

Az MSZP azt kéri a fejlesztési minisztertől, hogy oldja fel a Bajnai-kormány által hozott moratóriumot és a lehető leghamarabb szakmai alapon hozzon döntést a beadott több ezer fejlesztési pályázatról.
A szocialista Varju László korábbi államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján közölte: levelet írt ez ügyben Fellegi Tamásnak, amelyben azt kérte, hogy a nagyprojektek felülbírálatát minél hamarabb fejezzék be, mert ez a helyzet bizonytalanságban tartja az érintetteket.

A szocialista politikus üdvözölte, hogy a készülnek a Széchenyi-tervek, hangsúlyozta ugyanakkor, hogy jövő január 15-e előtt is van élet és a vállalkozóknak szükségük van a fejlesztési pénzekre.

Reményét fejezte ki, hogy csak kommunikációs elem volt, ami Fellegi Tamás a múlt heti brüsszeli tárgyalása után elhangzott, miszerint Magyarországon nem kellő hatékonyságban hasznosultak a fejlesztési források.

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság hivatalos álláspontja szerint 2009-ben ebből a szempontból rendkívül elégedettek voltak Magyarországgal.

Varju László felidézte azt is, Martonyi János külügyminiszter a múlt héten arról beszélt, hogy az ország túl van a pénzügyi válságon, és amikor rákérdeztek erre, azt válaszolta, eltúlozták a korábbi nyilatkozataikat.

Az ellenzéki képviselő álláspontja szerint ebben nyomon követhető, ahogy a Fidesz folyamatosan megtéveszti az embereket.

Megjegyezte, az "eltúlzás" hatása több száz milliárd forintban mérhető.

Varju László azt kérte a kormánytól, hogy ha néhány nap alatt az ország pénzügyi helyzetében csodát tudott tenni, akkor tegye meg ezt a fejlesztési forrásokkal is.

Olvasóink írták

 • 5. barkzso 2010. július 23. 23:19
  „No, itt is rínak a kommancsok :)))”
 • 4. jozko 2010. július 23. 21:49
  „Szilléri!
  Szerintem Léni rögtön beszól, hogy mutass akár egyetle zsidó só-kamarást is.....”
 • 3. szilléri 2010. július 23. 16:36
  „1222 arany bulla vonatkozó paragrafusa
  ,,24. CZIKKELY.

  Hogy izmaeliták és zsidók tisztséget ne viseljenek.

  Pénzváltó kamara-ispánok, só-kamarások és vámosok, országunkbeli nemesek legyenek.

  1. §. Izmaeliták és zsidók ne lehessenek.""”
 • 2. achilleus 2010. július 23. 15:52
  „"A kormányfő a Nemzetközi Valutaalappal kötött és októberben lejáró hitelszerződést terhes örökségnek nevezte. Hozzátette, az IMF-től szabadulás egy lépés a nemzeti önrendelkezés irányába. Az előző kormány megszorító intézkedéseire utalva úgy fogalmazott, nincs még egy ország, amelynek a polgárai annyit kiálltak egy év alatt, mint a magyarok. A bankadóról azt mondta, örült volna, ha nem Magyarország vezeti be elsőként, de a kormánynak nem volt más választása a vártnál nagyobb költségvetési deficit miatt. "

  Működik a magyarellenes pénzmaffia:
  EUR/HUF... 287,2800

  ,,Van akinek fáj, például a bankároknak fáj, a nemzetközi bankszövetségeknek fáj. Időnként a nemzetközi szervezetek úgy viselkednek, mintha a bankárok nemzetközi szakszervezetei lennének. Ezt tudomásul kell venni. Nagykutyák, hatalmasak, erősek. És most egyszer csak jön egy ország és azt mondja, hogy hát uraim, egész Európában messze Magyarországon legmagasabb a kamatmarzs, itt lehet a legtöbb profitot szerezni, amit mi nem irigylünk, megdolgoztak érte, nem vonjuk kétségbe, nem gerjesztünk sem gazdag, sem bankellenes hangulatot, szükségünk van egy jól működő pénzügyi szervezetrendszerre, örülünk, ha maguk itt hitelezik a magyar gazdaságot, de most abban a helyzetben vagyunk, hogy szükségünk van az önök részvételére a közteherviselésben" - fejtette ki Orbán Viktor. - http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=331929”
 • 1. achilleus 2010. július 23. 15:39
  „Mintha az MSZP-t zavarnák a korrupcióellenes törvények:

  2010-07-23 08:50 - 2010. július 22-ei ülésén az Országgyűlés elfogadta a Közbeszerzési törvény módosítását. A változtatással a kormány célja az volt, hogy az új kabinet hivatalba lépése után a lehető legrövidebb időn belül olyan átmeneti szabályozást alakítson ki, amely helyzetbe hozza a kis- és középvállalkozásokat, egyszerűsíti a közbeszerzési eljárásokat, növeli az eredményes eljárások számát, valamint gátat szab a gazdaságot megbénító körbetartozásnak és visszaszorítja a korrupciót - írja közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

  A közbeszerzési eljárásoknak, valamint a magyar közbeszerzési rendszernek igen jelentős szerepe van az Európai Uniós források felhasználásában, a források gazdasági szereplőkhöz történő eljuttatásában, ezért a kormány egy új állami közbeszerzési rendszer kiépítésén dolgozik - teszi hozzá. Mint fogalmaznak, az ősztől meginduló átfogó kodifikációs eljárást széleskörű szakmai párbeszéd előzi meg, illetve az átláthatóságot biztosító elektronikus eljárás bevezetésének teljeskörű vizsgálata. Ezt követően léphet majd életbe egy teljesen új Közbeszerzési törvény.

  Ugyanakkor a jelenlegi eljárások bonyolult rendszerének egyszerűsítése, a pályázati források gyorsabb lehívása, a korrupció visszaszorítása, valamint a hazai kis- és középvállalatok részvételi és nyerési esélyeinek növelése érdekében azonnali intézkedésre volt szükség, ezért kezdeményezte a kormány a közbeszerzési szabályrendszer jelenlegi módosítását - áll az NFM kommünikéjében.

  Az eljárási rend egyszerűsítése, a formai követelmények meghatározása és az alkalmasságra vonatkozó előírások újraszabályozása rendkívül fontos szerepet kap a visszaélések megakadályozása szempontjából. Mindezek és a részajánlattétel kötelezővé tétele elősegítik a kis- és középvállalkozások részvételét a közbeszerzési eljárásokban. A körbetartozásra vonatkozó új szabályok pedig a részvétel mellett a kis- és középvállalkozásoknak járó ellenszolgáltatások kifizetését is garantálják. A módosítás szabályokat fogalmaz meg az eredménytelen közbeszerzési eljárások, illetve az érvénytelen ajánlatok számának csökkentése, valamint a közbeszerzési eljárások olcsóbbá és gyorsabbá tétele érdekében is - olvashatjuk a közleményben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunába rántotta a mentőst egy ittas férfi

A Dunába rántotta a kiérkező mentőst egy ittas férfi pénteken a fővárosban; a mentősnek sikerült… Tovább olvasom