Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

MSZP: tanácsrendszert épít a kormány

Az MSZP szerint a kormány cserbenhagyta az önkormányzatokat, és "szovjet típusú tanácsrendszert" épít ki.
Pál Tibor országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón arról beszélt: az a száznál több fideszes polgármester, aki a parlamentnek is tagja, nem emelt szót, amikor a kormány az idei költségvetésben 86 milliárd forintot vont el az önkormányzatoktól, tönkretette a közmunkaprogramot, megszüntette a településőrséget és leállította a panelprogramot. Ugyanígy hallgattak - folytatta a szocialista politikus -, amikor az új alaptörvény az önkormányzatok tulajdonát a nemzeti vagyon részévé sorolta, és a törvényességi felügyelet helyett ellenőrzést vezetett be, kormányhivatali beleegyezéshez kötve egyes önkormányzati döntéseket.

A politikus az önkormányzati törvény koncepcióját úgy értékelte: a kormány "szovjet típusú tanácsrendszert" épít, korlátozza az önkormányzatok autonómiáját és a Fidesz pártstruktúrájához igazítja a közigazgatási, önkormányzati rendszert. Szerinte ezt támasztja alá, hogy a kormányhivatalok feladatokat vesznek át a helyhatóságoktól, miközben élükön nem választott vezetők, hanem politikai kinevezettek állnak, akik nem számon kérhetők.

Pál Tibor úgy vélte: az önkormányzati önállóság csökkentésével a kormány a "demokrácia tornyának utolsó tartópillérét" bontja le, amit sajtótájékoztatóján egy fahasábokból álló torony ledöntésével igyekezett szemléltetni. Az ugyanis összeomlott, miután az MSZP-s politikus az érdek-egyeztetési rendszert, a magánnyugdíjpénztárakat, az Alkotmánybíróságot és a Költségvetési Tanácsot jelképező hasábok után az önkormányzatokat szimbolizáló fahasábot is kihúzta belőle.

Olvasóink írták

 • 5. jozko 2011. június 01. 18:51
  „Pedig mit nem adott volna az Mszp, ha ők hehabilitálhatták volna...mármint a tanácsrendszert, a szovjeteket.”
 • 4. achilleus 2011. június 01. 14:03
  „"amit sajtótájékoztatóján egy fahasábokból álló torony ledöntésével igyekezett szemléltetni"

  Cirkusz.”
 • 3. DMagóg 2011. június 01. 13:21
  „A demokráciának nevezett valami, nálunk egy nagy színjáték, túl sok játékossal. Osztani való szinte semmi, de annak elosztásával többen foglalkoznak, mint ahányan a megtermelésével.
  Egy fontoskodó maszatolás, lásd a hárombizottságos kakafűrészelést a demokratizmus -a népakarat- jegyében.
  Szerencsére a fülkeforradalom véget vetett a lopásoknak, lenyúlásoknak, pazarlásoknak, melyek szintén a demokratizmus álcája mögött zajlottak. Minden posztra párthű, lojális, megbízható sógor, koma, jó barát kerül, félszavakból értik egymást, (bár nem értenek hozzá). Nem kell ebbe beleszólni, csak dicsérni, dicsőíteni. Sosem tapasztaltuk meg az igazi demokráciát, egy jó darabig még nem is fogjuk. Kádár elvtárs is mindig elmondta, hogy miről, mit gondolunk mi. Ma sincs ez másként. Ennyire egyszerű.”
 • 2. zsuzsmo 2011. június 01. 12:56
  „1. igazságkereső 2011.06.01. 12:39
  Ha a kormányzat ezzel az intézkedésével meg tudja akadályozni az adófizetők pénzének ismeretlen úton történő eltüntetését, akkor a dolog rendben van! Az még is csak tarthatatlan, hogy milliárdok tűntek el 2002-2010 között!!

  Pontosan ugyanúgy, mint előtte is a rendszerváltás óta MINDEN ciklusban, és EZ FOLYIK MOST IS!”
 • 1. igazságkereső 2011. június 01. 12:39
  „Ha a kormányzat ezzel az intézkedésével meg tudja akadályozni az adófizetők pénzének ismeretlen úton történő eltüntetését, akkor a dolog rendben van! Az még is csak tarthatatlan, hogy milliárdok tűntek el 2002-2010 között!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc betegellátási térséget alakítanak

A Népszava információi szerint a kormány nyolc betegellátási térséget alakítana ki az országban a… Tovább olvasom