Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: Tarlós váltsa le Dörner Györgyöt

Az MSZP fővárosi frakciója felszólította Tarlós István főpolgármestert, hogy váltsa le az Újszínház éléről Dörner Györgyöt.
Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: egy egész város tiltakozott az ellen, hogy az Újszínház élére Dörner Györgyöt nevezzék ki, s az ellen, hogy "az Újszínházat átadja a szélsőjobboldalnak, teret, közpénzt, megjelenést adjon a néhai Csurka István szélsőséges gondolatainak".

Az MSZP szerint Tarlós Istvánnak most fel kell ismernie, hogy akkor hibás döntést hozott, és meg kell tennie a szükséges lépést.

Horváth Csaba úgy véli, miután a főpolgármester csütörtökön "világosan elvégezte az értékelést", itt az idő a döntésre. "Az Újszínházban ma a szélsőjobboldal ül tort, antiszemita darab bemutatására készülnek, amit ráadásul a következő évad egyik legfontosabb darabjának neveztek" - fogalmazott Horváth Csaba, s egyúttal a főpolgármestert arra szólította fel: "vonja vissza Dörner György színházigazgatói kinevezését, váltsa le az Újszínház immáron bevallottan, igazoltan antiszemita vezetőjét".

Csurka István A hatodik koporsó című darabjának ősbemutatója az Újszínház új évadának műsorán szerepel. A teátrum csütörtöki közleménye "kulcsfontosságú" előadásnak nevezi, amely várhatóan a szezon "húzó darabja" lesz.

Tarlós István az ATV Egyenes beszéd című műsorának csütörtöki adásában beszélt arról, hogy nem támogatja Csurka István A hatodik koporsó című művének színházi bemutatását.

A városvezető az előadó-művészeti törvényre hivatkozva elmondta, hogy fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé, ha bemutatják a darabot. Hozzátette, hogy el fogja mondani a véleményét, és bízik abban, hogy az ér valamit, joga van a figyelmeztetéshez.

Úgy vélte: óvatosabban kellene bánni az "antiszemita fegyverrel", mert nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége "enyhén szólva nagyon necces".

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke levélben kérte Tarlós István főpolgármestert, akadályozza meg a darab bemutatását - közölte pénteken a Mazsihisz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi sajtó: ˝Orbán különböző reformjai fenyegetik a demokráciát˝

A kormányfő uniós válságkezelési stratégiája teljességgel elhibázott "provokálja az EU-t" -… Tovább olvasom