Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

MSZP: teljes a fejetlenség az oktatás irányításában

Az MSZP szerint az oktatási államtitkárság lényegi dolgokról nem beszél, amiről meg beszél, azzal félretájékoztatja a közvéleményt.
Hiller István szerint bújtatott óraszámemelésre, a túlórapénzek elvonására lehet számítani, s a pedagógus életpálya-modell bevezetésére nincs egy fillér sem.

Hiller István, az ellenzéki párt humánpolitikai kabinetjének vezetője MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kifogásolta: az oktatási államtitkárság nem beszél arról, hogy a terveikben szereplő 32 óra, amelyet a pedagógusoknak kötelezően az iskolákban kell bent tölteniük, "bújtatott óraszámemelés".

A tervezett intézkedésnek az a valóságos hatása, hogy a jelenlegi kötelező óraszám átlagosan 3-4 órával nő, az ilyen mértékű óraszámemelés hatása pedig jelentős számú elbocsátás, azaz sok ezer pedagógusnak szűnik meg a munkahelye.

A szocialista politikus a tervezett intézkedések következményeként jelöli meg a túlórapénzek elvonását. Mint kifejtette: a kötelező munka feletti teljesítések eddig túlórának számítottak, amelyért túlórapénz járt. A legutolsó elképzelések szerint ezt a teljesítést beolvasztja a kötelezően előírt munkakeretbe és nem fizet utána túlóradíjat. Ez az intézkedés reálbércsökkenést jelent, és a pedagógusok ugyanannyi munkáért kevesebb pénzt fognak kapni.

Az ellenzéki képviselő szerint "a nagy dirrel-durral" beharangozott pedagógus életpályamodell bevezetésére a valóságban nincs egy árva fillér sem. Az oktatási államtitkárság eltékozolt egy évet, nem lett kész egyetlen törvénytervezetével sem, közben a Nemzetgazdasági Minisztérium, a pénzügyi vezetés eldöntött mindent. Az ígéretekkel ellentétben a Széll Kálmán Terv sok tízmilliárd forintot von ki a magyar oktatásügyből.

Hiller István úgy látta, a szakmai egyeztetés az érdekegyeztetés és a közvélemény tájékoztatása "szomorú, nevetséges és megtévesztő".

A találkozás és a fényképezkedés nem egyeztetés, nem valós tárgyalás. Az oktatási államtitkárság az egyeztetések és a tájékoztatás területén is sikertelen - írta, hozzátéve: egy problémát sem oldott meg, de számosat hozott létre.

"Furcsa módon ezért ebben az ügyben az MSZP Lázár János fideszes polgármesterrel és frakcióvezetővel ért egyet, aki arra szólította fel Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár asszonyt, hogy fejezze be a közvélemény félretájékoztatását" - fogalmazott Hiller István.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset lassítja a forgalmat az M7-esen

Újabb baleset lassítja a forgalmat az M7-es autópálya Balaton felé vezető sávjában. Tovább olvasom