Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

MSZP: több alapelvet sért az egyházi törvény tervezete

Az MSZP szerint több alapelvet, így az állam és az egyház szétválasztásának alapelvét, vagy az állam előtti egyenlőség elvét is sérti a közelmúltban benyújtott egyházi törvény tervezete.
Nyakó István és Lendvai Ildikó, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság szocialista tagjai vasárnap, budapesti sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, hogy a jogalkalmazók az elmúlt időszakban többször tettek észrevételt az egyházi törvénnyel kapcsolatban, és üdvözlendő, hogy a jelenlegi törvény hibáin javítani akarnak.

Nyakó István a javaslat pozitívumaként említette, hogy egy bíróság hatáskörébe rendeli az egyházak bejegyzését, és ezer főhöz kötnék az alapításhoz szükséges létszámot. A tervezet ugyanakkor aggályos abból a szempontból, hogy sérti az állam és az egyház szétválasztásának alapelvét, mert a törvény definiálja, hogy mi a vallás. Sérülhet az állam előtti egyenlőség elve is: 1895 óta törvény mondja ki, hogy az államnak egyenlő távolságot kell tartania minden egyháztól, de a javaslat ennek gyökeresen ellentmond, mert kategorizálja az egyházakat - tette hozzá az ellenzéki politikus.

Képviselőtársa, Lendvai Ildikó az MSZP módosító javaslatait bemutatva azt mondta, "helyre kell állítani a határokat az egyház és az állam között". Indítványaik abból a meggyőződésből indulnak ki, hogy az egyház és az állam szétválasztása a lelkiismereti szabadság és a vallásszabadság alapfeltétele - mondta a politikus.

Szólt arról, hogy a jelenlegi törvényben a hittant fakultatív tárgyként kezelik, az újban viszont ez a szó nem szerepel, ezért az MSZP - módosító indítvánnyal - újra beemelné a készülő törvénybe. Hozzátette: annak deklarálása is hiányzik a törvénytervezetből, hogy a hittan nem lehet kötelező tantárgy.

"Felmerülhet az is, hogy az iskolaigazgató tanárokat rúghat ki, ha nem az egyházi iskolája vallását gyakorolja" - fogalmazott Lendvai Ildikó. Az MSZP ezért úgy módosítaná a javaslatot, hogy ne lehessen emiatt tanárokat elküldeni - fűzte hozzá.

Lendvai Ildikó sérelmezte azt is, hogy a népszámlálásnál rákérdeznek a vallási hovatartozásra is, bár igaz, hogy arra nem kötelező válaszolni.

Négy KDNP-s képviselő - Lukács Tamás, Vejkey Imre, Varga László és Harrach Péter - június 10-én terjesztette a Ház elé a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló javaslatot. A dokumentum melléklete 13 felekezetet említ, amelyet az 1895-ös törvény alapján bevett, illetve elismert felekezetnek minősít. A történelmi egyház kifejezés nem szerepel benne.

Olvasóink írták

 • 7. csergemerge 2011. június 28. 17:12
  „"Felmerülhet az is, hogy az iskolaigazgató tanárokat rúghat ki, ha nem az egyházi iskolája vallását gyakorolja"

  Cenzorka fejében még ezen kívül is sok rosszindulatú dolog merül(het ) föl.
  Talán akkor kellene ezekkel foglalkozni, ha már fölmerül. Nem?”
 • 6. jozko 2011. június 28. 14:51
  „Néha maga az ördög is a Bibliára hívatkozik...”
 • 5. dodó 2011. június 27. 16:15
  „"Lendvai Ildikó sérelmezte azt is, hogy a népszámlálásnál rákérdeznek a vallási hovatartozásra is, bár igaz, hogy arra nem kötelező válaszolni."

  - A cenzor asszony szégyenli a vallását (identitását, származását, fajtáját)?”
 • 4. t680822g 2011. június 27. 09:30
  „3. csak_pontosan: Az elmúlt évszázadokra gondoltam te agyatlan ájtatos manó...”
 • 3. csak_pontosan 2011. június 27. 08:36
  „2. t680822g 2011.06.27. 02:35
  " a nép vérét szívva (papi tized...stb) össszeharácsoltak." Mennyi papi tizedet fizetsz??
  Kifejtenéd részletesen??

  ( Dosztojevszkij: A félkegyelmű )”
 • 2. t680822g 2011. június 27. 02:35
  „Nem kellene pénzelni egyetlen egyházat se az államnak. Ha annak idején az arisztokratákat megkopasztották az egyenlőség elvén, ugyanezen elv alapján az egyházaktól is el kellene venni, amit a nép vérét szívva (papi tized...stb) össszeharácsoltak.”
 • 1. Jozsoci 2011. június 27. 02:02
  „Kórházban:
  -A hallása jó?
  -Igen, Római katolikus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy családi ház Budán

Kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete vasárnap Budán - közölte a tűzoltóság. Tovább olvasom