Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

MSZP: túlzott hatalmat ad a házelnöknek az országgyűlési törvényjavaslat

Az MSZP szerint túlzott hatalmat ad a házelnök kezébe, ezért elfogadhatatlan az új országgyűlési törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó házszabály-módosítás.
Ujhelyi István, a parlament szocialista alelnöke szerdán sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy az indítványról - amelyet egy hete nyújtott be a fideszes Lázár János és Gulyás Gergely - Kövér László házelnök korábbi ígérete ellenére sem tartottak ötpárti egyeztetést. Szorgalmazta, hogy a frakciók kezdjenek tárgyalást a javaslatról, az Országgyűlés elnöke pedig másfél év után ismét hívjon össze elnöki értekezletet, ahol megvitathatják, milyen fegyelmezési jogkörök állnak majd az ülésvezetők rendelkezésére.

Az MSZP-s politikus kifejtette: a törvényjavaslat olyan rendszabályokat tartalmaz, amelyek szinte korlátlan hatalmat adnak a házelnök kezébe az ellenzéki képviselők "megregulázására", jogosítványaik szűkítésére. Hozzátette, a parlament tekintélye az elmúlt években valóban megtépázódott, ezen és a Ház kaotikus működésén a mostani indítvány nem fog tudni változtatni, hiszen nem zárja ki, hogy a kormányoldal továbbra is konzultáció nélkül vigyen előterjesztéseket a plenáris ülés elé. "Ahelyett, hogy ennek orvoslására törekednének az előterjesztők, semmi más nem érdekli őket, mint hogy hogyan lehet az ellenzék kezét és száját le- és befogni" - jelentette ki.

A létrejövő Országgyűlési Őrséget Kövér László csendőrségének nevezve Ujhelyi István megjegyezte, hogy annak hatáskörei tisztázatlanok. Mint mondta, bár szükség van fegyelmező eszközökre, képtelenség, hogy a házelnök fegyveres őrökkel vezettessen ki képviselőket az ülésteremből. Szintén elfogadhatatlannak tartotta, hogy az ülést vezető elnök megvonja a szót attól a képviselőtől, aki megítélése szerint feleslegesen ismétli önmagát.

Kitért arra is, aligha tartozik a parlament legfontosabb feladatai közé a két háború közötti időszakban létező háznagy intézményének visszaállítása. Ráadásul - fűzte hozzá - a házelnök politikai helyettese akár úgy is betölthetné e tisztséget, hogy nem országgyűlési képviselő.

A frakcióalakítási szabályok megváltoztatásával kapcsolatban Ujhelyi István elmondta: egyértelmű, hogy a rendelkezéseket azzal a szándékkal változtatja meg ciklus közben a kormányoldal, hogy meggátolja a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) képviselőcsoportjának létrejöttét, ez pedig véleménye szerint a politikai kultúra hiányáról árulkodik. Hozzátette: a következő ciklusra vonatkozóan lehetne új frakcióalakítási szabályokat hozni, a DK azonban a hatályos rendelkezések alapján joggal számított arra, hogy megalakíthatja képviselőcsoportját, s ettől a lehetőségtől most politikai okból fosztják meg.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. március 21. 20:27
    „Szanyi kapitány ma reggel jelentette be hogy nem .....házy lesz hatalmon ! hanem Ö , és a megújult mszp : a lndvai
    banyuci meg a Laci bá´ meg a Hiller Pityesz, csak azt nemtudni még hogy a Pityeszt utoléri-e az esze addigra , ja meg még Szeki , de még több fiatal is jelentkezett csapat frissítésre. Úgy mint : Csámpás Moncsi meg a Tukacs öcsi”
  • 1. kopkop 2012. március 21. 13:18
    „Miért kifogásolja az mszp a házelnök jogkörének kiterjesztését? Jól jön majd nekik 2014 után, amikor Mesterházy szerint már ők lesznek "hatalmon".”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: évente csak egyszer lehessen módosítani a Btk.-t

Az LMP azt javasolja, hogy évente csak egyszer lehessen módosítani a büntető törvénykönyvet (Btk.). Tovább olvasom