Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 17°C Még több cikk.

MSZP: Vajdaság a vajdaságiaké

A hazai politikai élet képviselőivel együtt ünnepelte a Vajdasági Magyar Szövetség fennállásának 15. évfordulóját szombaton.
Kozma József, szocialista politikus a rendezvény kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a VMSZ már megkerülhetetlenné vált, ezt a helyi hatalom vezetői is felismerték.

Tizenötödik születésnapját ünnepelte hétvégén a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a rendezvényen a hazai politikai élet is képviseltette magát: ott voltak a Külügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárai, illetve a parlamenti pártok képviselői. Kozma József, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának szocialista alelnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a VMSZ már megkerülhetetlen, éppen ezt jelezte, hogy az ünnepségen részt vettek a szerbiai hatalom vezetői is. Azt ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy a Fidesz még ezen a rendezvényen is a "kormányzatot szapulta, a hazai szennyest teregette ki".

A politikus szerint a VMSZ 15 éve a bizonyíték arra, hogy a Vajdaság és a vajdasági magyarok esélye is az összefogás. A VMSZ szembesült azzal, hogy a politikai életben is kell, hogy tudja érvényesíteni a magyarság nemzeti érdekeit úgy. Amiben igazán jó - Kozma József szerint - hogy eltökélt reálpolitikát folytat: eltökélt a magyarság ügyeiben és elérhető célokat tűz ki.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy a szerbiai politika is kezdi elismerni, hogy a "Vajdaság a vajdaságiaké": magyaroké, szerbeké, horvátoké és mindenkié, aki ott akar boldogulni. Ezt azonban a gyakorlatban nem könnyű elérni.

Kozma József leszögezte, hogy Magyarországnak is közvetlen érdeke, hogy Szerbiának és ezzel együtt a Vajdaságban élő magyaroknak is megvalósuljon az európai integrációja. Ennek következő lépése a vízummentesség bevezetése. Fontos még, hogy a vajdasági képviselőházban, a Magyar Nemzeti Tanácsban és a többi kisebbségi tanácsban is meg legyenek azok a jogi feltételek, amelyek a működést garantálják. Belgárdban azonban a jogi szabályozás még akad, ugyanúgy, mint a Vajdaság státuszát szabályozó törvény is.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. ultra 2009. június 15. 13:22
  „<moderálva>”
 • 22. BSC 2009. június 15. 11:13
  „Floridai: valóban kevés köze van Jamaikához, de a nagy és nagyon eredeti szövegnek: vajdaság a vajdaságiaké már annál több. Tudod: jamika a jamaikaiaké. Kábé ennyit jelentenek általában az anyaországban elhangzó protokoll kijelentések.”
 • 21. achilleus 2009. június 15. 09:19
  „MSZP Társadalompolitikai tagozat:
  "A szocialista párt a szocialistáké!" jelszóval írt levelet az MSZP társadalompolitikai tagozatának ügyvivő testülete a szocialistákhoz. A levélben többek között szerepel, hogy a párt nevezze meg a kialakult politikai válság fő felelőseit, és szólítsa fel őket arra, hogy vonuljanak háttérbe, vagy hagyják el a pártot.”
 • 20. papsajt 2009. június 15. 08:47
  „A JOBBIK beszivárgott az MSZP-be? Vagy már ők is ilyen szésőjobbosok lettek?
  Itthon, majdnem főbelövés jár a Mayarország a magyaroké! kijelenésért”
 • 19. floridaimagyar 2009. június 15. 02:54
  „A szerkeszto csakugyan nem a legjobb kepet talalta a cikkhez. Nem hiszem hogy Jamaica-nak tul sok koze lenne a Vajdasaghoz.”
 • 18. bo 2009. június 14. 22:27
  „rozátor! Szövegértelmezésből minusz!:-))) Ki az a marha aki háborút akar! Piszok közel voltam, amikor az amcsik lőtték Palicsot. Köszi nem kérek belőle.”
 • 17. flexsnake 2009. június 14. 21:52
  „Nekem az tetszik hogy a vajdaság a vajdaságiaké. Az jobban hangziik hogy a vajdaság a vajdáké. Abból a szóból ered.Szerbia a szerbeké románia meg a románoké. ÉN majd azt fogom hangoztatni hogy grönlandia a fókáké, csak meg ne lincseljenek a jegesmedvék.”
 • 16. BSC 2009. június 14. 21:03
  „.suhym. kösz

  hazaipálya: az nem elég, ha ott születtem és az üköregapám is ott túrta a földet te majom? ne rúgjál már ekkora luftokat, kifordul a bokád.

  Tudod hazaipálya tényleg a saját pályádon kellene játszanod. Nem akarlak az én Bácskámban látni délvidékes transzparenssel. Nincs rád ott szükség semmi. Jobb, ha csak itt tartasz töriórát gyökér. Tudnék neked mesélni a vajdaságról, ha érdekelne, de mint azt mindannyian tudjuk: téged csak a saját szöveged érdekel. magyarázod a szegedinek, hogy hol a Dóm tér, bácskainak, hogy hol kell lefordulni Zenta felé. Nagyon hiteles vagy. Rosszul vagyok tőled. nem oktatnál magyarságra meg történelemre, nyugodj meg, ha csak egy napot nálunk töltenél a Vajdaságban. Van ott minden családnak elég történelme. hidd el tudnék újat mondani.”
 • 15. flexsnake 2009. június 14. 21:00
  „7. tanulj helyesírást inkább”
 • 14. flexsnake 2009. június 14. 20:59
  „3. felfedeztek egy új halfajt, nekem az fontosabb mint a nácigyűlés. JA hogy nem kívánságműsor. Rákóczi halott, neki már mindegy.”
 • 13. rozator 2009. június 14. 20:47
  „12 bo! Te háborút szerettél volna? Ott is? Talán rájuk kellene bízni! Én elég sürün oda járok, és nem tartanak igényt az itteni "jóindulatú" beleszólásokba!”
 • 12. bo 2009. június 14. 19:18
  „Jamaica meg a jamaicaiaké! Vajdaság pedig sajnos a szerbeké és ez háború hiányában így is marad!:-((”
 • 11. .suhym. 2009. június 14. 18:32
  „A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
  Ugrás: navigáció, keresés

  A Délvidék elnevezés eredetileg a történelmi Magyar Királyság különböző déli területeit jelölte, ma pedig nem pontosan körülhatárolt földrajzi névként, illetve politikai kifejezésként él.

  A középkorban egyrészt Magyarország déli vármegyéit (Verőce, Pozsega, Szerém, Bács, Torontál, Temes, Keve), másrészt a Dunán, illetve Száván túli bánságokat (Ozorai, Sói, Macsói, Szörényi) értették alatta. Szent István korában még mint Alvidék volt ismert. [1]

  A török hódoltság kora után kezdték újra használni a kifejezést, ám a 18. századtól 1920-ig csak Bácska és a Bánság területét, az akkori Magyarország déli részét jelölték vele. A trianoni békeszerződés életbe lépésével, 1920-tól a Magyarországtól Jugoszláviához csatolt területeket nevezték Délvidéknek.[1] Ez a következőket foglalta magában: a Vajdaság, a Drávaszög (Baranya-háromszög), Muraköz és Muravidék. Így a II. világháború alatt Jugoszláviától Magyarországhoz visszacsatolt országrészt (Dél-Bácska, Drávaszög, Muraköz és Muravidék) ,,az anyaországhoz visszatért délvidéki területnek" nevezték. Ugyanakkor a Bánság Romániához került nagyobb részét ettől kezdve már nem értették a Délvidék fogalmába.

  A mai magyar szóhasználatban a Délvidék fogalmát elsősorban a következő vonatkozásban használják:

  * Nem pontosan körülhatárolt földrajzi területként Szerbia északi, Kárpát-medencei részére (Vajdaság, belgrádi régió, Macsói-sík) gyakran Kelet-Horvátországot (Drávaszög, Nyugat-Szerémség) is beleértve, a köznapi beszédben ugyanakkor néha csak szűkebb értelemben, ,,Vajdaság" jelentésben.
  * Politikai kifejezésként a ,,délvidéki magyarok" vagy a vajdasági magyarokat jelenti, vagy tágabb értelemben a vajdasági magyarok, horvátországi magyarok és szlovéniai magyarok összefoglaló neveként szerepel.”
 • 10. BagatElla 2009. június 14. 17:00
  „4.-nek!
  Nem akarja! Vajdaság a vajdaságiaké, az összes 6-8 nemzetiségé, aki ott él. Csak azt akarják, hogy hagyják élni életüket ott, ahol születtek, és beszélhessék anyanyelvüket.
  Dec.5-én pedig a kedves anyaország kinyilvánította, hogy mit akar. Félti a nyugdíját.”
 • 9. achilleus 2009. június 14. 16:57
  „8. hozzászólás Mignon 2009.06.14. 15:46
  Ajánlott olvasmány: Illés Sándor: A fekete bárány
  elektronikusan innen kezdve: http://vmek.oszk.hu/01000/01096/01096.htm
  Esetleg válogatási lehetőséggel a formátumok között: http://vmek.oszk.hu/01000/01096/index.phtml
  Érdemes elolvasni. Megnyugtat.”
 • 8. Mignon 2009. június 14. 15:46
  „Csaba!
  Nem erdemes.
  Ezek marhak.”
 • 7. hazaipalya 2009. június 14. 15:35
  „bsc tanulj történelmet inkabb.”
 • 6. redstar 2009. június 14. 15:24
  „2.achilleus:Ez szép volt...De hogy a fenébe kapcsolódik ide?:-)))”
 • 5. BSC 2009. június 14. 14:43
  „Definiáld már, mit jelent számodra a délvidék. A cikkben a Vajdaságról van szó, nem a délvidékről.”
 • 4. NehazudjDM 2009. június 14. 14:07
  „Nem vajdaság, hanem Délvidék. Bácska-Bánát akarja, vissza legyen csatolva, vissza tér még a DÉLVIDÉK!”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: az MSZP-kormány csődbe viszi a kórházakat

Azonnali távozásra szólította fel a Fidesz Székely Tamás egészségügyi minisztert a kormány új… Tovább olvasom