Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

MSZP: vissza lehetne vonni Szaniszló Ferenc díját

A miniszteri rendelet tartalmaz részleteket a díj visszavonásának esetére - írta közleményében a párt.
Az MSZP szerint az emberi erőforrások minisztere kezében van olyan eszköz, ami jogszerű megoldást kínálna Szaniszló Ferenc Táncsics-díjának visszavonására: egy miniszteri rendeletet kell hozzá saját hatáskörben módosítania.

Lendvai Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista tagja keddi közleményében arról tájékoztatta az MTI-t: írásbeli kérdésben hívta fel Balog Zoltánminiszter figyelmét arra, lehetővé tehetné a díj visszavonását, ha már az elismerés pillanatában méltatlan személynek adományozták, vagyis a kitüntetés feltételei már az adományozáskor sem álltak fenn.

A politikus emlékeztet arra: a miniszteri rendelet, amelyet Balog Zoltán személyesen írt alá, tartalmaz részleteket a díj visszavonásának esetére. Hozzátette: a miniszternek nem kell mást tennie, mint saját rendeletét egy mondattal kiegészítenie, "ha valóban igaz, hogy pusztán tájékozatlanságból került sor a díjra méltatlan, megnyilatkozásaival az emberi jogokat súlyosan sértő személy kitüntetésére".

Mint írta, a miniszternek a jogszabály értelmében 15 napon belül kell írásbeli választ adnia.

A közleményben szerepel az is: "az a kormány, amelyik kénye-kedve szerint képes az alaptörvény módosítására, ha akarna, találna módot Szaniszló Ferenc díjának visszavonására is".

A március 15-ei kitüntetettek között Balog Zoltán Szaniszló Ferencet, az Echo TV munkatársát is Táncsics-díjjal tüntette ki, ami miatt többen tiltakoztak. A miniszter később azt közölte: nem volt tudomása a díjazott sértő megnyilvánulásairól. Hozzátette ugyanakkor: a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását.

Olvasóink írták

 • 6. bigroy 2013. március 20. 07:04
  „Most nem a nézeteiért kapta a díjat hanem a délszláv tudósításaiért.... azért mert néhány álszenteskedő ágáll ellene nem hiszem hogy vissza kellene adnia mert ezzel az erővel rengeteg embertől vissza lehetne kérni a kapott díját( ez pártállástól függetlenül)”
 • 5. bánki 2013. március 19. 19:45
  „Bocsánat ! Kálmán Olga Tarlós úr becslése szerint ( ami túlzott) 100 Iq pont alatti !

  Egy karakter kimaradt! ( 1)”
 • 4. bánki 2013. március 19. 19:40
  „Mégsem egy Kálmán Olga ´00 alatti Iq-al !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ,,Szaniszló Ferenc
  Született magyar Csenger
  1960. október 7. (52 éves)
  Nemzetisége magyar magyar
  Foglalkozása újságíró, műsorvezető

  Szaniszló Ferenc (Csenger, 1960. október 7. -) Táncsics Mihály-díjas újságíró, riporter. A szamosháti Csengerben született, Csegöldön, Fehérgyarmaton nevelkedett. Moszkvában végzett egyetemet, majd 1986-tól az akkori Magyar Hírlap moszkvai tudósítója lett. Később a Magyar Televízió Panoráma című külpolitikai adásának a munkatársa. Szaniszló Ferenc az 1990-es években, a délszláv frontokon háborús tudósítóként vált ismertté.

  2005 februárja és 2007 februárja között a Duna Televízió Híradójának a főszerkesztője volt. 2008. augusztus 25-e óta az Echo TV külpolitikai műsorának, a Világ-Panorámának felelős szerkesztő-műsorvezetője. Szaniszló a műsorban rendszeresen tesz meglepő, vagy szélsőséges kijelentéseket. 2011 szeptemberében egy cigánysággal kapcsolatos megnyilvánulása miatt az NMHH 500 000 forintra bírságolta az Echo TV-t, mivel a műsorban elhangzottakkal Szaniszló megsértette az emberi méltóság tiszteletben tartására, valamint a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó jogszabályokat.f [1]

  Szaniszlót 2013-ban Balog Zoltán miniszter Táncsics-díjjal tüntette ki, ami a kisebbségi jogvédők és a polgárjogi aktivisták komoly felháborodását váltotta ki, a MÚOSZ pedig tagadta, hogy részt vett volna a döntésben.f [1] Több Táncsics-díjas újságíró tiltakozásul visszaadta díját.f [2] A botrány kipattanása után a díjat átadó miniszter kijelentette, hogy nem tájékozódott megfelelően a jelölt személyéről mielőtt a díjat átadta volna.f [3] Kijelentette továbbá, hogy a díjat nincs lehetősége visszavonni, de sajnálatát fejezte ki a ,,rossz döntés" miatt.f [4]
  Kitüntetései [szerkesztés]

  Európa-érem (2000)
  Táncsics Mihály-díj (2013)

  Jegyzetek [szerkesztés]

  ^ a b Szaniszló kitüntetése legitimálja a gyűlöletkeltést, 2013.
  ? Több újságíró visszaadja a Táncsics-díját, 2013.
  ? Szaniszló-ügy: Balog nem is tudta, kit tüntetett ki, 2013.
  ? Balog megbánta Szaniszló kitüntetését, 2013.

  Források [szerkesztés]

  Önéletrajz
  ? Szaniszló kitüntetése legitimálja a gyűlöletkeltést, 2013.: index.hu , 2013. március 14.
  ? Szaniszló-ügy: Balog nem is tudta, kit tüntetett ki, 2013.: hvg.hu, 2013. március 14.
  ? Több újságíró visszaadja a Táncsics-díját, 2013.: index.hu, 2013. március 14."”
 • 3. szentmiki 2013. március 19. 19:12
  „ez a múmia még megvan?”
 • 2. zero 2013. március 19. 19:09
  „Soha többet mszp”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. március 19. 18:53
  „nna,,,akkor sebtiben vissza : a pufajkás Gyuláét...és még jó néhány hazaárulóét !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új járműveket és védőruhákat kapott a katasztrófavédelem

Ezeket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság éves tiszti értekezletén adták át kedden… Tovább olvasom